Каша попара е со стрептокока низ дисоанзерите. Јас добив одговор дека вакцинираат само 2019 бебиња. Ги прашав културно дали следат тв и дописи ама не. Не знаеле. Ќе пишам на фзо или министерство да ми дадат црно на бело или да им пуштат некој документ. Или нека се средат. Иначе планирав да боцкам ден два дома и после во градинка.
Нас 1 нед не мавтаа така, па после јас сама им реков до 12, па сл ден си зголемив до 2. Следи дете, оно и да поплакува малку не е страшно, рекоа не дај боже мн да плачат се јавуваат одма.
Јас добив одговор од министерство дека бесплатна вакцинација со превенар ги опфаќа децата до 5 години. Постарите не се опфатени, во центар за јавно здравје ја нема... не добив одговор како детево да ја прими... Вие сте помали и опфатени со вакцината. Имаат допис по диспанзериве. Нека не те мафтаат, мора да ве вакцинираат.
Така е зборот. Уште на запишување нас ни рекоа дека така ќе биде, но првиот ден воспитувачката вика супер биле утре носете шишиња и сл. може и повеќе. Одам сл ден друга ги зема и вика ааа не 15 мин ќе седат... Следен ден друга може повеќе од пола саат (сите кажуваат деца биле супер). Зт го реков тоа и да следи дете. Јес да беше баш хаос периодот кога почнавне ние...
Е каква е таа процедура која секој различно ја применува. Мое дете денес беше до 12. Никој ништо не ми кажа. Ако сакаат да биде без стрес треба да ги отворат градинките 2, 3 дена да одат дечињата со родителите да се "задомат" во просторот, да ги запознаат воспитувачите, негувателите, дечињата. Ова е за полесно да се справат и како нив им одговара.
Баш и не сум сигурна дека тоа со адаптацијата е процедура. Не е пишано правило. Воспитувачката наша кажа дека зависи од детето. Јас не планирам за 15 мин да малтретирам дете. Дур влезе и дур се опушти да фати играчка му требаат 10 минути. Не ја гледам поентата на 15те минути. А тие деца што се потешки на адаптација, треба и подруга процедура од зголемување по 15 минути, зашто и тоа може да не кликне. Затоа се следи детето.
Адаптација си треба, ама со 15мин ко што кажавте повеќето ништо не праиме. Бар 1 час, за 1 недела според мене треба да заврши адаптацијата, да не му се даде шанса на детето да сфати дека има опција да го зимаат порано. ОК, прв ден 15мин, ама од утре веќе по саат, два, до петок веќе бар за ручек да останува и да следува и моментот со спиење следна недела.
Па кај вас е друго. Ја нападна @Bibi30 ко нешто погрешно и на штета на детето да прави. Гужвата си го прави своето.
Treba li nekakva potvrda od dispanzerot za primeni vakcini ili moze so kniskata kaj stobi pisuva vakcinite, kartonce za nas nemame. Za kaj maticnata za potvrda prasuvam Inaku prevenar ja ima vo gjorce, nie ke ja primime so revakcinata dtp i da zavrsime so vakcini do prvace Tuku sto e rabotava bre zeni ko kraj na svet da e, ne sum znaela jas. Ideme u kegi vcera nema toplinki, ideme vo ipanema nema, ili nema br ili neznam. Prosvetno delo vrie, avicena polna so deca za brisevi od sea da si znam se navreme.
Знам што пишав. Како е кај нас во градинка. Ти си нешо напета чим ова ти е напад Да се убедувам немам абер. Искулирај малце.
Таков е септември мила. Види на ФБ има страна топлинки.мк може ќе ти се бендиса нешто ама па без да пробаш не знам. Иначе јас за топлинки знам да земам и од пазар мекани патичиња, не мора да е 1000ка за да е асална патика. Баш со вашиот ортопед во комуникација ми има речено дека се што се витка лесно и не ја крути ногата може да се носи цел ден, другото е за надвор и за кратки дестинации, а не пофали за едни сандали од пазар 200ден, праша од кај се за да препорачувал и он. Види и Вајкики исто така. Ако идете или ти иде некој накај Декатлон не пропуштај топлинки да земеш од таму, ефтини а убави се.