Јас мислам дека во приватниве градинки повеќе им се посветуваат на почеток, според тоа полесно оди и адаптацијата. Помалце деца се во група и можат да се посветат. Сепак мислам, нема пропишано правило. Треба да се гледа и детето. Од која возраст идат во поголемата група? Како идат групите?
Кај нас прва мала е од 2 год Претходно се делат исто на неколку групи јасли во зависност од колкаво е. Не се заедно од година и пол и од 10 месеци.
Реков јас, не дај боже пак да се повтори истото ќе си седи дома до школо. Немам сили да го поминувам тој кошмар пак и да живеам на инфективно...
@TeddyGrey @LiliBoz педијатар ни препорача уште од сега да давам имуностимулатори. Ако така зимоска што ќе праиме. Искрено и не приметувам ни малку подобрување од сирупите. Само кога не идеше градинка,а цело лето на љуљашки со деца ништо е и беше,но тоа не е солуција.
Мислам на последната ДТПР пред ММР што е, последната од трите дози, не ревакцината. Ние доцна почнавме да вакцинираме и се со одлагање и така му дојде.
@LiliBoz, @eli.karameli bidejki imare poosetlivi deca, razgovarajte so maticnite, vo stip ima eden doktor koj dava imunostimmulatori po sema, a roditelite bea epten zadovolni od terapijata. Znaci najprvin davase da se pie bronhovakson kapsuli, tri meseci, tie se pijat 10 dena pa 20 dena pauza taka vo 3 ciklusi, potoa davase izoprinozin isto so pauzi po sema za toa neznam tocno kako go dozirase, i na kraj se prodolzuva so defendil. No bidejki i bronhovaksonot i izoprinozinot se jaki imunostimulatori, mora so konsultacija so doktor da se davaat. A semata na doziranje navistina bese uspesna.
Не знам што е со докториве што глатко даваат изпрозин на деца без реална потреба. Не е тоа витамин ц па ајде нема штета, па не можеш вечно да го даваш, некогаш ќе мора да прекинеш. А за контраиндикации никој не зборува.
Ни го препорача матичната бронховаксомот, проблемот ми е што ако почнам со него сега, што ќе правам во декември. Се користи само 3месеци, а после да продолжам со друг имуностимулатор ми е премногу.
Чувај тоа за зимоска. Сеа вируси и бактерии се фаќаат, не до толку респираторни па да ти треба бронхов.
Проблем е што мојава е склона на респираторни инфекции. А дали сте го користеле kinderimunno? Да пробам со него сега?
Еве го дома дреме. Да не беше стар ќе ти го пратев. И дефендил имав и она.. Како се викаше.. Што се прска.. Џабе. Само протект џуниор се покажа кај мојов. Ама он е склон на цревни не на респираторни
Мојов е ист. За некој ден 5 год ќе полни. На 2 год и 2м закачи вирусна бронхопневмонија, лежевме во болница, а нецел месец пред тоа ја допи третата доза киндеримуно. Секоја есен/зима 2-3 пати има бронхитче, вирусни кашлици, пролет-алергиски кашлици. Од најобична настинка, спушта. После мал милион имуностимулатори и други хемии, дефинитивно заклучив дека секој организам е приказна за себе и единствено имунитетот се гради сам по себе. Чист воздух, море, планина, дефинитивно помага. Еве сега ќе комбинираме и море и Соко бања (патем прогуглај за Соко бања, најдобра воздушна бања во регионов особено за лица осетливи на бели дробови и слично), да се јачаме во пресрет на есен/зима П.С.Нема зијан што и да даваш, но воопшто не е гаранција дека нема да се разболува...
Мајки , обично испитувања правев во синлаб затоа што уште кога правев ин витро многу жени споделија дека во авицена добиле неточни резултати ( исконтролирани на 3 место во авицена различни). За во градинка на децава правам брисеви и на едниот му излага стафилокока а нема симптоми, идам кај матичниот со таа бактерија не добивам потврд за во градинка а уште и н не идено добивам антибиотик за седум дена .антибиотик нема да давам категорична бев ама се посомневав во резултатите и правац во систина си отидов ама одма. Во систина излезе чист брис . Внимавајте со авицена!!!