Подобро почекај да дојде и друга/ други. Јас не би го носела до крај на месецот само по еден час. Сепак се зависи до детето нели ама по мое мислење ќе се навикне така и после ќе е потешко да остане подолго. Ти си знаеш најдобро за своето дете и за вашата ситуација. И ако една чува шест деца што и менува да чува седум.
Ние прв ден денес. Ме пуштија внатре да поседам со него 15тина мин, кога заминав плачки леле мајко. Да вришти. Скоро 4 год е. Детето има траума од претходна градинка, мислеше сите воспитувачки се лоши. Појдов по 2 саати, негователката вика дека е мирен, се смирил и си игра. Се вратив после во 12h по детето.Излегува син ми, јас очекувам ќе ми се залепи како никогаш да не ме видел, а тој, насмеан до уши, валкан цел, среќен, одма почна да кажува како се добри тие учителки, како играл,му помогнале да јади учителките... Јас дури зачудена, дете не ме ни гушна хахаха Мене срце полно Се надевам дека е добар за почеток, и утре ќе видиме, со Господ напред и со сила
Нез дал се за тука прашањава, ако не, преместете: -Како спремате ручек за децава а сте на работа (15 мес се)? -Како ви се термините за јадење после градинка (ужина, вечера, млеко)? Они таму викаат јаделе, е сеа некад јадат ко ке дојдат, некад не. И после се ми е изреметено.
Мојата е цело време гладна Затоа кога одиме накај градинка јаде едно јаболко или банана, кога ја зимаме пак овошје или кифлички некои за да ја држи сита додека спремам ручек, пто е готов у 6 отприлика. У 6 јаде убаво и кај 9 пак нешто грицнува. Не готвам ден порано никогаш, не сум навикната.
I nie sme po pola saat 2 nedela eve terame no mislam deka takov im e periodot na naviknuvanje kaj mali seuste probuvaat so sto mozat da go smirat koga place.
Оправивме работа со воспитувачката од наредна недела по 2 саата и викам ќе се нацикне само на еден саат и после проблем потешко ќе се адаптира. Ајде здравје ќе видиме како ќе биде
Мајки бебе е брзмалку 3 месеци и со сопругот од 9-10 месеци сакаме да го пратиме во градинка, нема кој да ги чува дома. Е сега ќе ми кажете како оди уписот, кога треба, што треба? Сакам да одам до градинка да прашам ама мм цел септември е прва смена и неможам сама.
не знам дали за во скопје за градинка станува збор. ако е за ск повеќето ги запишуваат одма штом ќе се родат бидејќи се чека гидина две за место (ова ако немаш врски) ако имаш лесно е. јас кажувам од тоа што имам читано/слушано а и од искуство.. и мн зависи локацијата, некаде е мн гужва, некаде е порастеретено.
Јас имам искуство во Охрид, имаше многу на чекање дечиња, моето го запишав кај мај некаде, за сега да почне од септември. И за да нема деца на чекање, да одат сите, направија од веќе постоечките, дополнителни групи во градинките. Се зачудив. Без апсолутно никакви врски син ми почна септемвриов. Групата е мешана додуша, има и од 2015 и 2016 год, малку се разидуваат во возраст, ама Охрид како град излезе во пресрет и направија дополнителни групи
Јас во Скопје запишав дете во Март за да почне во Септември. Секоја општина е своја приказна во Скопје.
јас кога се распрашував за да тргне мојов у градинка, ми рекоа година две се чека.запишав дете во мај годинава не ми се јавија за од септември.небитно сплет на околности, селидба и слично ќе оди во друга градинка односно друга општина. затоа реков најдобро да си праша бидејќи се е можно у мк
можеби не е соодветна темава ама морам некаде да пишам, да не го поминуваат други мајки истово што и јас. правам прв брис за градинка во фамозната авицена и наоѓаат пиогенис во грло.нормално одма се препорачува антибиотик оспен бидејќи поинаку тешко се лечи бактеријава.поучена од ланско искуство правам брис во уште 3 лабаратории во сите 3 брисот негативен т.е чист. срамота за авицена и нивната непрофесионалност, ми беа прв избор секогаш, но крај со нив.
Правевме брис за в градинка, на брисот од нос нема патогени бактерии, а на брисот од грло пишува нема патогени бактерии и присутна е орофарингеална флора. Што значи тоа?
Ne e za lajk ama ajde. Ne se normalni Avicena. Posle moeto iskustvo koe go pisav ponazad, im pisav zalba na fb, pocnaa da se pravdaat pa mi baraa tel broj da mi se javele, bog da cuva. Se poveke citam vo posledno vreme za gresni brisevi. E sea znaete sto me zagrizuva, eve na primer izglea im se kontaminirani stapcinjata so bakterija taka, i oni so toa stapce navodno cisto im brcaat na decata vo nos i grlo, neli mozat taka da im ja prenesat taa bakterija? Eve jas napraviv i vo dve razlicni labaratorii brisevi negativni izlegoa. Od koi ednata lab gi praka vo avicena na obrabotka, negativni. Znaci ako e do rabotnite povrsini ili vrabotenite vo avicena ke bea i tie so bakterija brisevi. Ocigledno cim so stapcinja od druga lab se zemeni a ne so stapcinja od avicena a izegoa negativni znaci stapcinjata vo avicena im se kontaminirani. I sto ako sega so tie stapcinja kontaminirani so bakterii im prenele na decata bakterija? Eve moze si zamisluvam ama neznam, neka kaze nekoj sto poveke se razbira. Slucajnost ili ne ama od koga mu zemaa bris od avicena mrsulite mu se zolti i leplivi, gusti, dali deka e pred pominuvanje ili stvarno nedaj Boze mu prenele bak neznam
@TheSecret ова орофарингеална не ми беше јасно, ама изгледа е нормалната флора што ја имаме. Немаме одамна брис правено, заборавив како пишуваше.
Не може стапчињата да се загадени, тие се стерилни и имаат осигурувач, ако е скинато значи не е стерилно. Се е до работата на вработените, стерилизација на просторијата, манипулацијата со приборот, плочите и сл. Во микробиолошка лабораторија всушност се размножуваат бактерии, пример брис со присуство на стрептокока се засејува на подлога со медиум на кој стрептококата најповолно се размножува и за 24 часа бројот на бактеријата се зголемува за неколку илијадници пати за колониите бидат видливи со голо око и да може да се оттчита резултат. Ако при читањето се отвори плочата, или на било кој друг начин дојде до распространување на бактериите тогаш ќе се зарази и воздухот а со тоа и другите резултати. Поради тоа задолжителна е стерилизација на приборот, инвентарот и воздухот, ама и тука можат да се направат пропусти, исто и вработениот кога засева потребно е да си ги дезинфицира ракавиците нон-стоп ама прашање е и тоа колку го прават.... итн итн