Со самиот договор ни дадоа изјава која ја пополнува матичната. Брисев нас не ни побараа ниту матичната, ниту во градинка. Ги однесов кога решив да го носам.
Vi se slucilo li preku nok deteto da stvori odbivnost kon gradinka? Eve cela godina odi so pesna, a prethodnava nedela ne saka da cue. Place uste od doma, cat pat I tamu znae da si priplace. A, ne znae da kaze zosto - t. E. Vika placam za mama da dojde... Ne sakam da ja sopram I da ja nosam na cuvanje bidejki mislam posle ke igra na taa karta deka place I nema gradinka. Sovet za polesno spravuvanje..?
Mojata mnogu saka se da odi vo gradinka, ona i Sega vleguvam bez problem, no tamu place i nesaka da si igra so decata. Ova veke Edna nedela kako go pravi. Koga i da idam da ja zemam ja slusam kako place. Ucitelkite nisto ne mi kazuvaat, a kerkami nezboruva seuste za da Moze da mi kaze. So drugi deca vo maalo si igra, vo Park so nepoznati deca isto, a so decata vo gradinka nesaka. Slucajno ja prasav higienicarkata postoi znam deka cesto gi posetuva decata vo ucilnica ta, i taa mi kaza deka tri decinja ja teglele za kosata(ima mnogu vitkana kosa) a ovaa mojata togas vo napadot neplacela, samo pretala so racinjata. Dodeka ucitelkata da vidi, ovie ja sredile.jas i po kraj toa sto place ne ja otpisuvam, znam deka e period i ke i pomine
Веројатно има некое детенце што ја закача. Немам такво искуство, ама верувам дека има такви ситуации.
Кај нас секоја недела е исто мени,секоја недела годни наназад, нема промени освен за петокот (еден петок макарони манџа, другиот петок грашак манџа) Не мислам дека е нешто лошо менито(се сечавам дека и имам пишано дека не е лошо менито), ама ми фали салата со ручекот(јадат само манџа со леб, супа само еден ден со оризот) , ми фали овошје секојдневно (некои денови овошје заменуваат со крем бананка или вафла), ми фали пример јајце ( пржени кришки јадат, ама јајце само не), исто и житарици е слабо застапено... и таквимити работи! Јадат маргарин, чоколаден крем, млеко и бисквити... Што знам, има и подобри опции од ова за доручек! Инаку добро е што имат застапено грав, ориз, компир, месо во текот на целата недела! Ама има и намирници кои не треба да се изостават во децката исхрана, барем овшје и свеж зеленчук секојдневно треба да им дават! Среќа што черето мое доема јаде доволно и разновидно, па ми е мирна душата. Така е во нашата градинка (не сум од Скопје), за кај вас можеби е подобро!
Снегулке, крш е мениво. Побарајте да ви сменат нешто. Крем банани да има а да нема овошје е страшно. Организирате се
Ау мениво! Каков крем, боже ме сачувај. Маргарин! Јас бунт ќе дигнам. Дома маргарин не давам и крем што се вика до вчера не давав во градинка да јаде тоа нема шанси. Кај нас менито е супер, многу сум задоволна, обавезно едната ужинка е овошје а другата некогаш кифличе некое, некогаш сок, некогаш колач некој како лења пита... За ручек е манџа секогаш.
Снегулке јас дадов сугестија за менување дирекно кај генералниот. Па ќе видиме. Рече ќе се труди да променат нешто. Во која градинка сте ако не е тајна? Јас планирам во таа кај Црвен Крст да го праќам.
Кај нас го читав читав менито и се откажав. Видов дека е супер и веќе не се замарам. Го менуваат на две недели. А застапено е мислам се. Грашок, леќа, боранија, зелка, грав, пире, супа, ориз итн. Ужинките се исто супер.
Освен 2, 3 пати во 2 недели секој ден намаз на база путер (урда, јајце, пиперка). Секој божји ден тоа. Ужинка, јаболко, банана, круша. Во сезона на кајсии, праски, јагоди, цреши...
Менито во нашата градинка има само една мана, имаат сок кој до скоро мислев е цеден а излезе дека е Цевитана.
А што очекуваш ти за појадок? И нашето е слично, скоро секој ден намази, со чај, млеко и еднаш до два пати палента, јуфки. Намазите се разновидни (путер, мед, туна, урда...) Прилагодени се за деца, за да можат сами да јадат и да развиваат самостојност. Исто и со овошјето, јагоди во никој случај не би дала во градинка (алергени се) црешите се со семки и не се практични. Кајсиите и праските исто знаат да бидат алергени и треба претпазливо и со нив. Генерално храната во скопскиве градинки не е лоша.
Ручекот не им е лош! Грав, каша и ќофте, компир манџа со телешко, ориз со пилешко и супа, грашак или макарони манџа! Со парче леб. Ама немат салата, свеж зеленчук. Еден период кога се жалеа на емисијата Сподели проблем со Милена баш за исхраната, почнаа да им дават салата. Ама не секој ден, и сега не им дават како што кажува мојата ќерка! Некогаш портокал, јаболко или мандарина за ужинка, а некогаш блага пита, крем банана, вафла, пудинг. За доручек јуфки, пржени кришки, крем и леб, леб и урда , леб и маргарин, млеко и бисквити. Тетката од кујна слатко се изнасмејала кога мојата мала кажала - јас не смејам да јадам такво (чоко крем) мама не ми дава. И уште не јади такво дома. А леб и маргарин ми бара, само што дома наместо маргРин путер и мачкам. И така... менито е години наназад исто. @duffi во главната сме, спроти болницата. Ај и јас ќе пробам да преземам нешто, да се пожалам на менито барем салатичка и овошје секојдневно да има.
Знам дека еднаш неделно им е кремот и маргаринот ама може да го заменат со проја, некоја баничка или нешто вакво. Ама тоа е. Јас и по приватните прашував уствари едукативни центри се нели. И не е нешто поразлично. Секаде фали свеж зеленчук и овошје. А не кроасана за ужинка.
Очекувам секој ден да не јаде путер и леб во било која форма. Си има формулар за упис во кој се пишуваат алергиите, па ако некој е алергичен ќе си пише, а и матичен во неговиот дел ќе пише. Зошто се пополнува тоа? За во досие само? Храната треба да е разноврсна, не само зеленчукот за ручек, туку и останатиот дел. Тебе ако ти е ок за твоето, јас за моето си кажав дека не сум задоволна. И гледам дека и на стомакот не и одговара.