Зависи од градинка до градинка што ќе ви побараат. Мојот тргна на истата возраст лани во градинка. Јас во ранчето му ставам два пара облека за пресоблекување на почеток на неделата. Ако испрља еден пар дополнувам во текот на неделата. Кога појде мочкаше во шоља а какаше во пелена па ставав и екстра пелена во ранчето ама никогаш не ја искористија. Сега има само облека таму. За во градинка ќе треба и нешто за на нога. Јас во Септември го пуштив со летните за на плажа, потоа купивме топлинки за зимата. Во нашата градинка толатена хартија, влажни марамици, пластични чаши, брисачи за раце купуваме со ротација. Воспитувачката дава список што треба да се купи кај тој на кој му е дојден редот да купува. До сега три пати ние сме купиле. Лигавчиња им ставаат нивни.
Колку време отприлика требаше да се прилагоди бидејќи зборуваме за истата возраст? Мојата многу сака со деца да си игра ама досега се нема делено од мене воопшто
Шо е ова со дозволување и не дозволување во градинка? Во ЈНА да не ги праќаме децава? Или на логорување? Шише не дозволувале, за дете од неполни две години. Баш нека не ми дозволат од септември
Кај нас не дека не дозволуваат ама не им е практично. Ние носиме пластични чашки и пијат од чаши. И верувај го научуја да пие од чаша без проблем.
Не верувам за мојата. На глава се имам наместено да научи чаша. Па со клунче, капечка некапечка со цевче ехеее глава да ти пукне, не и не. За да пие течност мора шише. Па си викам како било битно нека пие.
Abe i da ti dozvolat nemoj. Kako si sigurna koj se ke go dofati siseto i dali ke mu odrzuvaat higiena soodvetno. Ke se iznenadis sto se brzo ke sovlada tamu, i od casa da pie i samo da jade.
Ќе се изненадиш колку со други луѓе другчие ќе ги прифаќа новите работи. Ти ќе им ставиш шише секако, они ќе пробаат со чашка, ако и нив не им оди ќе дадат шише.
Леле колку убави работи читам за градинките, дај боже да е така и за ќерка ми. Многу ми е страв и со неверување ќе ја пратам, ама читајќи ве ми олеснува искрено. Што би јас без вас мајки
I da ne se sekiras ic. Znaci kaj sin mi se 50 deca vo grupa. Na taa brojka na deca oni go naucija sam da jade, da pie od casa, go oducija od peleni ( mene ne mi uspevase nikako) samo da oblekuva soblekuva patiki, sam da odi vo wc da se soblece oblece. I plus mnogu rabotat so niv, eden kup pesnicki znae. E sega i nie pominavme period na adaptacija, no toa e toa, toj period mora da se izdrzi.
Како ги облекувате децата во јасли што одат? За на ноџиња треба ли да им зеам нешто (уште не одат)? @TeddyGrey помош, знам твојата е во јасли.
Mozes nekoi meki ama i ne moras. Na mojava sekako i pagjaa t.e. gi soblakase i si sedese po corapcinja.
Мојава е во јасли уште и секој ден во ранчето има резервна облека, 3 памперси, шише со вода и цуцла оти уште ја цуца. На почеток на секој месец се носат влажни, 2 тоалети и 1 брисач. Крема за газе до сега еднаш на почеток им однесов, ама гледам дека ретко ја мачкат. Кај нас гледам дека сите носат шишиња со вода/сок/чај.
Кај нас во градинка, капа им симнувам. Што и да им однесеш и кажеш прифаќаат. Пред 1 недела беше црвена доле, се како што им кажав правеа. Си носи чашка од која пие вода. Цуцла не носи во градинка ама прифаќаат и тоа. Обично не бараат пелени зошто имаат од општина ама после политикава се помалце им даваат. Јас сум презадоволна.
Во која општина даваат пелени? Мојава се одвикна од носење во градинка на 2 и пол години, цуцла исто, но омиленото ќебенце си го носиме чат пат у градинка. Иначе секој месец марамици плас чаши и бришачи за носе, пижами нодам сек8ј понеделник чисти, топлинки и за пресоблелување во ранец. Дур носеше пелени ставав по 3 секој ден, некогаш 2. Мислам дека полесно се учат/одвикнуваат во градинка
Центар(13 ноември) На почеток ич не ни земаа пелени, ни тоалет. Ни влажни ни крема. За чашки се мали уште. Мислам дека од септември ќе ни бараат. Не знам како иде тоа. Цуцлата во градинка не ја бара, спие без неа, ама дома ја бара ццело време, а ич не беше порано со цуцла, само за спиење.
Откако забранија цуцли кај нас во градинка и бактериите магично се намалија, тоа забележавме и ние и негователките. Си ги менуваат, да ги видиш какви мајмуни се, лежат по креветчињата и бидејќи се едно до друго си ги подаваат и менуваат, бебиња од година дена. Плус на тоа 40 деца у група, нема да знаат кај им е глава на негователките а не па да им памтат шишиња. Вчера синче си дојде без патики, во гужвата ги изгубиле патиките, сабајлево ги најдовме ама чим дошло до тоа патики да се изгубат, онда за шише ич да не збориме. Ќе видиш, многу работи што си мислела дека нема шанси твојата малечка да прави ќе прави во градинка.
И кај син ми во градинка секој месец т.е првата недела од месецот се носи:пластични чаши,влажни и брисачи. За децата со пелени +крема. Во ранчето кај него има секогаш резервни панталончиња (2 пара бидејки се одвикнува од пелени ), маички ,гаки,чорапи и пелени. И мислам дека е ок да се забранува да се носат цуцли,шишиња и секакви тракатанци. Зошто можете да замислите што ке се случи ако секое дете си носи свои работи . Иако додека се адаптираше син ми си носеше секој ден по една кола, ама штом влезе во занимална му ја зимаа и секогаш во ранец ја наогав. За јасли кај нас во градинка гледам дека негувателките зимаат цуцли за спиење ама се трудат да ги одвикнат. Од нашава градинка сум прееезадоволна. Кај син ми гледам мнг голема промена што е најбитно .
И јас како @fana кога ве читам со позитивни искуства за градинка, ми се намалува стравот во коски што го имам. Мојава здравје од септември ќе оди и нонстоп читам, слушам, пратам искуства на мајки и грото се како вашите, дека ќе прави и учи таму работи што дома нема шанси да ги прифати. Дај боже да е така. Јас еве би била пресреќна ако научи да заспива без цуцла и да јаде без занимации (цртани, песнички, што и да е). Па понатаму и да се одвикне од пелени, сега е уште мала. Со Господ напред, полека се опуштам и ја прифаќам идејата дека девојчето ќе ми оди во градинка Ми давате надеж