Производи да има различни, ама спрејот е еден. Е сега ако они прават некакви промени на составот, тоа е друго.
Сфаќам ама не знам како мене не ми лути, има и други еве викаат не им лути, а на други пак им лути. Не ми е јасно.
Совет од логопед...никако не треба да се форсира детето тоа што не сака. Треба да се бара пристап да се мотивира. Ние баш сега почнавме на логопед и тоа баш го правевме муабет. Првиот пат кога бевме, детево ми вели не сакам тука да идам, вториот пат бевме заедно со друго дете и рече дека сака пак. Али и кажувам дека сите деца одат и си играат со докторката и дека им дава таа домашни и дека домашната мора да биде сработена за да види докторката колу е умна и паметна, а после тоа ќе одиме кај што сака или ке купиме киндер чоколадо со боенка..која секако колку толку ќе се потруди да ја набои...битно е изненадувањето каква боенка и се паднала. И детето за секој вложен труд треба да биде пофалено. Таа на секое одење им пишува петки на рачињата и ги пофалува. Одговорот на логопедот беше дека треба да се смисли добра приказна за да се разбуди интерес кај детето. Воспитувачката убаво кажува, ама уште да е толку лесно да сака и детето.
Може ли некој да ми каже кои документи се потребни за упис во градинка? Се работи за дете од 9 (уште малку 10) месеци
Одиш во градинката кај што сакаш да ја запишеш, те запишуваат со име презиме и матичен број, кога ќе ја примат ќе ти кажат се што е потребно.
Зависи од општина до општина. Некаде оставаш контакт, некаде пополнуваш пријава, некаде веднаш штом ја однесеш пријавата дали е детето примено или не. Најдобро прашај во градинката каде што сакаш да го запишеш детето која е постапката.
Сакам да го пријавам сега и на пролет некаде да тргне, за место ќе се потрудиме преку некои познанства, ако успееме, ок, ако нема, нема, ќе чекаме.
Најдобро да идеш до сама градинка и да видиш како и што. Поразговарај со педагогот, директор или воспитачка за да ти подобјаснат убаво. Може па и да има место уште од одма Ние така на шала на смеја со синко дур шетав застанав да прашам, мислев ќе ми каже за 1-2г ќе може кога ми рече од утре ако сакате може да почне ме фати во тесно Брзака спремив документи и брисеви и за 4дена тргна.
Некако не сакам сега во зима да почне да ми се разболува, не сакам никогаш уствари ама тоа е, знам дека тоа мора да го пројдеме со болештиите. Инаку пролет некако поубав период ми е, ги вадат ваљда надвор, што знам. А инаку сакав од септември таман пред да наполни 3 години, ама го гледам дека слабо знае да комуницира со деца, научен е сам, со нас, со баба... и некако вчера на љуљашки толку ми падна жал дека не знае со деца да игра, едно девојче го тегне, го гушка, го бацува, му покажува како да играат, а дали имаше 3 години, а син ми како утка, ја гледа, се врти кон мене и вика мама да љуља. Не бара воопшто игра со некој друг освен со нас домашните и затоа сакам поскоро.
Не му се сеќирај, синко беше ист ко твоето, ама ете го се уклопи, игра сега со сите, дури и сам бара дечиња. А дека ќе се разболува сега повеќе или на пролет, апсолутно ти е исто, јас би ти рекла сега да го носиш за од пролет веќе да си фати да си оди убаво. Башка на пролет дур се навикне ќе дојде лето, ќе почнат да ги спојуваат, да им менуваат негувателки, да ги раздвојуваат, имаш ризик да створи отпор. Не мора да значи, не е правило, ама од искуство од вработени во градинка вака кажуваат. А за разболување секогаш ќе се разболува, само да остане на лесни настинки.
како ме нервираат мајки кои мислат дека светот се врти околу нив!!! дете им вришти пред градинка, воспитачката го држи за да влезат, куп други чекаат ама мајката морала да баци 3 пати дете и да си поразговара како тоа детето нејзино сакало дечиња, ама ете не го сакало некое на комшиката!! Воспитачкава ја откачува со фино, она упорна!!! Ало , жено, тветето дете мрзне и се корне од плачење, остај нека го внесе внатре! Ај за нашиве ама за твето да си гледаш, доста се удвараш на воспистачки!
Кај нас дека е многу мал тој простор за спремање деца баш смета ова, ама тоа е. Се трудам секогаш да сум брза, ама на пладне баба го зима и не знам што се случува па затоа прашувам насабајле.
Ве молам предлог за градинка или државна или приватна од која сте екстра задоволни. Значи највеќе ми е битно да не работат воспитачки вештерки. Како се движат цените државни споредбено со приватни? За Скопје.
Зависи кој реон, во Карпош ти требаат дебели врски за да ти примат дете од друга општина. Треба секаде да е така додуша, реонизација не се правеше за џабе мислам. Јас сум презадоволна од Детелинка Ѓорче, кај Мирче Ацев школото, и воспитачки и услови и се, бомбона. За воспитачки многу се фалат во Колорес, една ја знам и ако се понаша со децата како со луѓето онда да, тоа е тоа, баш убаво и воспитно се однесува.