Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Исто така си прават воспитувачките торти од пелени за приватни цели :rofl::rofl:

На Coco31, Sexybaby86, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @kukla21 многу се 5 пелени, кај нас на родителска уз муабет спомна негователката дека 2 пати дневно им ја менуваат пелената. И ти ако сакаш можеш одеднаш за цела недела да ставиш во ранчето тие не треба да ти ги земаат сите. На што личи, секоја мајка чие дете е во пелени си носи за своето, зашто ти ги земаат сите?
    Да не грешам душа, ама веројатно дома си ги носат.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Хахаха, богами така е, ама ај си велам да прашам. Долен веш му менувам секојдневно, ама за алиштата ми беше на мисла оти на 2 дена му ги менувам. Навистина не се валка, таму не јаде, не ги носат надвор бидејќи немаат двор и чист си доаѓа, а дома му облекувам други. Повеќе ми е што од многу стално перење и сушење повеќе се оштетуваат отколку од носење.

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И јас мислам многу ми трошат, ама па си викам за пелени ли да прашувам?! Она дома кака и чиста ја носам. Оставав 5 за да има, па кога ќе се испразни мислев ќе дополнам. Не мислев дека ќе претераат и секој ден ќе ми ги трошат сите. Ај да не ситничарам, да бројам колку давам, така си викам. Башка не им одговарало гаќички, па ај од пелените и ставав. Јас само за спиење памперс премиум и ставам, па и не се ефтини за да давам таму за некој си што не го знам.

Не дека и мењам толку дома, ама мислев ќе ставам 5 ќе користат неколку дена, па ќе видам кога има една, па пак ќе дополнам. Не мислев ден за ден дека ќе треба да бројам.

5. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Odnesov cel paket pampersi i paket vlazni uste koga trgna vo gradinka izgleda seuste imaat bidejki nema nikakvo izvestuvanje na listata deka fali nesto.
    A i si go znam deteto nekogas i 8 ne ni stignuvale ni doma.

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    8 пелени за до 12ч?!

7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Јас носев по 4 дневно, т.е. 20 пелени во торбичката и три преобелки за од глава до пети (долен веш, хеланки, блузиче...)
    Еднаш неделно се носеше торбица и ја враќаа во петок.
    Ако нешто недостига, во текот на неделата ќе ја вратеа торбицата за да ја пополниш.
    Иначе, дневно по три пелени трошеа, така ни беше кажано.Имаше моменти кога ќе кажеше негувателката за таа недела да не праќам пелени, зашто искористиле многу малку претходно.

Она со пелени за децата од Општините, беше за сите градинки или само за некои ?

8. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Da bas primer utrinava go presoblekov i go ostaviv da se sredam jas si zavril rabota prijatelot ajde pa presoblekuvaj pa nosi vo gradinka a obicno posle sekoe jadenje znae da si zavrsi pak kako nekoj ritual mu e.

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Од 8 до 12 да смениш 8 пелени треба на 30 минути пелени да менуваш. Нема шанси тоа, освен пролив ако има детето.

На fana, kikin и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Јас ставам 3 пелени и најчесто една до две искористуваат...Дома се учиме на нокширче и кажуваше кога и се мочка или кака, но сега бидејки во градинка е со памперс се збунува и дома откога ке ми се помоча доага да ми каже....Незнам дали да ја носам без памперс или е рано уште...како да постапам

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Кај нас во градинка знам дека мајките се договараат со вработените околу процесот на одвикнување. Моето почна кога веќе кажуваше за мочање па не сум поминала низ процесот, ама во групата најголемито дел од децата беа со пелени или во процес на одвикнување и знам и на родителска се зборува за тоа кое до каде е како да постапуваат вработените.
    Не е добро да се буни детето кога е во процес на одвикнување.

Со лесно.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Само Центар има пелени од општината.

Што е многу многу е 5 пелени до 12, и 3 е многу а не па 5. Оставај Кукле по 2 и доста ти е, а и тие се многу, ама ај. Јас кога се налутив тогаш што до 3 седел со пелената што го однесов не носев цела недела пелени и им реков. Јас сум фер, секогаш носам повеќе влажни, повеќе чашки, повеќе тоалетна, повеќе брисачи, ако пишува сапун 1 јас зимам од оние 1+1, влажни 3 во пакување, тоалетна од најголемото пакување, брисачи секогаш од оние 2 спакуван или оние огромните котори, ама за пелените ко за очи да ме фаќаш, прескапи се.

13. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ne e proliv i ima sansi veruvaj kaka malku ke se prekine da igra mislam deka zavrsil go presoblekuvam posle saat pa ista prikazna. A i ne negiram jade mali se sto ke mu se najde pred nego.

14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    И јас ставав по 5 пелени и кога ќе си дојдеше ниедна немаше останато. Си викам зар на пола саат пелена им менуваат, почнав да ставам по 3 и мислам дека доволно им се.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    По колку пелени трошите вие ако менувате на пола саат пелена. Тоа е премногу.

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    3 пелени. Седи до 3.30
    Толку и ни бараат

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нелогично е. Изгледа за полесно да им е, земаат од едно и ајде на сите од тие пелени.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Многу често им остануваат пелени, уште од јасли ги ставаат на нокшир па ако е сува пелената и ја ставаат истата. Секогаш носам потпишани за да не ми ставаат од други деца

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    0C18D381-7A4B-4E62-902B-AE4E2B6812ED.jpeg
    Ви сакала да ве прашам дали е во глобала менито исто во секоја градинка.
    Денес бев за да прашам за место и да го запишам и мениво го сликнав.
    Од понеделник ќе почне со адаптација па се надевам нема да има многу плачки.
    До петок да соберам потребни документи треба.
    Ми напомена дека секој понеделник имаат час физичко и петок музичко.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кај нас неделно е менито. Горе-доле тоа е. received_1208165372699037.jpeg

На referentka и sofi2107 им се допаѓа ова.