Од прва сакав да речам дека ја имаат во лаб и контаминација се десило ама ај да не зборам дур не бидат брисевите. Дома мрса нема шанси да имаш. Да се разбереме. Мене авицена кламидија ми најдоа. Врска немаше не беа точни резултатите
Sto da ti kazam neznam. Daj boze da ja nema. Posle ke ideme i nie da pravime sube mi e. Me iznenadija avicena jas odsekogas sum gi smetala za najdobri sekogas kaj niv se sum pravela, ama sea covek da se zamisli, nisto ne e sigurno denes.
Toa e. A koi se simptomi na mrsa? Bas me interesira, vecer ke guglam sega bela macka ne gledam pred sebe
Матичната наша вели дека само 1 од 10 деца имало негативен брис, вели 100% таму им е загадено, а вие страдате и труете деца за џабе. Не знаат да работат, им даваат на практиканти да засеваат и ете што излегува. Инаку и да ја има пак не е страшна штом не ствара инфекција, резистентна е на метилицин но осетлива е на други антибиотици. Имаме и ние нели стафилокок ауреус без симтоми, иста е и вашата само што е плус резистентна на метилицин. Мене не ми менува многу дали е МРСА или само СА се додека не му ствара инфекција.
Слични на другите видови стрептокока односно стафилокока. Како што рече чка погоре, возрасни можат да ја имаат асимптоматски. Ама за дете не сум слушнала никогаш..
Веројатно има врска каде е мрсата дали грло нос око па и симптомот е различен.Малото ја имаше на левото окце и се појавуваа гирелки кои не поминуваа со тобрекс.
Не гуглај, само џабе ќе се насекираш. Околу МРСА се крена фама поради тоа што порано с.ауреус се третирал со пеницилински антибиотици, но поради нивната злоупотреба бактеријата станала резистентна на истите. Тогаш се свестија лекарите каква штета се направила со тоа наивно препишување на антибиотици. Опасна е кога при операција ќе навлезе во крвта на пациентот а тој и онака со компромитиран имунитет и може да биде фатално.
Nekolku pati do sea sme pravele brisevi vo avicena nemalo nisto. Posledno pred dva meseca vo sistina pravrvme nemase nisto. Ova ko grom od vedro nebo dojde
Мамички наредна недела ќе почнам да ја адаптирам малата во градинка, минатата недела направи 1 година а во понеделникот ја вакциниравме од мрп. Е сеа пошто не е скроз проодена да ми кажете што им облакате на децата на нозете да и биде удобно а да не и жеже
У група кај мојата ќерка се 6 деца и 2 негователки. А може групата да е највеќе 8 деца. Така знам дека и е посветено внимание максимално. До 10 би толерирала.
Зависи од возраста. Јасли 12 -18 мес.може да се до 10 -12 деца. Неретко во државните со 3 негувателки. Поголеми деца над 3-4год.15-18 деца . Додека големите до 5,9 год.20-26. заради активности, игри и социјализација. Затоа се такви нормативите.
Леле и мене ме чека истово што го пишуваш. И нас ќе ни е втор обид за градинка, сега е 3 год и 3 месеци. Цело. Лето му зборувам колку е таму интересно и како ќе си огра , но само што ќе слушне за градинка почнува да плаче, да вика не сакам таму не е убаво. Му викам мама мора да оди на работа, и тој сакал на работа. Од октомври ќе почне , мм ќе го носи, јас немам срце да го слушам како ќе плаче.
Убаво е после мрп да седи бар 2 недели дома, зашто вакцината дава одложена реакција. Не ви препорачаа така?
Jas moe go nosam so kratki corapcinja so guma da ne mu lizgaat mu odnesovme i toplincinja ama nekako rano mi e za uste sega da gi nosi ke terame uste nekoe vreme vaka.