А за малку растечено носе што правите (за да не прерасне во многу)? Освен спреј редовно,нешто друго, креми некои нешто правите ли?
Nie od veligden sme sekoj nedelata so rasteceno nos. Pa i slaba temperatura, Edna nedela zdrava Edna nedela so mrsoli. Se probav i spreevi i masti mukoplant, fitobalm, eden na doktor, acidosalus vo nos i grlo, samo momenralno ke opusteme i potoa pak isto. Taman se opravi, vo petokot ete pak nos tece, a brisevi cisti, tipicna nastinka. Ja namackav vecerta pred spienje so svinska mast i soda bikarbona(go znaev toj recepta odamna, no odbuvav, ednostavno mi bese gadno da go mackam deteto so svinska mast) i zalepiv spiranto lepenka. Vo spanjeto se prepoti dvapati, utredenta kako nova. Drugarkami celo vreme so toa gi lekuva nastinkite i virusite kaj nejzinite deca, veli nema nesto po prirodno i podobro od toa
Мене ме караат дека кажувам стално други примери, ама да се надоврзам на тебе, на колешката на работа малата и тргна директно во школо, не одеше во градинка, глава немаат кренато, се се болни. Спрејче на секои 4-5-6 саата, по еднаш, како ќе ми текне шприцам. Ако осетам зелени мрсули прскам и Ацидосалус дополнително.
Ma kako da ne posocuvam drugi primeri, sto da kazam ete moeto e celo vreme bolno i tvoeto ke e taka. Nema zosto da te karaat, kolku deca, tolku karakteri tolku razlicni prikazni. Plus rabota vo apteka, nasi pacienti se 90% od roditelite na decata od nasata grupa. Znaci tocno znam koe dete od sto e bolno, koe dete e hospitalizurano, i sto e najtragicno koja majka praka dete bolno i so temperatura vo gradinka, so konjuktivit i so afti vo ustata
А кај маачкаш со маст и сода? Под носе или на гради (тоа ваљда ако кашла)....? Го мешаш, колку сооднос?
Mackam na gradite i na grpceto, na racire kaj ramenjata i na vratot so blaga masaza. Edna golema lazicka svinska mast ja urabotuvam so malku voda da dojde masta so fiba tekstura i stavam po malku od pola mala lazicka soda bikarbona, ubavo da se soedini smesata i Mackam. Isto i ke ja pokrijam so po debelo kebence za da se prepoti. Ova nesmee dokolku ima visoka temperatura, ako temperaturata e do 38 jas bi mackala, ke se prepoti i ke simne
Физиолошки и спреј од диво оригано прскам, дување цело време (малово рано научи да го дува носето), повеќе течности и витамин Ц, за два дена ко ново е.
Mojata nemase Sega temperatura, samo rasteceno nose i zlatnata celata edvaj disese, i mnogu mi pomognat, dva vecer ja mackav. Prvata vecer staviv i spiranto lepena na pidzamata za da i olesnam disenjeto
Ние сме од пред велигден со кашлица. Ја носам само да ја слишнат кога ми е сомнително, да не ми спушти на гради. Во носе ставам и јас спрејче одноригано. И еднаш на ден, обично пред спиење влечаммсо пумпица. Баш ја носев во понеделникот, се ижали докторкатан дека и нејзиното кашлало долго, па дека треба кајни да е и мојава веќе да прекашла. Нема тт, среќна, весела и си ја пуштам во градинка. Инаку и ја имам примери, каде што деца до 1 одд седеа дома. Цело 1одд беа болни. Буквално цело. Све пропуштија. Ама, тоа е и малце друга приказна, многу ги чуваа во стаклено ѕвоно. Од 14 месеци оди мојата, еве сега повеќе од месец не отсуствувала а е 20 месеци.. Јас никогаш не сум одела во градинка или забавиште. Ме чувале баба и дедо. Ама во село, надвор на улица со други деца, по цел ден. Само 1 имам качено тт и отсуствувавно од школо. Верувајте многу сакав да се разболам за да не одам во школо. Ама ете, таков имунитет. Секое е различно.
Два пати минатиот месец имаше растечено носе, за два дена во двата случаи и престана течењето со дренажа на носето со физиолошки раствор неколу пати на ден и секој ден витамин ц.
Што е тоа дренажа? @kikin На штотуку растечено носе не би дала ништо од аптека, дури и за природно би почекала. Свеж воздух и бањање, па понатака чај од кромид и кромид исечен на пола во спиење за да може да спие. Моево еве пак ни 24 часа не кашлаше. Гледам да е што поприродно и без лекови за полесно да се изборува сама. Мое мислење е дека колку повеќе се користи нешто од аптека не се дозволува на детето да го јача природниот имунитет.
Абе јас со физиолошки редовно му измивам носе. По препорака на оториноларинголог. За хигиена, пред и после градинка прскам. Ме плаши да не дојде до поголемо течење, слевање, веќе уплав имам ама засега е океј, не е страшно.
Ви благодарам на сите за советите. И јас знам дека ќе се разболува, неминовно е тоа, и знам дека секое детенце е приказна за себе, сепак Вашите совети и те како ми се од помош.
@gjoker4e матичната го користи тој збор, со шприц од 5 мл физиолошки раствор вбризгувам одеднаш во секоја ноздрва. Тече од секаде физиолошки, од нос и дури накај грло се слева, ама на неа и помага.
Мајки ние од скоро сме во градинка,јасли, 11 месеци за некој ден правиме. Неколку дена одиме и останува по саат до два. Прашање ми беше колку време им се дава на децата за адаптација, знам дека секое дете своја приказна, но не е лошо човек да чуе искуства. Исто сме навикнати дома да заспива цицајќи додека е мама дома, а додека работам е до баба која го заспива во раце. Е сега и ова е проблем за во градинка таму нема раце и цице постои ли начин како полесно да се навикне на градинката и заспивање таму сам. Знам дека различни деца различни искуства но сакам да чујам од вашите искуства.