Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.500
    Првиот ден после доручек.
    Вториот ден пред доручек.
    Штом не сака да си оди од таму треба да седи додека детето само не те побара. Се додека му е ок и убаво нема потреба да си оди.
    Ептен се трудеа што побрзо да се адаптира. Уште првата недела остана со спиење.
    Ако се малку вработени како што се пишува една на дваесет деца тогаш не знам па дали и да ги сфати човек дека се трудат што помалку деца да има.
    Кај малава се четири жени на десет деца и стално по една или две практикантки.

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Мајки ќе поставам едно глупо прашање.
    Вака: ќерка ми е на адаптација и денес е од 8-12, што значи доручек и ручек. Како сте постапувале со јадење дома во овај случај? Кога ќе се врати ќе спие, тоа ок, кога ќе стане кон 15ч да руча? Ако не и дадам тогаш да биде без јадење до вечер (од 12 на пладне до вечер) ми е некако многу. Да дадам ручек во 15 па пак вечер јадење пак ми е некако многу. Извинете на долгиот и глуп пост :|

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Јас давам супа после градинка. Порциите им се мали, 1 кутлача, а мојот јаде повеќе па затоа давам плус. Некогаш кремсир јаде, некогаш супа, некогаш нешто друго, ама претежно јаде дома после градинка. Ужинка имаат во 2, ама е пак малку.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.469
    Ok znaeme kako e u germanija.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Моите така кога беа не сакаа ручек а овошје и после вечера

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    Блазе тебе.
    Да лажеш. Како што тие не лажат нас.
    Пријателка на свеќи внучето цели три месеци го носеше до 12. Детето цело време дома ги прашувало родителите и баба му зошто тој не може да спие во малите креветчиња со сите деца?
    Жената пресече и им кажа, од денес детето ќе спие тука и нема кој да го земе. Остана со спиење без проблем кога го земала со трчање кај баба му пресреќно: бабо спиев во малите креветчиња со сите деца.
    После тоа бабата ја прашала учителката: како поминавте? Арно му рекла со пола уста (facepalm)

На Ano, zuto и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Obavezno da si ruca posle spienje, ke pregladni. Moive imaat i uzinka vo gradinka posle spienne pa pak se gladnicki koga ke gi zemam vo 3

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Ама и мали се порциите, ручекот е во 12ипол, нормално да се гладни. Моево одиме накај дома и почнува Ќе лапаме?! Нека јаде дур му се јаде оти почна ли нејадачкиот период леле мале...

На fana и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    E zamisli kaj moive rucekot e vo 11i30..pa zamisli
    Golemiot i ne jade od rucekot doma bas jade gluposti kako mleko so biskviti, kroasan, abc na leb, przeni jajca i makaroni, se tove so sok ama se poznava deka e gladen i samo bara nesto. A sestra mu si jade rucek, nekogas poveke nekogas pomalku. Verojatno zavisi od uzinkata

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Многу е рано 11ипол. Во 12-12ипол е кај нас, ужинка во 2, ама моето им барало по 2 тањира, и си јаде.

На fana и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  11. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    @kostarika и моиве се со мрсули, напраив брисеви и кај двајцата бактерија ама различна: Haemophillus spp i Moraxella.
    Знае ли некој дал се овие чести у градинка? Идам после на матичен за терапија.

На kostarika и fana им се допаѓа ова.
  12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не ги разбирам овие, зошто да не зголемите кога дете сака да седи??? Па и не у 10и30 во 10и35, 5 мин наголемиле, смешки.
    Разбирам адаптација, постепено, ама некои деца побрзо свикнуваат па не штети да се убрза процесот.

Инаку ние правевме 2 дена пауза бидејќи беше со температура и денес пак го носев. Плачеше на оставање, плачел и после тој саат, ама посмирено, не сакал да си игра со децата, цело време бил во скут кај учителката, но и направил многу муабет. (fingers)
    Кај нас приемот е до 8и30, тогаш им е и доручекот, после заклучуваат врата. Јас го носам од 08:00 до 08:15.

На Ano, Sexybaby86, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @fana мојава после земање си тера нормален режим како дома да е. И нудиме ужинка пред спирње, руча кога ќе стане итн.

На Sexybaby86, duffi и fana им се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мојот одел, не одел во градинка јаде 4 оброци дневно. Сабајле,ручек во 12 ( и кога е дома навика има таква) околу 4 може да е пак од ручекот ако му се свиѓал или нешто друго и околу 8 вечер вечера. Заспива после 10 навечер. Ама моето си е јадач и си бара. Така да ако руча во градинка, дома околу 4 пак јаде солидно.

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Бев во градинка сега. Ја викнав 'спорната' на муабет. И објаснив дека детево се буди навечер плаче и вели дека бела тетка го кара.
    И му велам ќе ми покажеш сега која тетка те кара. Она зина ааама овде сме полно бели. Не знам велам еве 3 недели сега почнува да се жали. Патем пробувате воопшто да ги нахраните што велите не јаде? Ете со црната јаде ужинка а велите ручек не јадел протестирал. Јаде детево воопшто или не?
    Што е уствари проблемот со син ми. Само он ли е специјален овде? (зошто на маш му рекла малце бил таков. На прашањето каков е тоа таков одма си отишла)
    За уште понезгодно да и биде на крај му велам ај прати и бакнеж на тетката од сега повеќе ќе те сака. Таа гледа во земја.
    Ќе видиме како ќе е од утре. Виде дека иако смирено зборев нема смирено да остане.

На Sexybaby86, duffi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.770
    Допаѓања:
    141.831
    Мојава после 2 недели дома со двајцата, вриши насабајле ко да ја колат. Плус вчера пожар имаше и покасно отидовме да ја земеме, тажна, црвена у образи... гревче. Ептен мака ми дојде. Вика само јас од дечињата останав.

На Sexybaby86, mal.ecka, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.469
    smeski bas, opravdanie dobiv placele decata posle prvata nedela. Bog da cuva, sabajle si go nosam vo 8 so se dorucek pa da vidime sto ke im tekne ovoj pat, dosta bev fina.
    Uzinka ne mu dale, bar taka kaza. Prvata uzinka im e ovosje taka stoi vo menito, ama ne mi izglea ko da im davaat ovosje, pred nekoj den kolac torta nesto im dale. Go prasuvam drugite deca dali jadele mi menja tema. Ustvari celo vreme koga go prasuvam sto pravele vo gradinka se prai deka ne me slusa, odi zima igracki, izbegnuva da kaze. A koga ke go prasam ubavo ti e vo gradinka da vika. Voglavno saka da odi, saka da se druzi, sorabotuva tamu, miren e, da ne go urocam, ne gledam precka zosto ne bi odel poveke, ako nekoe dete im placelo ne znaci i on ke place, gi stavaat site vo ist kos. Ama si ja nauciv lekcijata od sega druga stranica.

На Sexybaby86, duffi и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Првата ужинка им е овошје, втората е нешто како кифла, тортичка некоја и слично. Некогаш има деца што чесат за нешто и тогаш им го даваат тоа во времето на првата ужинка. Бар така е кај нас во градинка. Инаку се прдиржуваат до менито. Сега на родителска ни објаснија дека ниту едно дете бар кај нас не го тераат на сила да јаде туку ако сака. Мојот на пример слабо јаде овошје без молење дури и дома па првата ужинка главно ја скока. Првата ужинка значи им лупат и сецкаат овошје и го ставаат на маса. Кој колку сака зема. Потоа ако некое дете има нешто за честење се изнесува тоа па и тоа јадат.
    Кога ние бевме на адаптација втората ужинка ни ја даваа за дома зашто му следувала, а некогаш ја јадеше одма после ручек (кога почнавме да го земаме после ручек пред да остане на спиење).
    Не очекувајн дека нешто многу ќе кажува дома за градинка. Некогаш нешто на мојот му се испушта, а некогаш имаш и приказни од градинка што реално не се случиле (или нешто што си го смислиле како игра).

На Sexybaby86, Lolipop23 и TheSecret им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Реално и мн храна им даваат. У 8 доручек у 10 ужинка у 12 ручек у 2 ужинка... Мојов дома јаде у 8 у 12 у 3 у 5 и у 8. Не може детево 4 оброка да изеде у рок од 6 саати.. Нема навика

На Sexybaby86 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Количински е малце. 1 црпалка манџа, тоа мое дете не го најадува, научен си е на полн тањир манџа. 1/4 јаболче у заб ќе му влезе, 1 кришка со намаз, дур мачкам ја јаде... Јас не сум видела, од што ми кажуваат што јадат знам.

Моево па издаица е, Јован удри оној, Марко го удри овој, Оги падна, Ева кара Јован, Даија падна, оној мрдна, овој прдна... А ги интересира кој кого удрил го прашуваат мојот. Издаица крастаица. А мене не ми кажува што правеле, што јаделе, што играле... Е кажува и жив среќен е кога одат во другата група, па се буни не знае тој ден во која група бил во градинка. За јадење само кажува манџичка дека јаделе.