Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Епа образец е еден го пополнуваат таму во диспанзер и удираат печат.
    Не го загледав баш. Само им кажав потврда за во градинка ми треба и тоа ми го дадоа.

Ano likes this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Значи стандарден образец е. Ок да знам што да барам во диспанзер. :)

TeddyGrey likes this.
  3. kostarika

kostarika Популарен член

Ова е само за запишување или за почеток ? Пошто јас сега би ги запишала моите с некаде од август ќе појдат.

4. Ano

Ano Форумски идол

Документите ги однесов дента кога почна со градинка. Претходно ништо не ми бараа. Ни дадоа договор и уплатница и ни рекоа донесете ги кога ќе решите да почне.

Sexybaby86, kostarika and TeddyGrey like this.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Зависи во која општина и радинка ги запишуваш. Јас лани во Март го запишав мојот за да почне од Септемви (обичо почнуваат во Септемви зашто Јули и Август има помалку деца и може групите да се споени).
    Во Карпош јас веднаш пополнив пријава и таму имаше дел што го поплнува матичниот лекар на детето. Во Спетември пополнивме нешто слично само поголемо.
    Во Центар на пролет само оставаш име и презиме а се друго правиш кога детето ќе појде во градинка.

6. kostarika

kostarika Популарен член

Во карпош ќе идат , пред сити мол што е градинката .

7. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Дали има мајка чие дете оди во јасли 'Распеана младост' во Карпош 1? Како е задоволна?

8. bubalce

bubalce Истакнат член

Мајки дали некоја има искуство со примена на градинка? Како и колку брзо ви се навикнале децата во новата градинка?

9. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Ми треба совет. Син ми има 3 години. Досега го чував дома , а кога бев на работа свекрва ми.
    Сега сум на породилно со 2 дете и од пред 2 недели го пуштаме во нешто како приватна градинка, дневен центар.
    Не е како класична градинка, полабаво е, има креветчиња , но не спијат сите деца дека има и поголеми.
    Муабетот ми е дека премногу плаче. Значи преокупиран е со тоа и без престан повторува- не сакам кај децата, не е убаво таму.
    Почна немирно да спие, само што ќе се разбуди вика не сакам кај другарчињата.
    Со плачки го остава мм и за брзо сњ јавуваат да го земиме.
    Дали да престанам да го носам или е нормално ова? Душата ме боли , од среќно и весело дете сега е раздразливо и несигурно.
    Само што ќе влезиме во кола да одиме некаде мисли го носиме таму па почнува да плаче. Не сакам да си го трауматизирам детето.

10. Septemvri

Septemvri Популарен член

Нормално е бидејќи за прв пат се дели од домот за некое време. Само не сум сигурна тие што работат по дневните центри колку успешно се справуваат со ваквите ситуации, плус и мешана група деца се, секој со свои потреби. Не знам што да те советувам , за во градинка имам пооформен став дека треба да сте упорни и заедно да го надминете тоа, бидејќи се хомогена група а и воспитачките се некако пообучени да се справуваат со адаптацијата на детето.

Kom.pot likes this.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас мислам дека треба да направите пауза летово, сепак во лето не е најидеален период за навикнување па од септември да пробате. Сега има и револт, бебе е дома он у престој, плус и фактот дека почнува сега... Пробајте од септември, во меѓувреме зборете за градинка кога ќе е спремен, не ако го прифаќа тоа лошо и да се нервира од самото спомнување, само да биде он спремен.

Мајки на деца во градинка, како ги облакате сега за у градинка? Пишав и во другата тема, ми ја карале баба многу сме го облакале. Рано ми е за по кратки некако.

12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Јас го пуштам со кратки уште од пред месец и кусур.
    Насабајле со блузонче или пролетна јакна, штом дојдеме во градинка се соблекува.
    Ај што е склетџија, туку и занималната цел ден ја пече сонце.

kikin likes this.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Боди без ракав, надоле тренерки и тенко блузиче со долги

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нашава не ја пече, баш под сенка е цело време и мене искрено ладничко ми е уште. Дома седи по кратки кога е топло.

15. elena.mak

elena.mak Популарен член

Совршено искуство! Ич да не се мислиш. Се' е прилагодено за нив, грижливи, храната ја спремаат на лице место. Предобра градинка.

artemidis and Bibi30 like this.
  16. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Бебето е 5 месеци, и јас не сакав одма после пораѓај да го праќам да не се осеќа отфрлен.
    Јас од септември ќе почнам на работа, затоа секав сега дури сум послободна да се адаптира.
    Ќе пробаме уште некоја недела, после секако одиме на одмор.
    Се надевам ќе се навикне, многу ми е тешко да го гледам ваков. Вчера излеговме да шетаме, само тоа го повторуваше , не сакам да одиме таму, цело време е како под стрес. Денес 2 часа седеше и си го зедовме.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не знам дали ви кажале ама не се носи прв пат во период мај јуни, летни одмори, ќе им се менуваат воспитувачки, ќе нема децата да одат, ќе почнат одмори... Мислам дека треба да пробаш од септември, таман до тогаш имаш време да го навикнеш со муабет.

18. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не се согласувам. Со помалку деца, повеќе ќе му се посветат и полесно ќе се адаптира. Во гужвата во септември хаос ќе биде.

Ellyy and fana like this.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Од искуството на свекрва ми и негователките на синко во лето ги менуваат негователките, ги шетаат од една во друга просторија, ги собираат на куп па нема баш простор да се посвети внимание, во исто време плаче бебе и големо дете, бебињата имаат секогаш предност... И јас инсистирав во јуни да почне моето, ме внесе една блиска во група да видам и вика вака е цело лето, денес една утре друга ги чува, плачат и тие што не плачеле. Се помирив и фино лепо си вратив кредит за самовработување оти немаше кој да го чува.

kikin likes this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Надоле тренерчиња, нагоре блузиче на куси и џемперче, таму гледам го соблекуваама па мојата кажува ладно ми е, топло ми е...