Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не верувам дека е голема количина тоа мевце. Повеќето деца и дома си јадат после градинка.

На pianogirl и duffi им се допаѓа ова.
  2. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Здраво, од септември планирам керка ми да ја пуштам на градинка а ке има 1 годинка и 9 месеци. Како најбезболно да се навикнеме. Сака деца да си игра ама да има обавзно некој што го знае до неа, дури и кога одиме во игротека јас или татко и мора да сме до неа за да си игра ако ја оставиме сама плаче и цела градинка ја крева во вис...Сега незнам како најдобро и најбезболно да ја навикнеме и оставаме во градинка. Ваши совети и искусства..и што е пторебно да се носи во градинка...инаку од струмица сум...

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Од ова што го гледам и слушам околу мене некако Карпош ми е најфер со политика на примање на деца. Одиш и веднаш си знаеш примено или не детето. Се водат по реонизација и ако однесеш документи на време немаш гајле. И плус примаат и деца преку година ако некому гори под нозе за градинка.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Ние сме во Влае во градинката и со двете така поминав. Отидов, ме прашаа од кога ќе трга, кажав, толку. После однесов документи, брисеви и сл. Ама па прво прашање беше каде живееме. Не примаат деца од други општини.
    Има јасли, од 9м бебиња имаат, не се по многу бебиња во група. Јас сум презадоволна.
    За јадењето- до детето е, големава уста не отвара по градинка, бебево пак од врата на маса седнува и вика АМ.

На CurlyBlossomGirl, Coco31, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мм беше во јуни за септември. Не беше воопшто на време. Може и јули да беше, не ми текнува точно.

6. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.416
    Може да ми кажете што се е потребно за во градинка за детето?

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.398
    Ќе ти дадат ливче. Ама воглавно е влажни, павловичева, тоалетна, брисачи, чашки...

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    На прв ден даваат ливче?

9. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.217
    Кај нас даваат ливче: еден топ хартија А4 формат, мрсни боички, фломастери, пластелин (ова еднократно за цела година) и секој месец влажни марамици и чаши..

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.398
    Да, кога ќе одиш да потпишеш договор ќе ти кажат.
    Тоа е за градинка веќе да, јасли нема ова.

11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Знам дека е пишувано, ама да прашам, дали би го пуштиле детето од 1ви септември во градинка или од 15ти?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.972
    Допаѓања:
    110.398
    Од 1ви, пиштат и од 1ви и од 15ти, до кај ноември пиштат, ова од негователките е муабет, јас би почнала од 1ви и почнав од 1ви зошто сите некако чекаат покасно и почнуваат покасно, некои дури до октомври чекаа и кога ќе видиш галамата полесно се проаѓа од 1ви.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.741
    Допаѓања:
    77.054
    Мојава од 1ви ке почне, односно 2ри :D Директ во 1ва мала група оди, па таму помалку плачење има... од јасли навикнати дечиња прејдуваат во Септ таму и нови како неа. Се надевам дека океј ке прифати... :)

На Sexybaby86 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  14. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Лани кога ја носев, на некои им викаа утре дојдете од 9ч, некои од 10,...... и така си ги организираат сами, зависи од тоа колку дечиња се и колку плачат.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Нке почнуваме од септември 3г9м е синко. Еднаш одеше в градинка на 1г10м,неколку месеци, ама го отпишав. Сега ќе почнува во друг град. Ме фаќа многу паника, син ми скоро 1 год не преспива преку ден, а знам во градинкиве МОРААТ да спијат нели, а мене и на син ми ни одговара ова темпо сега. Друго, ептен е нејадач, дури ни сам уште не знае да јади, до сега брзо му давав блендиран ручек(само ручекот таков) за да внеси месо, компир и сл, зошто инаку шанси нема касни (facepalm)
    И трето, ме секира со настинкиве. Како се справувате вие мајки, кои сте сами, немате помош, а одите со сопругот на работа, и се случи дете болно?
    Гушки :hug:

16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.824
    А од кога децата ги оставаат да не спијат во градинка? Дали мора да спијат? Што ако не сакаат да спијат?
    Не сум се информирала како оди ова.

17. LadyLollypop

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.416
    Леле истово и со мене се случува и не знам како ќе биде... Исти маки си имаме со синчињава. Ќе чекаме до септември па ќе видиме :)

18. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Јас имам другарка син и е 6 год, ги тераат да спијат. Тој не спие, само лежи, но повеќето да. По мене нема потреба после 3 гпд да се форсира детето да спие ако не сака, зошто еве овие од 6 год шо спиеа во градинка, од септември на клупа на училиште ќе заспиваат :) Да имаа сите градинки посебна просторија за игра, посебна за спиење, немаше да има ваков проблем. Тие шо не сакаат да спијат, ќе им дадат некоја тивка активност и готово. А вака треба да лежат и ако не сакаат да спијат, да гледаат во таванот :|

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Јас планирам да разговарам со воспитувачките. Според мене, да сум јас воспитувачка, ќе одржам родителски состанок бар по 10 мин за секое дете посебно. Ако треба и приватно ќе се видам со родителите. Сите деца се свои, и различни, но за жал кај нас се трудат да ги стават во калап сите, сите треба исто да се, исто да јадат, исто да спијат...

20. LadyLollypop

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.416
    Мојов е тежок инает ако не му се спие има да пишти ќе ги разбуди сите хаха а мене ми одговара да не спие преку ден зошто ми заспива кај 9-10 навечер а ако се случи да преспие после до 12 се васаме дома... А со јадењето се надевам дека ќе почне сам да јаде и да не прави проблем...