Ние заедно сме ги запишале нашиве јунаци уште кога беше син ми 3 месеци,го запишавме здравје од 1ви Октомври во Пчелка е запишан,тука блиску ни е имам и мој човек кој работи таму,и ми гарантира дека убаво ќе се грижат за него,нема друга опција освен да почне во градинка мал е си викам,ама од друга страна побрзо ќе се навикне ќе се адаптира,ќе се едуцира со дечиња... ајде ќе видиме од Октомври инаку да во Мк.кај нас ако не си го запишеш пред време ,и ако не фатиш некоја врска ништо како што кажа погоре феминката исто како на факултет да ги запишуваме тоа е нашата чудесна земја...
Еве денес ги земав брисевите, негативни се, утре да ги однесам и здравје од понеделник почнуваме со 1-2 недели адаптација и здравје од 1 први редовно. Кажете ми за адаптација што ќе оди по 1-2 саати се плаќа?
Чоколадна што направивте со градинката црвенкапа, ако си задоволна. Баш за неа разговаравме со една мајка се мислела за таму. Од друга страна од сигурни извори знам дека вработените не ги пријавува газдарицата. Мислам што да каже човек, не дај боже нешто се случи, негователката никаде не фигурира дека работи таму. Некако ми остава црн впечаток за самата градинка.
Се решивме за жена да ја гледа. А за непријавувањето не знам што да кажам. Сигурни извори за мене се само вработени во градинката. Но ако е така како што викаш во право си и јас би се подзамислила.
Не ми е јасно што ако детето е под една година и ако не пие кравјо млеко ? Се збори дека во градинките не примаат деца кои пијат АД млеко
И мене ме интересира дали се плаќа тој период? И како оди цела процедура околу тргнувањето. Утре треба да идам до градинка здравје од 1-ви ќе почнеме 11 месеци сме (на 2-ри мај полниме) ме фаќа некој страв не знам ни сама зошто... затоа би ви била благодарна доколку некој ми објасни што како,како чуваат што прават и слично. И ако има некој искуство со градинката во к.вода(кај општинатА) ве молам да ми каже.
За ова прв пат слушам. Но веројатно тоа го практикуваат бидејќи од една стр им е полесно а од др стр педијатрите подржуваат од 11-12 месеци да смее да се воведе кравјо.
Во градинките не давале АД млеко.Демек, кој ке им врис вода, кој ке им прави такво млеко...кој ке мие шишиња.. Е што да прават тие мајки кои мора да одат на работа ?? Секаде не толерираат 9 месеци дома да седиш !!
Porodilnoto mi traese samo 6meseci ili ke se vratev na rabota ili rabotata nemase da me ceka..takov ultimatum imav za zal.Do 9 mesec mi go gledase zena potoa vo gradinka,e sega gradinkata ima i dobri i losi osobini.Pocesto sme bolni,ako edno dete nastine site po nego nastinuvaat.Za uslovite da ne zboram nikogas ni kako bebe ni sega a veke e 2god i 6 meseci deteto ne mi bilo dadeno pomocano ili pokakano .Sekogas e sredeno i sum mnogu blagodarna sto sekogas se realni dali jade ili ne.
Ох се повеќе размислувам на оваа тема деновиве,и искрено ме фаќа нервоза,морам да ја запишам во градинка бидејќи од септември-октомври тргнувам на работа,малата ќе биде 9 месеци,немам кој да ја чува мајка ми и свекрва ми се 100 км далеку од мене,едната оди на работа,другата чува други внуци и мене изгледа ме чека најтешкото,за жена немам тплку пари да давам ,плаќаме и кирија и многу ми е,ако треба да давам пари подобро јас отказ да си дадам и да си ја чувам.Има ли некој искуство со градинка во Аердором,во Калинка или Изворче,конкретно за јаслите?
Охх што ми кажуваш... и ние сме исти. Многу се плашам како ќе се вклопи, тој без да ме гушне и коса да ми чепка не заспива. Јадење мака додека проба после не. Пргав е, не велам лош туку пргав. Мака ми е мн.