Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Мамички од Штип, еве една вест која сигурно ке ве израдува.

Штипските детски градинки ќе работат и во сабота

http://a1on.mk/wordpress/archives/372571

2. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Градинката е прва лига! Внука ми оди таму во јасли, и буквално плаче по учителките кога ја зима сестра ми. Мали групи се, а персоналот е одличен и се посветува на секое дете. Можеш да бидеш сигурна дека детето ќе ти биде и најадено, и пресоблечено и пазено.

3. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Дали има некој искуство со градинката 13 ноември- таа кај Песталоци школото и таа кај кружниот тек во парк?

4. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Има некој искуство со градинката Мимоза кај Шампионче?

5. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    тешко ви беше да се одвоите за прв пат?

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Леле јас да аи кажамж ептен ми беше тешко иако беше полни 2 години и 3 месеци кога тргна. Ми доаѓаа слики во глава како седи и плаче, очиња насолзени, дека е гладно итн. Среќа за брзо време се привикна па се смирив. Јас плачев и на жена кога го оставив, дома а не па за градинка. Сега сме ок.

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Им давате ли нешто на децата за подобрување на имуниетот? Некои витамини..?

8. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Здраво феминки ако има мајки од Битола ке ве замолам да ми одговорите на следниве прашања

Која градинка според вас би била соодветна за две годисно дете ?
    Дали вршат уписи и сега или само во септември?
    Бидејки не сме од Битола(привремено сме овде т.е наредниве 2-3 години)дали можам да си го
    запишам детето или ке прават проблем?

Однапред благодарам :)

9. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Му давам на малиот Киндер имуно на утро и навечер по една дозерка. До сега се покаќало супер

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Добар е сирупот, плус и апетит отвара:)

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Moeto since se razboluva 2 pati ovoj mesec, so tecenje nos i kaslanje, fala bogu drugi simptomi nema i slucajno pronjadov na net za eden lek priroden Ehinacea, go ima vo tableti, sirup i kapki, ima od 2 godisna vozrast za deca pa se do 77 god.sto se veli. Jas gi zemav kapkite za deca sto se i eve veke nekolku denovu mu davam sekoj den i kako sto procitav, toa e prirodna bilka koja deluva antibiotski i e za podobruvanje na imunitetot, go sprecuva sirenjeto na infekcii, gi unistuva bakteriite kako sto se stafilokoka, streptokoka itn. i se dava i preventivno osobeno koga ima pojava na virusi, nastinki i gripovi.
    Iskreno, mene Ehinaceata mi ja preporaca edna prijatelka ovde vo Gr. koja im dava na nejzinite decinja koi odat vo gradinka i do sega se nemaat razboleno i nemaat otsustvuvano ni eden den od gradinka i eve zatoa i jas zemav i gledam deka ima podobruvanje, veke 1 nedela do denes kako ima sekret i mu tece nosetoi kaslase od slajmovi, denes pogotovo sekretot gledam mu e bel i ne poveke zelen i mnogu retko kasla, skoro ic
    Eve tocno koi kapki gi imam jas f08cbc_health_aid_childrens_echinacea_50ml.jpg

На koritsaki и leona83 им се допаѓа ова.
  12. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Мајки, има ли некоја искуство со градинката кај Шампионче? Денес си го земав детето претепано, изгребано, изгризано... Да знам дали има фајде да се жалам или одма да го носам во деуга градинка

13. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    nene88 страшно е тоа што не се води никаква грижа денес по градинкиве. Јас би се жалела обавезно и кај претпоставени иако незнам колку би имало фајде. Сигурно воспитувачките не биле присутни кога тоа се случувало. Не би поминале баш лесно ако се утврди причината.
    И во друга градинка ако го однесеш која е сигурноста дека нема да се случи пак нешто слично?! Можеби во друга група да пробаш,но никако да оставиш така да се заташка случајот. Му посакувам побрзо опоравување на малото,сигурно преживеало траума.

14. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Јас ја направив многу голема. Ако некоја од вас е зачленета во групата За подобри услови во градинките, сигурно ја видела сликата од Никита. Воспитачките врска немаат што се случило. Прво ме убедуваа дека сам се изгребал. Кога и раководителката, и директорката, а пред се, лекар, утврди дека тие повреди нема шанси детето само да си ги нанело, ја сменија приказната. Прво беше дека децата не ги мешаат, после испадна дека ги мешаат после 4. Кога посочив имиња на други деца отпишани од таа градинка поради тие негователки занемеа. Денес имам пак состанок со негователките што биле на смена, а вчера не ги видов. Детето ќе оди во друга градинка, каде што знам дека поубаво ги чуваат децата. Најмногу од се ми е жал што не ги послушав луѓето кога ми зборуваа да не одам во таа градинка. Понатаму ќе бидат превземени сите можни мерки против градинката, а барам и најстроги санкции за вработените што биле на смена. Детето буквално без очи ќе останело, до улица се слушаше како плаче кога отидов, а ме убедуваат дека плачел зошто бил поспан?!?! И згора на сето тоа, никој ништо не видел и не знае?! Е, па, нема да може. И на Суд ќе одиме, и во Општина бев, и на крај на светот ќе одам ако треба. Нема да дозволам ова да остане неказнето.

На elena.mak, Emy867, mal.ecka и 10 други им се допаѓа ова.
  15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Така треба мајка, нека им го дотера паметот некој. Душиче, ја видов сликита, па толку да не им обрнуваат внимание а детенцето е стварно повредено. Кога мене би ми се случило ова, мислам на моите деца без размислување ќе одам до крај.

На fighter му/ѝ се допаѓа ова.
  16. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Јас немам повеќе коментари за алармантната состојба со нехуманиот третман на децата во градинките.
    Ние со сестра ми буквално војна водиме за детето да биде прифатено во градинка како што треба,а сестра ми ми кажа дека нехуманиот однос кон децата посебно оние со посебни потреби бил насекаде ист во сите радинки. Таа ми кажа дека на некое детенце со пречки во развојот во градинка во центар,не му било дозволено да ја следи приредбата на децата од градинката,на која учествувале и децата од неговата група.Така,тоа дете за време на претставата седело со бебињата во јасли.Па јас да сум родител на тоа ,незнам што би им направила на тие во градинлата.
    Нашиот внук исто така не го викаат на работилнци, на активности надвор од училницата
    ...
    и што повеќе да се каже.Тие таму не треба да работат со сеца воопшто.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Моите две деца одат во градинката кај Универзална сала и сум презадоволна од целиот персонал таму. Некои од вас коишто имаат проблеми со градинките слободно ви ја препорачувам оваа градинка. Ако некоја мајка сака подетални информации стојам на располагање

18. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Градинката Распеана младост во Карпош 1 - нека им е алал! Сега за сега сме презадоволни. Ќерка ми им пушта рачиња, ги бацува, сабајле кога ја носи маж ми, збеснува по нив. Јас ја земам, често и воопшто не ми пружа раце. Ниту еднаш не ја земав мокра, исфлекана, удрена, ништо! Дома лом се прави, таму супер е. :D Она сега е прва јасли, ако остане вака ќе им палам свеќа во црква.

На artemidis, nene88 и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. flowersss

flowersss Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    130
    Би сакала да ве прашам од која возраст има кѕрсеви по англиски,,,,позз

20. * Zence *

* Zence * Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    180
    Јас да прашам дали некоја мајка чека да ја отворат градинката во припор ?

На Galicka му/ѝ се допаѓа ова.