Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Успеваме по 3-4 саати да седиме, после плаче :sweat:

2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Колку порано детето почне во градинка толку подобро.Јас ќерка ми ја пуштив на 8,5 месеци и брзо се прилагоди,првите денови кога ја остававме не плачеше ама после два саати ја зимавме почнуваше да плаче :) А сега има веќе три години и ја обожава градинката зашто имаат многу активности,цртаат,учат песнички,имаа и прва приредба.Јас морав тогаш да почнам на работа и затоа градинка ни беше единствена опција,а дефинитивно и најдобра.Учат многу работи таму и многу се дружат.Единствено што се нервирам е што ќерка ми почна да ми се жали дека ја кубеле и тепале негувателките.Некој ќе ми рече дете е па лаже ама знам дека не ме лаже зашто и негувателка ми има кажано дека ги плескаат по газот некогаш кога не слушале,што многу ме нервира.Јас дома никогаш не сум ја удрила или искубала па несакам ни другите тоа да го прават.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.479
    Речи и на негувателката да ти сврти задникот и ти да ја плеснеш неколку пати.Значи колку се нервирам кога ке прочитам дека некоја си зема за право да удри туго дете.Нека скубе мое дете да видиш што ке ја снајде...

На ivi1987, Sky-butterfly и leona83 им се допаѓа ова.
  4. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Искуство со МОНТЕСОРИ градинки?
    читавме имало две такви во СК.
    Пишете ве молам

5. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Ja mislam ako ima koj da go cuva deteto do koja dve ipol godini najubAvo ke bide.nie trgnavme na god.i pet meseci pa vo kozle zavrsivme.pa plakjav zena edna god za od slednata da trgne.mn ubavo pominavme.pampers isfrlen, znae da zbori , znae sto saka pa fala bogu osven nastinki nisto drugo poseriozno ne zakacivme.so vtorovo isto planiram bar dve god doma da e.srekja majka mi ide vo penzija pa nema da moram zeni da plakjam

На Rabbit, leona83, victoria и 2 други им се допаѓа ова.
  6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Тоа е и моето размислување. Ако не друго барем ќе знае да каже дека му се пие вода.

На LaDyDoLl, joy1 и mami blue им се допаѓа ова.
  7. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Еве веќе месец дена како сме во градинка, останува цело раб.време....некогаш знае некогаш не да напучи устата посабајле и вика по мене, ама учителките викаат дека брзо се смирувал. А после тоа и јадел и мирен бил, единствено кратко спиел саат, саат и пол.

8. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Секаде толку спијат, после 12 ги легнуваат пред 2 стануваат , ама рачунај додека да заспијат губат по пола саат.

9. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Од септември здравје и мојата ќе оди во јасли,не примија во Срничка-Калинка,уште од сега се мислам како ќе биде,башка и не спие по многу преку ден,којзнае како ке спие таму штом спијат по два саати:(.Планирам да ја носам овие потоплите месеци,кога ќе фати зимо ладно,може ќе дојде свекрва ми да ја чува,важно да си држам место оти многу тешко за прием во градинка,мислиш детето на факултет го запишуваш

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Не сум ја видела негувателката пошто бевме на одмор а да ја видам сигурно ќе и речам зашто неможам веќе,ќе пукнам.Цело време ми се жалеше ќерка ми дека ја кубела по косата а си го знам детето колку ми е мирно и знам дека нема потреба од такви работи.На неа со убаво да и речеш нешто одма ќе послуша,не е проблематична.Се нервирам што си зимаат за право да прават што сакаат а немаат такво право :|

11. Mammina

Mammina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Ве читам и горе долу истите маки ги имаме. Кој повеке кој помалку. Син ми има три години и оди во градинка од која не сум задоволна. Неколку пати кај 3 саатот кога ке го земам ги начекувам турски серии да гледаат, кога се искарани децата под маса седат и најново во средата ми рече една, зошто во 4:20 сум го земала заради него морала плус да седи. Мирни биле децата ама смачено и било. И јас нормално излегов бидејки ако кажеше уште нешто големата ке ја направев. Ваше искуство
    Како да изреагирам лично или кај директорот. Поздрав :)

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Јас кога и да сум имала некаков проблем одам кај раководителката па она си реагира.Зашто Сум пробала за различни работи и со негувателките ама џабе било.Имав случка девојчето неколку пати да го земам со модрици големи или угриз толкав на образот и негувателката кога ќе ја прашав од што е тоа ми викаше Незнам.Епа извини за што си ти таму,кај ти се очите.И на крај си кажувам што си имам кај Раководителката и ајт.Мој совет,немој да ќутиш зашто полошо станува.

13. Mammina

Mammina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    В
    Веќе неколку пати сум поќутувала, демек ми го чува детето па да не му направи нешто. Но мислам дека е доста. Што е до мене одма ја менувам градинката (ни приредба, ни песничка) меѓутоа не можам со мажот ми да се разберам. Тој мисли дека во сите градинки е исто, плус и многу ни е блиску. Но морам да преземам нешто. Фала за советот.

На Petar80 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Се дур ќутиме си прават што сакаат,ама кога родител се жали на повисоко ниво е тогаш се менуваат работите.А за тоа дека не се сите градинки исти,не се со сигурност.Еве ќерка ми за еден месец ќе полни 3 годинки а веќе имаа завршна приредба со песнички и научени и играа плус.Цртаат цела година,бојат,многу се интересни и забавно им е.Плус нема турски серии,тоа никако.Само песнички и цртани,кога и да сум поминела.Градинката е премногу битна за развојот на детето затоа мора да се реагира па и да се смени во случај кога многу работи не чинат.

На Petar80 и Mammina им се допаѓа ова.
  15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Не се исти сите градинки, како што не се исти ни сите воспитувачки. Не ќутете за ништо, тоа треба да е безбедно место каде што ги оставаме децата секој ден, а не да се тресеме што ќе им се случи. Постојано се вадат на тоа дека се малку на многу деца, а време за серии имаат. Плус да ми тепа некој дете, е не знам дали ќе ќутам.

На ivi1987 и Mammina им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.208
    Јас сум многу задоволна од градинката каде што оди синко.
    До сега ниту дошол натепан, ниту пак изгризан, ама синко е во група јасли до 2 години а тој има 20 месеци. Батко им е:).
    Детево многу ја сака воспитувачката, општо сите деца ја сакаат. Прекрасна жена, ептен ни се погоди. Малце ми е подалеку градинката ама битно детево ја сака.
    Сега со одморите малце е испомешано се, ама пак функционираат.
    Ама јас сум од мал град, кај нас групите се помали, едвај 10 дали има, плус болни, така да по 7-8 се.
    Негативна страна е разболувањето, другото е се во ред.

Инаку оваа замената што е, дека неговата воспитувачка е на одмор има спомнато на баба му дека во лето е подобро да си седи дома, измешани децата, плус имало вируси, а немало доволно воспитувачки.
    Се мислев да и кажам дека јас си плаќам, а нивно е колку ќе ги има, ама и дадов уште една шанса, ако лично ми каже е тогаш ќе реагирам.

На Mammina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.735
    Допаѓања:
    38.472
    Поголемиот син додека одеше во градинка скоро секој ден ми го враќаа со модрици или со гребаници. Јас не се бунев. Знаеш зошто? Затоа што знам какви се условите во градинките. Во секоја група има по 30 и кусур деца, а по 2 или 3 негователки. Не може се да се постигне. Може ќе речеш - ако не им се работи, нека седат дома. Е па оди ти и седи со 30 и нешто деца и после кажи ми како е.

18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ајде да се само гребаници ама ако не дај Боже му ја пукнат главата како што се случи надњтето на моја пријателка,? Значи мора да внимаваат, и така не се грижат нешто посебно да се најадат или не знам три пати на ден да им сменат памперс на тие во јасли.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.479
    Да сакав да се грижам одеднаш за 30 деца ке се школував за тоа.Таа професија била нејзин избор и сакала или не за тие неколку часа она е одговорна за моето дете.Здраво и право им го предавам на врата такво очекувам и да ми го вратат.Звучи сурово но ни една професија не е лесна што да се прави.
    Тоа е исто како јас на мој пациент да кажам еее денес 50 имав нормално дека ке пуштам некој од нив да умре па сама бев на смена (facepalm)

На green.eyes, Nova, Hipica и 8 други им се допаѓа ова.
  20. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    339
    Imali privatna gradinka tuka kade se naoga po kolku se plaka? Imam vnuka 3 godini kaj sto odi vo edna gradinka ic ne sme zadovolni.