Nas ni kazaa od 5 do 10 dena moze da se javi reakcija petokot buckavme vo pon trgna vo gradinka i onaka e pola saat do saat maksimum da se adaptira.
Многу е битен и самиот процес на земање на примерок со брис. Ако не се земе темелно туку само се брцне набрзина со стапчето постои можност да излезе и лажно негативен. Сепак вака од мое гледиште многу поголема е веројатноста за лажно позитивен резултат.
Ние сега скоро правевме брисеви со двете деца во Авицена, двата беа негативни. Досега јас сум немала лошо искуство.
Znaes kolku deca im zimaa brisevi isto vreme? Eden kup. I site vo isto kutivce gi stavi i gi odnese. Neznam eve cekame i drugite pa ke vidime. Pocna da kasla sabajlevo
Ден 4. Саат и пол, супер поминал. Не ме побарал, не закенкал ни на момент. Од понеделник од 8 до 12 ќе е. Доручек и активности. Пред ручек ќе си го земам. Ми се допаѓа како излегува полн со елан од таму. Среќен си играл, раскажува и обавезно вика на воспитувачката - пупе пак! (утре пак)..
Добар ден мајки имам ќерка 2 ипол год во Октомври полни 3 Имаше желба за во градинка денеска ни беше 3 ден првиот ден супер си беше но вчера и денеска плаче бидејќи плачеле и другите деца и било жал дека плачеле и таа затоа плаче .. Како да се справам со ова не знам да не плаче да не ги гледа другите деца ве молам мисленје
Незнаев кај да го поставам прашањево. Во градинките сега нели бараат да се достави потврда дека е редовно вакцинирано Бев сабајлево во амбуланта ми ја гледа докторката книшката и ми ја фрла вика не може за тебе потврда фали една вакцина е една ревакцина И викам е добро де сите други ги има ќе ги ставиме и тие Толку дрска и безобразна што морав да бројам до 10 да не ја отерам у пм Е сега ми е прашањето дали некој место таа потврда има однесено копија од страната на книшката кај што се пишани вакцините.
Мора потврдата. Ама, потврдата е за примени вакцини, не за сите вакцини. Оди кај матичната нека ти ја пополни, секако нели матичен треба да ја завери. И кажи и на сестрата да не се занесува многу многу, и јас ја имам приметено дека се занесува ептен и и реков дека не е нејзино да коментира. Мислам на исто место носиме дете.
Бев кај матичната нејзе изгледа и е мачно да пополнува за сите Ама ќе пробам пак Веќе ова е претеризам Значи јас имам право да ја одлагам вакцината Да на исто место одиме
Ke se naviknat decata i nema da placat a so toa i ona nema da place. Mali go nosam nautro vesel deka ke odi vo gradinka i ke si igra tamu posle pola saat mama ja bara.
Mojava nema problem.ne me bara ama koga ke slusne deka drugi deca placat i taja place i mi veli mama greota se decata placaat ima tamu i deca od jasli i tamu pojke placat a samo 3 vospituvacki se a pojke deca i ni edno dete ne sedi vo paralelka site se koj gore koj dolu
Ќе престанат плачките за едно две недели. Сега за сега можеш самод а и кажеш дека тие од јасли се помали и затоа повеќе плачат. Нешто во стилот бебиња се па знаат да зборуваат убаво и плачат и слично. И утеши ја дека ништо не им е на децата туку плачат зашто се мали. Сврти го на позитивно колку е убаво што играат, што има многу другарчиња и слично.
Денес ќе ви ги кажат ако се негативни или сепак ќе чекате до утре? Не кашла од бактеријата сигурно, не се секирај.
Да те утешам дека не си само ти со такво дете. Потполно исто го опиша моево. Пролетта кога одеше , му беше страв од дома да излезе. Никаде не можевме да појдеме, мислеше дека го носиме во градинка. Му викам одиме кај дедо и баба , не одиме сега во градинка, тој како исклучен само плаче и повторува нејќам во градинка, нејќам во градинка цел пат. Навечер се будеше со врискање, а пред тоа мирно си спиеше. Затоа советите беа да направиме летото пауза , па сега да пробаме. Бебето има 8 месеци, за 1 месец тргнувам на работа , ќе земам и одмор додека е адаптацијата. Знам дека си пд Охрид, и јас сум, во која градинка оди? дали има приватна градинка?
Не пишува кога може да се појават првите реакции? Можеби сум грешка, ама мислам дека пишува дека, немам до мене упатство, имам прочитано и се си мислам пишуваше. Не викам дека сум во право, ама и да однесеш дете веднаш во градинка е не во ред. За мене фактот што првите реакции се појавуваат на 7, односно 14 дена значи дека 14 дена треба да го чувам дома, зошто пред се го штитам детето и неговиот намален имунитет после ммр. Ако сум грешка ок. Нема потреба од сарказам, доволно е да ме поправиш мислам, прифаќам кога сум погрешила.