Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.952
    Допаѓања:
    110.305
    Моето веќе има изградено имунитет, а и првата година пак не давав толку рано. Во аптека ми советуваа така, е сеа ќе видиме. Инаку јас видов многу аир од Дефендил.

Да не заборавам, во носе Ацидосалус обавезно и во грло исто така.

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.791
    Допаѓања:
    145.333
    Јас не давам ништо Ели. Ист одговор добив од матичната. Свесна сум дека периодот на адаптација и разболување мора да го минеме.
    Само капки вит Ц давам.

На JuLleE, CurlyBlossomGirl, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Давам пробиотик и матична млеч.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Ели, штом сакаш да оди во градинка, да го пуштиш. Не мора од први, од десетти пушти го, прва тура плачки ќе биде помината. Планирај, три пати за три месеци ќе настине/фати вирус. Ќе седи дома, недела-две. И ете ти ја нова година. Празници.... и дошол март. Дете редовно во градинка. ;)
    ( мојот сајнс фикшн проработи :rofl: )
    Не мора да значи, ама отприлика вака е првата година во градинка. ;)

На Lolipop23, eli25, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.788
    Допаѓања:
    141.991
    Ништо не давам. Само секој ден овошје зеленчук.

На JuLleE, CurlyBlossomGirl, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.637
    Допаѓања:
    15.785
    Јас само матичен млеч , витамин ц и пробиотик ,една година плус и ацидосалус ,а лани го изумив и не ставав,и секое сабајле и цедам портокал,лимон или со калинка исто кога е сезона.Секако дека е поголема веќе петта година ќе и биде во градинка,лани и оломнани на прсти се бројат настинките ,си изгради и имунитет,али сепак за тие што ќе почнат сега препорачувам обавезно ацидосалус во нос или евентуално испирање со морска вода спреј,бидејќи најмногу мака видов со тие бактерии во нос.
    Јаде избалансирана храна секој ден се разбира обавезно овошје и зеленчук:)

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.273
    Допаѓања:
    118.992
    Јас давам дефендил. Трето шише ни е. На 10.09 почнува во градинка :)

На eli25 и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Defendil veke mesec i kusur pie ke go prodolzime i vo gradinka, plus vigantol redovno, denovive na um sum da zemam omega kids. Probiotik i vit c davam po potreba, nekogas i b compleks koga zafrkava so jadenje. Pred i posle gradinka planiram sinomarin da prskam, a ako zgusne nedaj boze acidosalus ili origano. Sekako zelencuk i ovosje (koe vo posledno vreme neke bas da jade ama si pravime sladoled domasen so ovosje pa pominuva, e zimoska sokcinja ke bidat) :)
    Sekako deka ke se razboluvaat ama so pojacan imunitet polesno ke pominuva.

Последна измена: 26 август 2019
  9. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Ние сме две недели во градинка, месец дена дома со антибиотик, па месец во градинка, две недели дома со антибиотик. Ако големава ме штедеше, малава ми наплати тројно. Ама не се откажуваме.
    Денес ушната на Неда и кажала на мајка ми дека изричито ќе ни забрани одење во градинка 6 месеци поради чести ушни инфекции. Секое мрсулче на уши и се лепи.
    Матичната рекла нема потреба, нека си прими вакцина за стрептокок и ќе се намалат и ушните инфекции. Детето да оди во градинка ( зошто сеуште не зборува па демек градинката ќе помогне во процесот).
    Мајка ми е сложна да ја чува.
    Јас сакам да оди, она убаво си ја прифаќа градинката и не прави проблем за одење. Ама ушиве ми прават нервоза.
    Совет????

10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Јас би и’ ставила вакцина, викаат дека многу штити баш од тоа да удри на уво, плуќа и други посериозни компликации. Прееска ја носев малава на педијатар, баш ми рече одлично што сте ја ставиле.

@eli25 мене ми рече пред тргање во градинка обавезно сируп (ни препиша Бимунал), плус омега 3 и пробиотик цело време да пие пред и додека оди во градинка. И вакцина за стрептокока рече обавезно препорачува. За сирупот, најдобро било да го пие 2 месеци пред тргање, ама не е страшно и сега да почне (мојава октомври ќе тргне оти крај на септември ќе прима втора доза стрептокок, без тоа не ја пуштам).

И мене ми е ужасно страв, докторкава вика биди јака и не се откажувај. Ќе има периоди на почеток кога секоја недела ќе биде со тт и со настинка, едно ќе излечиш, друго ќе дојде. Тешко ќе биде ама најлошо што можеш да направиш е да ја отпишеш. Стисни заби и издржи првите неколку месеци, ете баш ко @Leo_29 што пиша.

Тоа е тоа, ќе се бодриме и кукаме заедно во темава :|

На CurlyBlossomGirl, duffi, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    На едната ништо не давам. На другата почнав пред еден месец пробиотик и омега. Ваљда фаќаат бактерии ама без третирање им минат.

На duffi, Sexybaby86 и eli25 им се допаѓа ова.
  12. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    @Sexybaby86 кога и ја стави вакцината и во кој диспанзер? Јас кога прашував во Букурешт ја немаа. Планирав уште пролетва да ја боцнам ама немаа вакцини.

13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Во Идадија, пред некои месец дена. Таму ја имаат 100%.

На eli25 и EuHenIa им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.273
    Допаѓања:
    118.992
    :( аман децава аман
    Ако ти сакаш да оди во градинка тогаш мајка ти нека ја чува некој период додека пак се ојача имунитетот од вакцината.
    Јас мислам да ставиш вакцина и да ја пуштиш. Со лесно :hug:

На EuHenIa и eli25 им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    @Sexybaby86 јас планирам следната недела да ја боцнам стрептококата. Ти бараа ли брисеви ? (по групиве најмајки на фб свашта ми излегува:^)) демек морало чисти брисеви да има во моментот.
    Ревакцината е за 45 дена? Јас планирам со една доза да го пуштам,или не ми е паметно :?:

едит-ја има ли по сите диспанзери стрептококата ?

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во идадија беа спремни да го боцнат дунде мое со стрептокока без брис и кс. Не дадов да не и дојде многу стрес инаку ќе ја боцкаа.

На EuHenIa, eli25, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Во Идадија не бараат брис, ни кс. Не знам ревакцината за стрептокок дали е на 45 дена, ама мојава секако е пишана после 24-ти септември да ја прими ревакцината дтпр, па сестрата ми рече таман и втора доза од стрептококот може тогаш, да не одиме двапати, ќе ги прими заедно. Јас сакам да завршам со вакцините додека е здрава, уште овие две во септември останаа, па после раат да сме во тој поглед. Ако ја пуштам од 2-ри септември, ми е страв да не се разболи, па после да не може да ги прими и да ги одолговлекуваме. Затоа решив од октомври да почне. За дали ги има сегде вакциниве, најдобро најди број да се јавиш да прашаш пред да одиш.

18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    И нас ни истана 3та доза дитепер ,мислиш ќе ги боцнат одеднаш двете? Баш ќе прашам... Јас сакав дитеперот да го одложам прво стрептококата,ама којзнае ќе дозволат ли ....

19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Па мене сами ми предложија, да не се маткаме двапати, и рекоа нема пречка да се примат истовремено :)

На EuHenIa и eli25 им се допаѓа ова.
  20. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Зимото давав протект џуниор,маџун на гладно и супер поминавме .Сега пак земав од протектот искрено многу сум задоволна од нив .