Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас мислев супата со ручекот им ја даваат

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    142.151
    У нашата градинка не. Ако јадат супа, па ручек, јадат помалце од јадењето отиим се полни мешето.
    Вака јадат после 3.

Појадок у 8, ужина во 10 и пол (овошје) ручек во 12, ужина во 2 (овошје) и супа у 3.
    Овошјето надвор го јадат најчесто, им сецкаат овошја и си играат и јадат.

И секогаш кога ќе ја прашам мојава, што јадевте денеска, супа вика :) среќа ни даваат лист што е јадено во текот на денот, колку спиела, што си играла, па знам дека јадела на пример месо, па за вечера нешто посничко да направам.

На LiliBoz, mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И мене ми викаат јадела, па ко ќе ја земам мртва гладна. Јаде дупло. Истата градинка.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    142.151
    И истата градинка сме????

И мојава јаде после тоа. Уморни се.

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Мислам дека е нормално да јадат кога ќе си дојдат дома. И моиве кога идат како јадење да не виделе цел ден се, а таму и репете бараат, по две чинии јадат од ручекот, башка кутиите со појадок и ужинки ги празнат целосно.

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @Cka :nod:

@danichap, ја земам одма после ручек. Она кога е најадена нема сила што ќе и бутне нешто во уста. Ужинка по 200 грама што не се случува кога не оди. Гладна е.

На mal.ecka, danichap и duffi им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Мали се порциите во градинка нема ни 200 гр. Моето репете барало таму, кај баба сркнал тањир манџа и дома уште еден сркна. Верувам дека јаде оти сега јас го зимам и ми мириса на манџичка. Го гледам пуштил бутки, гушичка, заоблен е, тежок трупче. Дур разбираат убаво да кажат се ќе помине време и оп прво дошло.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Па прашував колкави се порциите. Викаат 200+грама. Леб еднаш и дале, демек да ја држи. Дома не и давам и реков да не и даваат веќе. Нема да се тове безвезе.

9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    И мојата ќерка кога е слабо јадена во градинка (вторникот зелка манџа ич го нејќаше:doh:) дома како гладните од Африка! Одма знам дека не јадела оти уште во кола, дома не стасани јадење бараше. И поголемка беше околу 3год. па и ми кажуваше дека не јадела.
    А учителките колку ги давев со прашања :wasntme:-јадеше ли? Колку? Сама или и дававте? Ама сфатија дека важно ми е како е со оброците и дали јаде па обраќаа внимание и ми пренесуваа мислам точни информации.
    Ќе пораснат и ќе дојде момент кога сами ќе ви кажат колку изеле, што јаделе, дали било вкусно. Сега на 5 години ми кажува и какво манџи сака, па како мојата манџа повкусна од градинка била или како тетките од градинка прават вкусна макарони манџа која патем јас воопшто и не ја готвам.

Туку ова сакав да прашам. Во вашите градинки го менуваат менито секоја недела или исто е? Кај нас се е исто. 3 години исто мени, жими вторникот од зелка манџа променија во каша и ќофте.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Менито е тоа, две недели па пак од ново, на две недели го мењаат мислам. Што знам, па не е лошо менито. Моето во зелка манџа се дави.

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Не се големи порциите во градинка. Затоа имаат често по нешто да јадат. Знам дека сте во приватни градинки ама мислам дека и таму од она што го слушам е исто.
    Јас пред некое време разговарав со педијатар што на времето била вклучена во одредевање мени во градинки и она ми вика вие очекувате премногу на еден оброк да изедат. Правилно е помалку а почесто и наводно порциите се мерени според тоа правило.
    Плус рачунај дека во градинка нема застанување. Се нешто прават и со нешто се занимаваат па и тоа ги огладнува.
    Мојот ги јаде сите оброци во градинка и кога доаќа дома кај 5 руча и потоа на игралиште нешто се случува да грицне и во 8:30 вечера.
    Значи ќе му дојде дека јаде како што јадеше кога беше бебе на некои два-три саати нешто јаде.

На Annath и kukla21 им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас сум убедена дека е гладна. Мојава е специфична за јадење.

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Затем ќе те лажат дека јаде?
    Верувај таму јадат се. И мојата едно време мислев не јаде зш дома одма се фрлаше на јадењето ама ко фаза и беше

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    142.151
    Мојата дома не јаде грашок, грав и леќа. Таму јаде редовно:) знам оти кога уште беше у пелени гледав што кака.

А сииите деца после градинка јадат дома :)

15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.149
    Допаѓања:
    40.512
    И синко после градинка е како дупната вреќа и јаде. А таму ми викаат дека јаде. Генерално откако е тргнат јаде многу повеќе. Во состојба е постојано да меле нешто. Претпоставувам се трошат таму и затоа е така

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    Мојов го зимам еднаш во 12 и ми велат леле не му давај ништо и доручек и ручек репете јадеше.
    Идеме дома гребе по фрижидер...
    Нешто не ми беше јасно ама за таа една недела колку што седеше се збумбари јер ручек таму пред спиење, у 12, а дома тоа време овошје јаде..

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Може и не ме лажат, ама може и малку калории има храната. Немам друго објаснување.
    Ја земам ОДМА после ручек. Јаде, ја земам и дома е 10 мин по јадење. Јаде 200 грама оброк. Нема шанси да ме убеди некој дека убаво се најала.
    Не е јадач мојава за да кажам дупло јаде. Кога не и се јаде, нема да и бутнеш со сила. Јаде кога она сака.

На mal.ecka и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.744
    Каква е таа потврда од матичен лекар потребна за упис?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Праиш брисеви и со нив одиш кај матичен ти ја дава, нашиот матичен не ја наплаќа ама некои доктори ја наплаќаат. И некои доктори не бараат брисеви, дури и некои градинки не бараат брисеви.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    На самата пријава има дел за пополнување од матичниот

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.