Во група се 20 деца а две негувателки и воспитувач.И зашто моето дете незнае да се брани или да се тепа доаѓа тепано секогаш.Значи има и кошмари ноќе од две деца,во сон вика не тепај мене со имиња со се.Да ми каже негувателката,се случи ете,ја истепаа,изгребаа или било што ајде секогаш поминувам си викам деца се,само да не е полошо.Ама кога ќе ја прашам од кај е угризот или гребаница под само око и ми рече незнам е тогаш богами вријам и неможам да поминам преку тоа. А јас ако сум сакала да работам таква работа ќе сум работела и ќе сум се грижела за тие деца како да се мои.А тие што си ја сакаат таа работа се грижат за децата и кажуваат нешто кога ќе се случи,имам искуство и со такви. А ако ти незнаеш што прави моето дете во тие 8 саати дур ти е оставено тогаш не треба да ја работиш таа работа туку да отстапиш место на некоја што навистина сака деца и ќе ги чува ко што треба.
Да си ја споделам маката. Почнав на работа, жена ми ја чува малата. Супер се снаоѓа, ја хради подобро од мене, исто и за успивање. (со мене плче додека да заспие). Но ете.. бремена е па ќе работи уште некој месец а потоа треба да барам друга. И посакувам се најдобро секако, но од мој аспект сум мн тажна Уште 5 години да барам ваква дадилка нема да најдам. Почнав друга да барам, мн тешко иде. Најдов една женичка но не ми фака око. Како изгубена сум, појма немам што ќе правам
исклучиво девојка или жена по препорака од некого.!!!!! Каков случај имаше сега, немам доверба во ниту една Жената што го чувала малото си носела муштерии дома...замислете.
Јас не сум пишала на темава оддамна , уште пред да ја примат ќерка ми Одиме во градинка без проблем , веќе 10 месеци на почетокот 2-3 дена плачеше кога ќе ја оставав , но тоа беше додека се навикне. Сега дури и во сабота бара да ја носам. Има другарчиња , таму јаде доручек , ужина , ручек , докторка педијатар го пишува менито , нема нездрава храна. Учителките се многу добри , градинката има голем двор и децата си трчаат плус има големи дрва и нема проблем ако грее сонце. На почетокот малку се разочарав кога слушнав дека ја примиле таму , а биравме помеѓу 4-ри градинки , се разочарав бидејки од надвор ми излгедаше стара зградата , неисфарбани огради , лулашки..но нема врска внатре е друга слика , важно луѓето се супер Ќерка ми оди во група со деца 4-4,5 годишни. А читам претходните страни деца гребат , гризаат..најнормално секаде се случува , кога тргнавме на почетокот ќерка ми се враќаше дома со гризнати раце..но ете и тоа помина. Учат песнички , цртаат , имаше и една приредба за Божиќот , на ќерка ми тогаш и беше прва песничка што и ја дадоа да ја учи. Воопшто не се каам што ја пуштив во градинка , ем и јас сум слободна , и таа е посамостојна , оваа година повторно ќе ги дадеме документите за истата градинка. Инаку не плаќаме ништо , ја запишавме преку програми од ЕУ. Сакав и нешто да ве прашам , и се зачудив , свекор ми отишол да ја земе ќерка ми од градинка и ја чекал додека била во тоалет , кога отишла да мие раце ги миела само со вода , без сапун. Децата ги миеле рацете само со вода , дали е така и во Мк?
после пауза од 3 месеца , малава почнува во градинка во поголема група. Претходно беше во група од 1 до 3 год. сега е во група со деца од 3 до 6 години . Оваа недела почнавме со адаптација, по еден саат додека се навикне на новата за неа веќе позната средина, на новите учителки и на децата . Малава е многу отворена , ствара одма контакти со другите деца , веќе се познава со сите . Во поголемата група важат други правила од групата во која беше , овде се сите врати отворени , децата сами си седнуваат да јадат , шетаат низ цела градинка во градината одат ... во малата група беа во една просторија и одеа некаде само со учителките. Адаптацијата е супер , малата одма се привикна , јас сум со неа цело време за да се чуствува сигурна иако нема потреба , ама добро е за мене да знам како се одвиваат сите работи таму , какви активности имаат . Малово и него го запишав денес , последното место го земавме . Здравје ќе почне од другата година во април ако не и порано , пошто сака да е со деца , да си игра ... Па ќе видиме
Кај нас во градинката носиме секој месец течен сапун и обавезно ги мијат со сапун и вода рачињата,не само со вода.
Мојата не цица но не би ја одбивала доколку цицаше и доколку одеше во градинка. Мајки работат со полно работно време па си ги дојат бебињата.
До навршена една година секоја мајка доилка има право на пауза од 60 минути в текот на работното време за доење. Е сега ако живеше далеку, неможеш да ги користиш.
Знам дека ова е така во нормални држави, но кај нас не ти даваат 15 мин да јадеш а камо ли да ти дадат 60 мин да одиш да го доиш па да се вратиш,па уште пола саат ти да јадеш.... Според закон мајките кои сакаат можат да земат дополнителни 3 месеци неплатено отсуство, но тоа стои во законот во реалноста скоро никоја мајка неможе да го искористи ова право бидејки ти зависи од работодавецот. А кој работодавец ќе те пушти кога секому му треба некој да рмба. Значи поштувам да имаш право но не само како можност да стои во закон а во реалност да неможаш да го искористиш туку да не ти зависи од работодавачот одлуката да биде твоја дали ќе го користиш или не.
Na zadolzitelnata pauza od 30minuti se dodavat uste 60 minuti za doilki do 1godina. Jas so spremen zakon si pojdov na raxgovor i uste togas go naglasiv vremeto koga ke koristam(gledav da bide nekade okolu 12,12-30 togas mi zaspivashe maliot) em ke go zirnev, nadoev, pogodev, jas ke potkasnam nesto i se vrakjav... Iako rabotam vo privatna firma naidov na golemo razbiranje i neizmerno sum blagodarna..
Токму последниот дел ми е интересен за коментирање кога велиш, наидов на разбирање. Јас мислам дека ако нешто е законски не треба да зависи од добрата воља или разбирањето на газдата, туку тоа да го добијат сите без оглед дали му се допага на газдата или не. Исто како со К15 оние кои наидоа на разбирање кај газдите земаа К15 другите или ги вракаа или ги „казнуваа“ колективно па ја намалуваа платата на неколку месеци за 10-15 посто за да на тој начин ги вратат парите. Поентата е во тоа што законот не е ист за сите и зависно фирмата дали е блика до власта или не така и се почитуваат законите. Прост пример ти се препораките кои беа неодамна во сила, баш на владините објекти не се почитуваа и како после сакаш ти некој друг да ги почитува?
@Strumka22 bas poradi faktot deka mnogu feminki pishuvaat kako ne koristat citaj ne smeat toa sto im sleduva pishav deka fala bogu sto naidov na razbiranje zosto spremna bev da razgovaram i so covecki resursi.. Kaj i da sum mene toa pravilo mi vazi.. Duri i mi rekoa ako si blisku mozes i na dva pati da ja koristish pauzata... Ne smeeme da molcime, znam deka toa e nozh si dve ostrici ili ke dobiesh odobruvanje ili cao prijatno, ali jas rizikuvav i dobiv
Друштво како сте да ве прашам првин ? Кажете ми искуства со адаптациониот период со децата во градинка , ние почнуваме во понеделник па мене уште сега ме фаќа паника дали ке сака да оди многу ми е мирна и повлечена малата па се плашам да не не ја прифати градинката воопшто
Во нашата градинка период на адаптација беше две недели по два саати.Почнав да ја носам од 8,5 месеци и ја оставав во 8,00 а ја зимав во 10,00.Кога ја оставав не плачеше ама кога ја зимав ми плачеше малку,ми се жалеше дека сум ја оставила И после тоа си се навикна на градинката без проблем освен летен период што ги преместуваат во други простории па не и се оди многу,многу.
Па малата има 2 год и обично помалите полесно се прилагодуваат него ли сега како ние на 2 год уште сега страв ме фаќа како ке прифати