Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Малтене тоа е, со тоа што за сок некаде даваат Цевитана, не сок.

sofi2107 likes this.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Е сега имам прашање зашто некако не ми е баш јасно :(
    Пополнувам договоров и ми е наведено да одберам програма : Целодневен престој 9-11ч
    Полудневен престој 4-6ч
    Прашањето ми е како се вашите дечиња запишани, на која програма?
    Ова целодневна значи од 08:30ч ( тогаш најкасно е прием ) до 17ч дете да ми е таму?
    А, ако се одлучам за целодневна зар ќе мора да е од 9 до 11ч стриктно или ќе можам и да си го зимам и пр. околу 15/16ч ?
    Се извинувам на глупово прашање ама ич не се разбирам од ова и некако ми е чудно да го оставам во 08:30ч и до 17ч да ми е таму.

3. slobodka

slobodka Популарен член

Не е баш исто во нашата градинка. Морам да напоменам дека кај нас е доста послаба храната. Има два пати макарони. Месо чинам два пати. Втората ужинка исто е послаба. Нема сутлијаш, има пудинг еднаш. За доручек нема јајце ниту еднаш. Некоја тарана , макарони и толку.
    П.С. мој совет пиши си целодневна, па носи како сакаш.

sofi2107 likes this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Во градинката на син ми горе-долу слично е менито, само што почесто имаат јуфки/тарана, гриз на млеко, мачкано лепче два пати неделно. Барем така беше во јасли, сега не сум го видела, уште не го истакнале.
    А во однос на тоа колку да седи, ти решаваш секако, првпат слушам за ваква поделба, кај нас не бараат вакво нешто при упис.

sofi2107 likes this.
  5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не пишува во договорот?

6. Annath

Annath Форумски идол

Не сретнав такво нешто, ама додуша, набрзина го прелетав. Секако моево после ручек не седи, спие дома на раат.

kukla21 likes this.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

А зашто да не спие во градинка?

8. kukla21

Изгледа не беше во договорот, туку на едем друг лист каде се пишуваа деталји за детето.

9. Annath

Annath Форумски идол

Свекрва ми таа работа... да си спиел дома колку сакал, на чисти чаршафи. Не ми смета мене, а на стариве им е ќеф. После спиење секако ништо не прават.

mal.ecka, kukla21 and wannaBeMomma like this.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Кај нас рекоа по три да носиме и тоа за цел ден. Ова е претерано мислам.

kukla21 likes this.
  11. Abc07

Abc07 Истакнат член

Vo gradinka neznam po kolku trosat od 7ipol do eden go nosev ama deneska doma ni otidoa 5 peleni ko nisto. Tamu ne veruvam deka e so edna cel den. Bidejki koga gi zemame presobleceni ni gi davaat. Taka da eve i tamu neka se 2 pak tuka nekade sme so presmetkite :)

12. kukla21

Не се разбираме. Јас велам од 8 до 12 ми трошеа 5 пелени, не за цел ден.

fana likes this.
  13. Abc07

Abc07 Истакнат член

Toa e veke mnogu mislev deka ste na celodnevna bidejki tuka od 7 do 7 navecer se gradinkite a za taka 5 ne se mn peleni. Sepak sega te razbrav sto sakas da kazes

kukla21 likes this.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Ние сме сосем друг град, ама менито слично е.
    5AC11F23-6AC3-4EA0-B198-EBB376201252.jpeg
    Иначе како ќе го носиш е твоја одлука. Не се води по програмите.
    Јас ставам 3 за цел ден. До 15часот. Ако остане, најчесто една останува, ми ја враќаат.

Coco31, Sexybaby86 and sofi2107 like this.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Па кој остава дете од 7 до 7?

16. Abc07

Abc07 Истакнат член

Pa tie sto moraat ne site se vo javna administracija pa od 8 do 4 i da bidat doma. Sekoj si ima svoja realnost a da bideme realni i ne site imaat 5 min pes do rabota pa da stignat odma da zemat dete od gradinka. No da na tie sto im nalaga taka situacijata da moraat da go ostavat deteto vo gradinka tolku dolgo se neroditeli da se pojasnime odma i da nema nedorazbiranje :)

17. slobodka

slobodka Популарен член

Незнам дали до мене е или што е ?
    Веќе почнаа да ме нервираат групите на вибер од градинка т.е.мајките од групата. За неполна седмица од кога имавме родителска, само нешто пари собираат. Идејата на наставничката беше да се донесе по некоја играчка. Арно ама работата одите во сосема друг правец. Почнаа некој „истакнати“ мајки да инсистираат за пари за играчки, пари сега за СМАРТ ТЕЛЕВИЗОРИ?!?! пари за кофи, пари за тропалки. Веќе немам коментари. Не ми се расправа со нив, ај да не испадне само моево дете со мајка која се расправа, ама ова е ту мач според мене.

kikin, referentka, Coco31 and 4 others like this.
  18. TravellerS

TravellerS Популарен член

Гледам сте се расприкажале околу исхраната во градинките, и кај нас е гору долу тоа, единствено мене не ми се допаѓа ужинка цедевита што им даваат, мојата сеуште не јаде ама за мене цедевита не треба да е избор за ужинка, но кој ме прашал мене хахах, за тие пари и многу им даваат, па и цел ден згрижени, анимирани, чат пат и со по нешто лошо ќе си дојдат но тоа е тоа, и дома со по едно две три па не успеваме да ги допазиме, него јас сум со друга мака.

Се прогласувам за најлошата мајка, од септемви почнавме со градинка, останува цел ден, со спиење таму, ја земаме во 15 часот, но насабајле кога ја носам не се опишува колку мн плаче, како протестира и како се моли да не оди во градинка, пробав да и зборам дека е убаво, дека сите деца одат, дека ќе се дружи со дечиња, дека тетките ќе и кажуваат песнички, приказни, игри, дека и тато и мама и бато и дада оделе не бива, нема подобрување. Пробав да не и зборувам за градинката, нема подобрување, е денес пукнав и и се развикав многу, па дури и кога ја носев по пат ја искарав, мака ми е, се расплакав денес за прв пат, како можев да и се развикам, па нормално е детето да искаже револт па и став и карактер на 3 години. Ве молам некој совет како да и помогнам на неа да не плаче, секое сабајле од станување до влегување во градинка и таму некое кратко време плаче, почнува да кашла, носето и тече и гласчето и зарипнува од плачење, но не е тоа плачење тоа е рикање на цел глас. Очајна сум, денес една како ме гледаше кога и се развикав на улица, ме осудуваше со поглед но не е тоа еден лош ден, едно лошо утро цел месец секое утро иста песна, освен првите неколку дена кога одеше по неколку саати.
    Не се правдам јас зошто сум се развикала, но сега имам грижа на совест, каква мајка сум јас кога на сопственото дете кога му е најтешко наместо да го тешам јас му викам. Дали заслужувам воопшто да сум мајка????
    П.С. Воспитувачката ми кажа дека си играла со другите деца, дека собирала играчки, не јадела, прва си легнувала за спиење и заспивала, а дома ми вика не спиев таму.
    Секој совет ми е добредојден. Убав ден кралици!

19. simona_baby

simona_baby Популарен член

На 3 години веќе не се мали знаат да си кажат што сакаат а богами и да манипулираат.Знам дека ти е тешко секое утро вака да ти почнува,ама ако внатре се смирува тогаш биди си раат.Едно нешто што мораат да го сфатат е дека градинката не е избор туку обврска.Како што мама и тато мора да работат така и они мора во градинка да седат.Кога некогаш несака да се спрема му викам добро сега мама и тато ќе одат на работа тебе кој ќе те чува сам ќе седиш дома??И се објаснуваме дека мора да земеме парички на работа за после да купиме(и тука следува цел список)И тогаш вика да одат мама тато абота земат паички и после тато земе градинка(ќе го земел од градинка).
    Ние кога оди во градинка му пуштаме песнички во кола и до градинка си пее.

Инаку мама е невработена и лаже :hai:

snegulkata, Ano, Sexybaby86 and 3 others like this.
  20. TravellerS

TravellerS Популарен член

Кога се буди понекогаш знам да и дадам тел за да не плаче цел саат, навистина ми е жал, се и објаснуваме се и кажуваме ама едноставно мислам дека не сака да разбере, дека знае дома се баба и и дедо и, они ја чуваа до пред да оди во градинка и не знам што да правам еден месец секако пробав, можеби е рано а можеби и таква ќе е, на некои пријателки децата плаќеле до последниот ден во градинка....
    Фала ти за споделеното мислење.

simona_baby likes this.