Така ми објаснаа докторките. Ако треба да се прими вакцината пред 12-от месец, тогаш е пола доза, после се прима цела доза по редовен вакцинален календар. Е сега, дека кај вас се работи за еден месец порано, најдобро да прашате во диспанзер како да ја примите вакцината.
Само да споделам информација дека во градинките во Ср има промени во менито , во вторник освен кофте и каша ќе лапкаат понекогаш и риба. И салата почесто (се надевам секојдневно) @duffi мислам имаше преземено нешто во врска со промена на менито , па ете има некаков ефект! И ќе имало уште промени конкретно во менито, па чекаме... се надевам на повеќе овошје и зеленчук!
Да , супер. Делуваше значи тоа што инсистиравме, а сигурно и многу други родители напоменале. Ќе има и некои реновирања. Па ќе одат на поарно. Здравје средина на Септември стартуваме.
Девојчиња, кога имаат месо за ручек во градинка, дали Вие после дома за ручек давате пак месо? (14 мес се)
Јас не гледам што јадела дента во градинка. Битно ми е да е јадена. Дома ако сака ќе јаде, ако не, не јаде. Обично само со супа поминува. Никогаш не сум и мерела колку изела. А кај нас во градинка реално менито е преубаво.
vnesot na meso vo gradinka e mnogu mal mesoto e vo mandzata so isklucok na kofte i riba koga se dava na parce taka da moze vo tanirceto da ima parcence meso ili da nema ili koga e meleno toa e mnogu malku kolocinski. Jas doma sekogas i kolku i da ruca doma mu davam rucek zatoa sto od 12-13 do 15 ima vreme da go svari toa sto go jadel vo gradinka i jade ubavo doma znaci mandzite mu go pravam so 100+ grama meso telesko, svinsko, pilesko riba i jajca pa pak vrtam od pocetok. Sega od septemvri na uciliste zdravje ke fakame red
Женски, да ве прашам, имам бебе 2 ипол месеца, и размислувам за градинка после 9ти месец (може ќе земам 3 месеца неплатен одмор), знаете ли градинка каде што има јасли во близина на Хром, Влае, Ѓорче, Карпош 4 или Тафталиџе? И како оди процедурата? Немам кој да ми го чува, а со сопругот двајцата сме на работа прва смена до 4. Од кога треба да го запишам, имаат ли место, се наоѓа ли лесно и дали уште сега треба да барам? Какви се условите? Благодарам однапред и ви посакувам убав ден
Сите градинки во Ѓорче имаај јасли освен онаа кај Димитар Беровски школото во Ѓорче. Мораш веднаш да го ставиш на список, вторник и четврток им е приемен ден од 9 до 3 во Хром во централната градинка и ќе им речеш дека ти е итно кај има место таму да го стават, гужва е невидена ама мислам дека сега се растерети малку со ова со вакцините, ако грешам ќе ти кажат таму. Значи уште одма оди да го упишеш, не чекај, оти време нема. На нас ни кажаа требало на враќање од болница да дојдете да го запишете, а го примија на 1г и 5м. Услови, па ок се, не е лошо, задоволна сум, со тоа што малите бебиња се во креветчиња. Јас сум искрено задоволна многу.
Фала ти многу за одговорот. Која е централна градинка? Онаа кај Крофните од Хром? Ако е таа, супер, тука и живеам.
Градинките во Карпош и Тафталиџе се друга општина (Карпош) од оние во Хром и Ѓорче (оштина Ѓорче). По Карпош ти се и градинки во Влае кои реално може да ти одговараат со локација. Во Карпош уписите за некој да појде во Септември се во Март/Април и одма ти кажуваат има/нема место. Не е дека ќе поднесеш документи па ќе ги чекаш до последно да ти кажат. Она што нас ни го кажаа е дека секогаш оставаат неколку места слободни во групите за да може да влезе и некое дете во текот на годината кое нема друга опција. Е сега кога јас го запишував моето се водеа по строга реонизација па примаа само деца кои живеат во областа барем во клонот каде што јас го носам моето дете (мал е објектот и може и тоа да е причината). Значи точно се знаеше од која до која улица деца смеат да се запишат. Според она што го гледам сега откако оди во градинка децата се баш од тие улици (освен две што се пријавени на адреса кај баба и дедо). Исто така има родители кои запишуваат деца само за да чуваат место и кај нас во градинка во Февруари се приклучија нови деца зашто на список од 26 деца само 20 одеа во градинка (другите не се појавија) па со Февруари си примиле нови деца (вкупно 3). Така што најдобро е да одиш да прашаш во градинките што ти се опција па да си видиш што треба да правиш.
Баш така. На мм му рекле запишана е. Му викам грешно си разбрал, допрва списоци ќе има, па да видиме дачи ќе има место. Се врати назад за да ми се јави жена да ми докаже дека жу кажале точно
Да, таа е. Ама таму не ти препорачувам, најголема гужва е. Ама па таму е негователката на моето дете и е една од најдобрите, мислам дека од јасли она ги чува. И во Карпош строго со врски ќе ти примат дете од Ѓорче.
Па ја од Ѓорче за Ѓорче не можев(м) да ја запишам. Не па за друга општина. Многу е гужва во сите градинки во Ѓорче. Мене ми е запишана во Хром, ама чисто сумљам дека ќе ја има на список. Се мислам да збркам врски да ми биде у Ѓорче. Ама кај да ги збркам... Она веќе идеше месец и пол во градинка. До пола Јуни, ама во градинка во Центар. Па си викам ако случајно ја примат дека блиску сме до градинката ќе ја преместам. Секако ќе и се фати како од почеток да иде и не верувам дека ќе ја осети промената. Секако нема да ме примат.
Kade ti e najbliskata gradinka ke pomines po potrebni dokumenti. Se ke ti objasnat i nema da ima nikakov problem. Realno ako ti gori pod noze ke tupnes I ke najdat mesto.
Точно е дека во таа има најмногу гужва. Дебели врски требаат. Пробај и во Влае, кај маки, помалку деца има, а и пак врски ќе требаат, зашто е под Карпош.
И тука имам едно прашање. Ме интересира дали на децата што ви одат во градинка после дома им давате месо да јадат пошто гледам на менито во градинката скоро сњкој ден има месо и до кога важи правилото во ист ден да не се дава месо и јајца. Фала ви
Прочитај коментари погоре, баш јас прашував за истото. А педијатар прашав за јајце/месо, рече после год може во ист ден двете.