Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    А за малку растечено носе што правите (за да не прерасне во многу)? Освен спреј редовно,нешто друго, креми некои нешто правите ли?

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.400
    Допаѓања:
    183.615
    Само спрејче прскам без влечење.

3. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Nie od veligden sme sekoj nedelata so rasteceno nos. Pa i slaba temperatura, Edna nedela zdrava Edna nedela so mrsoli. Se probav i spreevi i masti mukoplant, fitobalm, eden na doktor, acidosalus vo nos i grlo, samo momenralno ke opusteme i potoa pak isto. Taman se opravi, vo petokot ete pak nos tece, a brisevi cisti, tipicna nastinka. Ja namackav vecerta pred spienje so svinska mast i soda bikarbona(go znaev toj recepta odamna, no odbuvav, ednostavno mi bese gadno da go mackam deteto so svinska mast) i zalepiv spiranto lepenka. Vo spanjeto se prepoti dvapati, utredenta kako nova. Drugarkami celo vreme so toa gi lekuva nastinkite i virusite kaj nejzinite deca, veli nema nesto po prirodno i podobro od toa

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.476
    Мене ме караат дека кажувам стално други примери, ама да се надоврзам на тебе, на колешката на работа малата и тргна директно во школо, не одеше во градинка, глава немаат кренато, се се болни.
    Спрејче на секои 4-5-6 саата, по еднаш, како ќе ми текне шприцам. Ако осетам зелени мрсули прскам и Ацидосалус дополнително.

На Aw-aw му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Ma kako da ne posocuvam drugi primeri, sto da kazam ete moeto e celo vreme bolno i tvoeto ke e taka. Nema zosto da te karaat, kolku deca, tolku karakteri tolku razlicni prikazni. Plus rabota vo apteka, nasi pacienti se 90% od roditelite na decata od nasata grupa. Znaci tocno znam koe dete od sto e bolno, koe dete e hospitalizurano, i sto e najtragicno koja majka praka dete bolno i so temperatura vo gradinka, so konjuktivit i so afti vo ustata

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    А кај маачкаш со маст и сода? Под носе или на гради (тоа ваљда ако кашла)....? Го мешаш, колку сооднос?

7. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Mackam na gradite i na grpceto, na racire kaj ramenjata i na vratot so blaga masaza. Edna golema lazicka svinska mast ja urabotuvam so malku voda da dojde masta so fiba tekstura i stavam po malku od pola mala lazicka soda bikarbona, ubavo da se soedini smesata i Mackam. Isto i ke ja pokrijam so po debelo kebence za da se prepoti. Ova nesmee dokolku ima visoka temperatura, ako temperaturata e do 38 jas bi mackala, ke se prepoti i ke simne

8. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Ама ова е за тт....јас прашував запод носе нешто да се сопре течкарање.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Физиолошки и спреј од диво оригано прскам, дување цело време (малово рано научи да го дува носето), повеќе течности и витамин Ц, за два дена ко ново е.

На mal.ecka, joy1 и kikin им се допаѓа ова.
  10. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Mojata nemase Sega temperatura, samo rasteceno nose i zlatnata celata edvaj disese, i mnogu mi pomognat, dva vecer ja mackav. Prvata vecer staviv i spiranto lepena na pidzamata za da i olesnam disenjeto

11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Спрејот од диво оригано за од која возраст е?
    Ќе ѕирнеш во упатството кога ќе можеш?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Може од 6 месеци да се користи. Пишува Baby на него, Probota Life е производителот.

На mal.ecka, joy1 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Ние сме од пред велигден со кашлица. Ја носам само да ја слишнат кога ми е сомнително, да не ми спушти на гради.
    Во носе ставам и јас спрејче одноригано. И еднаш на ден, обично пред спиење влечаммсо пумпица.
    Баш ја носев во понеделникот, се ижали докторкатан дека и нејзиното кашлало долго, па дека треба кајни да е и мојава веќе да прекашла.
    Нема тт, среќна, весела и си ја пуштам во градинка.
    Инаку и ја имам примери, каде што деца до 1 одд седеа дома.
    Цело 1одд беа болни. Буквално цело. Све пропуштија.
    Ама, тоа е и малце друга приказна, многу ги чуваа во стаклено ѕвоно.
    Од 14 месеци оди мојата, еве сега повеќе од месец не отсуствувала а е 20 месеци..
    Јас никогаш не сум одела во градинка или забавиште. Ме чувале баба и дедо. Ама во село, надвор на улица со други деца, по цел ден.
    Само 1 имам качено тт и отсуствувавно од школо. Верувајте многу сакав да се разболам за да не одам во школо. Ама ете, таков имунитет.
    Секое е различно.

На Sexybaby86, duffi, EuHenIa и 3 други им се допаѓа ова.
  14. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Два пати минатиот месец имаше растечено носе, за два дена во двата случаи и престана течењето со дренажа на носето со физиолошки раствор неколу пати на ден и секој ден витамин ц.

15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.400
    Допаѓања:
    183.615
    Слободно можеш на твоето да го даваш. Само да знаеш има и спреј и капки. Спрејчето е попрактично.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Што е тоа дренажа?

@kikin На штотуку растечено носе не би дала ништо од аптека, дури и за природно би почекала. Свеж воздух и бањање, па понатака чај од кромид и кромид исечен на пола во спиење за да може да спие.

Моево еве пак ни 24 часа не кашлаше. Гледам да е што поприродно и без лекови за полесно да се изборува сама. Мое мислење е дека колку повеќе се користи нешто од аптека не се дозволува на детето да го јача природниот имунитет.

На Biljarkata и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Абе јас со физиолошки редовно му измивам носе. По препорака на оториноларинголог. За хигиена, пред и после градинка прскам. Ме плаши да не дојде до поголемо течење, слевање, веќе уплав имам ама засега е океј, не е страшно.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ви благодарам на сите за советите. И јас знам дека ќе се разболува, неминовно е тоа, и знам дека секое детенце е приказна за себе, сепак Вашите совети и те како ми се од помош.

На fana и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  19. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @gjoker4e матичната го користи тој збор, со шприц од 5 мл физиолошки раствор вбризгувам одеднаш во секоја ноздрва. Тече од секаде физиолошки, од нос и дури накај грло се слева, ама на неа и помага.

На Lolipop23 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Мајки ние од скоро сме во градинка,јасли, 11 месеци за некој ден правиме. Неколку дена одиме и останува по саат до два. Прашање ми беше колку време им се дава на децата за адаптација, знам дека секое дете своја приказна, но не е лошо човек да чуе искуства. Исто сме навикнати дома да заспива цицајќи додека е мама дома, а додека работам е до баба која го заспива во раце. Е сега и ова е проблем за во градинка таму нема раце и цице :) постои ли начин како полесно да се навикне на градинката и заспивање таму сам. Знам дека различни деца различни искуства но сакам да чујам од вашите искуства.