Веќе зборевме за тоа, во многу градинки не примаат во лето деца, односно јули и август, да ти кажам едвај чекам да поминат 3 недели мм е од 24ти на одмор, да го земам дома да поседи малку, не се знае ни кој јаде ни кој пие, сите на купче и еве го почна бебешки да збори за 3 дена. И осеќам дека има отпор сега.
Јас не би пуштила. Не дека нешто ќе се случи, меѓутоа не ми е некако баш лагодно. Малата е веќе 3.5 години во градинка, и досега имале многу екскурзии - зоолошка, музеи, библиотека, аеродром, пожарна, игротека (нели овде е тоа нешто несекојдневно)… театар, божиќни панаѓури и што не. Досега базен не сме имале. Имале во дворче чешма, се разладувале, шетале по пелени / гаќи, ама таква екскурзија не. Лично не гледам потреба. Иако би земала во предвид дека базените се средени, чисти.
Во некои да, во некои не. Кај што оди моето дете во градинка не се носат. Во градинката каде што работам се носат пижамки.
За групите изгледа зависи од градинка до градинка. Кај мојот во градинка сите што полнат две години во годината во која поаѓаат во градинка без ставени во прва мала (така ги водат). Мојот на пример беше скоро цела година најстар од најмалото дете (од роден во Јауари имаше 2 и пол, а најмалото дете родено во Декември истата година имаше година и пол). Јасли се само тие што се до кај 18 месеци. Ова е затоа што во законот за основно образование поаѓањето во школо е споре дкалендарска година (го сменија од наше време кога беше според академска година) и направија огромна каша попара зашто ставаат деца заедно што развојно се скроз различни. Во прва мала си имаат програма и само една дремка. Нема спиење кој кога сака. Доаѓаат до 8 и 30 и тогаш е доручек. Па си има програма до кај 12 (во меѓувреме ужинка). Во 12 е ручек и од кај 12:30 до кај 14 часот е спиење. Потоа втора ужинка и слободно играње (с спојување сите на купче после 15).
Па така некако и мене ми објаснија во градинкава, ама сега со твојов пост конечно ми стана јасно на што мислеле Ми рекоа дека имаат две групи јасли, едната со помали деца, едната со поголеми. Не ги сфатив тогаш, ама сигурно е ова за што збориш, истиот принцип е. Мојава е исто во јануари родена инаку. Нема врска, ќе се навикне. Се надевам и со спиењево ќе се прилагоди, мене тоа најголема мисла ми е. Ама има време до есен, може до тогаш и сама ќе скрати од две дремки на една. Фала ти на инфо многу, сега конечно ми се разјасни што им значеа двете јасли групи
Женски здраво. Ми треба реален совет од вас. Детево ми е запишано во градинка од септември, верувајте дали 2 месеци има одено. Се можно од бактерија и вирус фати. Еве пред 1 месец гнојна ангина сега сме со инфлуенца во нос и кашлица која трае цел месец. Од цел месец антибиотици сега и кандида на јазикот фати. Дали да ја префрлам во приватна, не ми е нормално дете да е цело време вака болно? Не можеме да затераме во оваа градинка ни една недела. Ептен сум разочарана.
znaci dodeka edno dete ne go stekne toj kolektiven imunitet ke se razboluva. Ako ne Sega ponataka na uciliste vo igroteka i slicno. Taka da fakt e deka poveke deca poveke bakterii. Nesovesni roditeli I se na kup ona sto ni go nudi drzavata da ne navleguvam. Megutoa toa ne znaci deka vo privatna nema da ti se razboluva. Izborot e tvoj
На другарка ми малите и во приватна се разболуваат, и тоа потешки дијагнози од моето што е во државна. Пробано ли ви е со некаков имунобустер? Пробиотик на долги стази? Витамини? Мора да најдете некое чаре.
Овошје и зеленчук јаде во изовилие, пробиотик од кога е родена не сум престанала да давам, омега со витамини сируп пие, мед, маџун, јатки. Не знам што повеќе од ова. Со дефендил бевме цела зима.
Исто пиеме и ние, ама еве многу убаво ни делува. Пробај со чистење редовно на носе, за бактериите, секое сабајле прскај физиолошки, редовно, ако можеш и да најдеш Ацидосалус. Тоа на нас ни помага. Можеби како што вика нашиот доктор не сте материјал за градинка, тоа е. Ама мое мислење исто е а приватна а државна.
da acidosalusot go falat mnogu ama ako e malo dete Mora da se izbori ako e bolezlivo sto sakas davaj toa e. I mojot kako mal dve nedeli doma dve gradinka pa kako stigna golema grupa ni den ne se razbole. Jas ovaa godina samo propolis prskav vo usta super ete pominavme. Moze poveke kako predostroznost nego kako potreba. Toa e sekoe dete razlicno samo neka pominiva
Јас првите 6м пукнав, секое одење во градинка од една недела 4 недели дома после, никако да затера 3 недели, не 1м. Дојде зима и за Нова година баба наместо пакетче 3 шишиња Дефендил, другата Ацидосалус и витЦ. После само 1ипол шише кренавме глава, како почна од јануари пак веќе имавме друго дете. Сега кркори носе ради таа пуста клима во градинка што шиба на минус сто, смрзнат го зимаме, ама нема поголем проблем. И варичела, и бронхити и се поминавме од нога и мислам дека имаше голем ефект оваа комбинација. Да треба се да пројде и нека пројде, ама не мора со спуштање на плуќа 3 пати за 1 месец или лежење во болница.
И нашава докторка вика ова дете не е за градинка поради големи крајници, демек да ги сочуваме колку-толку, ама дете од 2 год ми е скрос безвезе дома да седи жена да го чува. Ептен ми стана стрес градинкава со болештииве.
@eli.karameli моево оди од септември, тогаш беше 8+. Кога ќе издржи цел месец во градинка, тоа е славје! Инаку само 2 цели месеци била. Битно е само на време да фатиш настинка, да не дојде до антибиотик. Пробај со физиолошки, ацидосалус, од градика кога доаѓа обавезно миење, туширање, алишта фрлаш за перење. Од бактерии не можеш да избегаш. Имунитет билдаш, и се молиш и оваа недела да не се разболи (и секоја следна).
Интегрин се викала ординацијата, имаше пишано @Ano наназад, баш и јас ја прашував. Докторката била врв за орл проблеми, и други членки потврдија. Еве ти линк од Златна книга, има и бројче и адреса. https://zk.mk/intergin-2 Еве ти уште еден линк, и тука има некој број, па пробај на сите: http://healthgrouper.com/mk/profile/msalik/Мирка_Шалиќ