Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Сакам да ве прашам дали некој од вас носи дете во јасли во градинката во влае.
    Како сте задоволни? Прашувам за другарка моја детето треба да почне од септември.

2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    super se jasli vo vlae dobar Kadar naema da zazalis sinko beshe tamu ako negovata negovatelka otide vo jasli ke bidete pre pre zadovolni plus vo taa gradinka vo jasli ima 3 negovatelki sto ne e praksa vo poveketo drugi drzavni gradinki.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Дали во вашите градинки децата спијат на пример најкасно до 14:00 или ги оставаат да спијат колку што им се спие?

Дали припазуваат на децата кое од која чаша пие или може да се случи по неколку деца од иста чаша?

И најтешката одлука во мајчинствово до сега... Нареден петок ќе ги носеле на базен. Не сум била ама базенот за деца бил плиток, имало за возрасни и среден за поголеми деца ама се на едно место. Ама што ако истрча накај длабокото? Ако им се промакне за секунда? Во градинка се 4 жени на 8 деца па и на базен би требало така една жена на две деца. Јас одлучив да не оди ама што ако одлуката не е правилна? Како би постапиле вие? Кога ми стигна мејлот, само што го прочитав си реков не, нема шанси, каква глупост деца до 3 години на базен, во опасност. Зарем две годишно дете има желба за базен? Во градинката имаат надуван базен и тука се бањаат па која е потребата да ги носат на базен и тоа со автобус треба да одат 10 минути. Би сакала да слушнам ваше мислење.
    И плус треба да се потпишеме дека даваме дозвола детето да оди на базен што значи и да се случи нешто не дај боже ти си потпишал.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Кај мали ги будат после 2 часа спиење. Во аквапарк ги носеа и лани (на 3г) и годинава, го пуштив.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    90.775
    Се сложувам со тебе.
    Тотално нема потреба од носење на базен на деца помали од 6 год.
    Ниту базените се нешто препорачливо за мали деца,хлор,инфекција на уши и сл.
    И покрај толку игри кои можат да се смислат за во двор,нема потреба од носење на базен.
    Кај нас приватните градинки прават такви екскурзии за да бидат поатрактивни.

На referentka, kalinaka, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    decata spijat do 14 so toa sto se bidat po nekoj red prvi tie sto si odat pa se po red edno po edno dete do 14:30 site se stanati.
    Se koristat plasticni cashi na princip piesh frlas. Oako mnogu roditeli se zalat sto mesecno nosat po 100 cashi ama nikako da razberat deka se troshat pa 30 deca po tri pati da pie dete voda ete 100 cashi ama Nash narod ni se tera ni se vodi.
    I za bazenov ova sigurno privatna gradinka oti nitu Edna drzavma ne bi odnela deca na bazen. Sto znam kako roditel ne bi pistila dete ete iskren odgovor. Licno ne odeme na bazeno taka da ni dete ne bi pistila.

На Martka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.297
    Допаѓања:
    119.127
    А зошто ги будат децава? :^)

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    a do kolku da spijat ? Mislam deka ima nekoj red primer moevo ako legne do 17 ke spie. A neznam Dali nosis dete vo gradinka. Sekoja negovatelka I'ma posebno rabotno vreme. Taka da posle 15:30 decata se sobiraat na edno mesto so Edna ili dve dezurni do 18 casot negovatelki. Deteto treba da stane da se oblece ili da go oblecat jade uzinka I si igraat vo grupa ili spoeni.....

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.297
    Допаѓања:
    119.127
    Како мислиш, до колку да спијат? Ако заспие во 13.30?
    Инаку, ЌЕ носам од септември.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    decata legnivaat vo 12 ili nesto posle 12 zavisno kako ke ricaat. Nekoe zaspiva vednas, nekoe lezi ne deka sekogas site deca spijat. Ako Zimas dete da pretpostavime vo 15:30, negovatelkata ke go razbudi nesto pokasno no ne pokasno od 14:30. I'ma roditeli ete kako mene sto zima dete vo 14:20 pa vednas prvin takvite kako sinko gi budi, znaci budi dete oblaka, budi drugo se po red kakp obicno si odat samo ne gi ostavàat pokasno od 14:30 da spijat. Al otvoeto dete zaspie vo 13:30 ke se razbudi za kratko zboram ova vo grupa ne vo jasli ....

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.297
    Допаѓања:
    119.127
    Ај ќе се научи. Како сите така и моето. Не знам како ќе биде јасли или група,таа тогаш ќе има 1г и 10м. Ќе видиме, Господ нека ни е напомош на сите.

12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    da nesto izmegu e ako ti treba sovet ili bilo sto pishi porace podetalno ke to objasnam

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Градинката си има правила, и мора да се почитуваат, без правила хаос ќе биде. И на моето му е малку спиењето ама порано си заспива навечер.

Јас имам проблем со климатизерот. Вчера го земавме смрзнат, мешето мраз му беше, одма почна да кива и да течат мрсули. Еве го денес носот чешма. Сабајле мм напоменал. Зар по дома до толку ладно праат деца да смрзнат, па не е здраво тоа. Се надевам нема да се повтори.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.297
    Допаѓања:
    119.127
    @AngelOfArh бивш колега на мм од работа, минатиот Јануари затекнал ширум отворени прозори, а децата на промаја. Имало голема кавга.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Остај, не знам кој им е филмот. И лани имавме мака со тоа, ама дома седеше повеќе, а сега нема кој да го чува.

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Кај нас не ги будат. Се има случено мајка да оди по него околу 3 и да чека да го разбудат за да и го дадат.
    И кај нас е принцип една чаша едно пиење - носиме чаши на почеток на месец.

За на базен незнам зошто толку си се уплашила. Сигурна сум дека ги превземаат сите безбедносни мерки. Јас само од хигиенски причини би се помислила, малку сум паранична од тој аспект.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Мојата мала оди во јасли во Влае. Презадоволни сме. Има 17 месеци и од март оди во градинка. Имаат три учителки/ негователки, а не се многу деца во групата. Ако ве интересира подетално слободно прашувајте :)

18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Големата не спие од нејзина втора година отприлика. Заклучивме дека само се отежнува успивањето навечер, па отфрливме. Критичен е некогаш периодот касно пладне или на враќање од градинка после напорен ден, ама со муабет песна...ја држиме будна.
    Средното, 2.5 г спие но им е кажано после еден час да ја будат и ја бидат. Се после еден час и влијае на вечерниот сон и на успивањето.
    Си имаат чаши со/без клунче и на секоја чаша стои едно име, на кого му припаѓа.
    Спијат во истата облека што сум ги пратила. Нема пижами. Некогаш заспиваат на земја, некогаш во песокот, некогаш во тревата во градината.

Кај средното не би пуштила дете на базенот. Кај големата да, имам доверба во воспитувачите. Со мускулите големата од некаде 3 години одлично плива, па и поради тоа не би ми било страв можеби. Сега сакав и елек за во вода да купам. Би им кажала да ги носи мускулите елекот цело време. А бебешките делови се стварно премногу плиток, за таму не ни треба.
    Како што кажав, едното би го пуштила, во другата градинка, другото, не.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.802
    Допаѓања:
    142.125
    Јас би Пуштила на базен. Ако мислат дека можат да ги чуваат, нека ги носат.
    10 минути со автобус не е многу.

Плус една жена 2 деца чува. Не можат да направат беља.

А за потпишување... Ако има беља не е битно кој е крив.

Јас секаде ја пуштам кај што одат, кино, театар, тв, парк, зоолошка...секаде. Не сакам да ја двојам, да и слушам искуство, сите да зборуваат а она да слуша.

За спиење спие по 2 саати.

А за провев во зима мора да има, јас сум за. А клима никако.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Провев е во ред насабајле и после пладне, ама не и деца испотени од играње и спиење. Еве сега збориме, истата градинка друг клон, иста мака со климата. Денес бил добар, рече баба, вродило со плод муабетот и мило ми е и секогаш ги фалам за тоа дека со нив имам многу разбирачка. Верувам дека ќе остане така до крај.