Моето веќе има изградено имунитет, а и првата година пак не давав толку рано. Во аптека ми советуваа така, е сеа ќе видиме. Инаку јас видов многу аир од Дефендил. Да не заборавам, во носе Ацидосалус обавезно и во грло исто така.
Јас не давам ништо Ели. Ист одговор добив од матичната. Свесна сум дека периодот на адаптација и разболување мора да го минеме. Само капки вит Ц давам.
Ели, штом сакаш да оди во градинка, да го пуштиш. Не мора од први, од десетти пушти го, прва тура плачки ќе биде помината. Планирај, три пати за три месеци ќе настине/фати вирус. Ќе седи дома, недела-две. И ете ти ја нова година. Празници.... и дошол март. Дете редовно во градинка. ( мојот сајнс фикшн проработи ) Не мора да значи, ама отприлика вака е првата година во градинка.
Јас само матичен млеч , витамин ц и пробиотик ,една година плус и ацидосалус ,а лани го изумив и не ставав,и секое сабајле и цедам портокал,лимон или со калинка исто кога е сезона.Секако дека е поголема веќе петта година ќе и биде во градинка,лани и оломнани на прсти се бројат настинките ,си изгради и имунитет,али сепак за тие што ќе почнат сега препорачувам обавезно ацидосалус во нос или евентуално испирање со морска вода спреј,бидејќи најмногу мака видов со тие бактерии во нос. Јаде избалансирана храна секој ден се разбира обавезно овошје и зеленчук
Defendil veke mesec i kusur pie ke go prodolzime i vo gradinka, plus vigantol redovno, denovive na um sum da zemam omega kids. Probiotik i vit c davam po potreba, nekogas i b compleks koga zafrkava so jadenje. Pred i posle gradinka planiram sinomarin da prskam, a ako zgusne nedaj boze acidosalus ili origano. Sekako zelencuk i ovosje (koe vo posledno vreme neke bas da jade ama si pravime sladoled domasen so ovosje pa pominuva, e zimoska sokcinja ke bidat) Sekako deka ke se razboluvaat ama so pojacan imunitet polesno ke pominuva.
Ние сме две недели во градинка, месец дена дома со антибиотик, па месец во градинка, две недели дома со антибиотик. Ако големава ме штедеше, малава ми наплати тројно. Ама не се откажуваме. Денес ушната на Неда и кажала на мајка ми дека изричито ќе ни забрани одење во градинка 6 месеци поради чести ушни инфекции. Секое мрсулче на уши и се лепи. Матичната рекла нема потреба, нека си прими вакцина за стрептокок и ќе се намалат и ушните инфекции. Детето да оди во градинка ( зошто сеуште не зборува па демек градинката ќе помогне во процесот). Мајка ми е сложна да ја чува. Јас сакам да оди, она убаво си ја прифаќа градинката и не прави проблем за одење. Ама ушиве ми прават нервоза. Совет????
Јас би и’ ставила вакцина, викаат дека многу штити баш од тоа да удри на уво, плуќа и други посериозни компликации. Прееска ја носев малава на педијатар, баш ми рече одлично што сте ја ставиле. @eli25 мене ми рече пред тргање во градинка обавезно сируп (ни препиша Бимунал), плус омега 3 и пробиотик цело време да пие пред и додека оди во градинка. И вакцина за стрептокока рече обавезно препорачува. За сирупот, најдобро било да го пие 2 месеци пред тргање, ама не е страшно и сега да почне (мојава октомври ќе тргне оти крај на септември ќе прима втора доза стрептокок, без тоа не ја пуштам). И мене ми е ужасно страв, докторкава вика биди јака и не се откажувај. Ќе има периоди на почеток кога секоја недела ќе биде со тт и со настинка, едно ќе излечиш, друго ќе дојде. Тешко ќе биде ама најлошо што можеш да направиш е да ја отпишеш. Стисни заби и издржи првите неколку месеци, ете баш ко @Leo_29 што пиша. Тоа е тоа, ќе се бодриме и кукаме заедно во темава
На едната ништо не давам. На другата почнав пред еден месец пробиотик и омега. Ваљда фаќаат бактерии ама без третирање им минат.
@Sexybaby86 кога и ја стави вакцината и во кој диспанзер? Јас кога прашував во Букурешт ја немаа. Планирав уште пролетва да ја боцнам ама немаа вакцини.
аман децава аман Ако ти сакаш да оди во градинка тогаш мајка ти нека ја чува некој период додека пак се ојача имунитетот од вакцината. Јас мислам да ставиш вакцина и да ја пуштиш. Со лесно
@Sexybaby86 јас планирам следната недела да ја боцнам стрептококата. Ти бараа ли брисеви ? (по групиве најмајки на фб свашта ми излегува) демек морало чисти брисеви да има во моментот. Ревакцината е за 45 дена? Јас планирам со една доза да го пуштам,или не ми е паметно едит-ја има ли по сите диспанзери стрептококата ?
Во идадија беа спремни да го боцнат дунде мое со стрептокока без брис и кс. Не дадов да не и дојде многу стрес инаку ќе ја боцкаа.
Во Идадија не бараат брис, ни кс. Не знам ревакцината за стрептокок дали е на 45 дена, ама мојава секако е пишана после 24-ти септември да ја прими ревакцината дтпр, па сестрата ми рече таман и втора доза од стрептококот може тогаш, да не одиме двапати, ќе ги прими заедно. Јас сакам да завршам со вакцините додека е здрава, уште овие две во септември останаа, па после раат да сме во тој поглед. Ако ја пуштам од 2-ри септември, ми е страв да не се разболи, па после да не може да ги прими и да ги одолговлекуваме. Затоа решив од октомври да почне. За дали ги има сегде вакциниве, најдобро најди број да се јавиш да прашаш пред да одиш.
И нас ни истана 3та доза дитепер ,мислиш ќе ги боцнат одеднаш двете? Баш ќе прашам... Јас сакав дитеперот да го одложам прво стрептококата,ама којзнае ќе дозволат ли ....
Зимото давав протект џуниор,маџун на гладно и супер поминавме .Сега пак земав од протектот искрено многу сум задоволна од нив .