Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Јас сум презадоволна од 13 ноември, објект песталоци.

2. Mantub

Mantub Форумски идол

Цена?

3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Државна е, 1490 е месечно.

Mantub likes this.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

14 900?
    Сега гледам во Светот на Колорес, 9000 ден, ефтино ми се виде, некоја промотивна цена е можеби, не ми се верува да е поефтино од државна

5. fana

fana Форумски идол

1490, нe 14900. Приватните градиники се малтене 10 пати поскапи од државните.

Tajnaotrovna likes this.
  6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Не не, убаво си пишав.
    Градинкава е државна, во центар, позади песталоци е. Имаат клон кај беко и кај кругче(парк). И уште еден помал клон, не знам кај точно беше.
    Барем во нашиов објект, верувај е најблиску до приватна.
    Од тоа што знам јас за приватните, со чест на исклучоците, не е многу поразлично.
    Овде се 16 деца со 3 учителки. Детево секој ден со нови песнички си доаѓа, ги пее, со радост оди во градинка.
    Кога ја носам сабајле, учителката прво ја гушка и бацува. Секогаш ми ја враќаат чиста. За се ме известуваат, колку какала, кивнала, кашлала...

Mantub likes this.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Во Колорес е 12 000, сега мислам дека качија за новите 13 000.

Воспитувачките се душа, секој ден има спортски активности, учење, имаат паркче со лизгалки, лулашки и се секпј ден у двор, секпј ден даваат извештај што јадело, колку спиело и што бика активноста, слики секој ден пд децата, кога е нешто забавно има и видео у живо :) Храната е од Александар палас, има секоја занимална прочистувач на воздух, има дефектолог, стоматолог на неколку месеци, извештај на 4 месеци за напредувањето на детето спрема возраста, 8 деца на 2 учителки, посебна просторија за болно дете со воспитачка додека го земе родител...

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Сите државни се 1490, приватните од 9000 до 18000, Колорес е некоја златна средина, 13000 ко што пишуваат. Најскапа е мислам Монтесори, ама дека работат по програма Монтесори, 24 000

Mantub likes this.
  9. Abc07

Abc07 Истакнат член

Poslednovo e tuku reci isto so cenata sto e na privatnite gradinki vo avstrija.

Tajnaotrovna likes this.
  10. duffi

duffi Форумски идол

И низ државните имаат прочистувачи на воздух. Кај нас имаат.
    Дефектолог по закон мора да има и во школо и училиште.

JuLleE, PUPICA, An-na and 3 others like this.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Posle slucajot nieja otpisavme cerka od gradinka, ova e 2nedela sto ne saka da oti od strav od vospituvackite.
    Razocaran i mm od gradinkata i od del od roditelite sto 3ta godina sme zaedno.
    Del ne podrza deka ako deteto ne nie radosno tamu dobro postapivme, a del od roditelite ne napadna deka haos za nisto sme napravile i seto toa oti pisavme na gripata pricinite sto ja otpisavme i eden pozdravdo site(facepalm)

Novata gradinka pocnuva od ponedelnik, cerka radosna.
    Ke ima dve vospituvacki na golemite i dve na malite+pomosnicka i gotvacka za site 20deca.

Vo starata gradinka ni bese 35deca so dve vospituvacki i edna gotvacka(facepalm)|(

Se nadevam ke bide podobro:)

mal.ecka, Lolipop23, duffi and 8 others like this.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Само кажи им за такво ништо и вие да треба да се сеќирате па ќе видите како е. Не ги мисли. За бројот на воспитачки, па како и кај нас.

Монтесори мислам секаде е иста цената, не ме зимај за збор, ама за таа програма вреди. Досега не сум сретнала незадоволен родител од Монтесори.

girl-miri likes this.
  13. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Колорес има одлични воспитувачки. Ама менаџмент :bandit:
    Активности, работа, грижа топ!
    Мене ми фалеше муабет со воспитачките, тие го гледаат детето секој ден, а не прашај ја Петра. :shake:
    Прочистувач за воздух има и во градинка на моето дете. Во државна. Огромен двор со трева. Нема споредба со дворчето од колорес.

Јас за негувателката имам само забелешки, ама и со неа ќе се разберам. Милум ил силум, друго супер е се.

mal.ecka, duffi and fana like this.
  14. TheSecret

TheSecret Форумски идол

iskustvo so Moraxella catarrhalis vo nos? Ke se ubijam

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Лесна гадинка во споредба со стрептокока. Другарка сега рече дека ја излечила со ацидосалус ама се сеќавам дека ти имаше мака со него во нос па пробај со бејби оригано. Јас ја излечив со редовно прскање на физиолошки, да речеме перење на носето на секои 3-4 часа, со оној спреј како дезодоранс што е, за 10 дена направив контролен брис и ја немаше.

16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Kasla i nos mu tece od nea. Acidosalus prskam celo vreme i sinomarin. Sega sakav bas da go zemam toj sprej go ima li vo zegin? Znam negde vo Kumanovo vikase kolega na maz mi go imalo. Znaci ne e bakterijava streptokoka? Jas mislev nekoj podvid na streptokaka e u pm taman ja izlecivme so antibiotik pred dve nedeli rekov pak sea se ubivam gotovo. Antibiotik pak ne doaga vo predvid.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не бе каков антибиотик, ако нема тт па ич. Прскај Бејби оригано секаде скоро го има, барај по аптеките, ама пред ориганото физиолошки. Докторката во една аптека ми рече дека само така решавала бактерии кај децата нејзини, вика прскам по 2-3 пати прво физиолошки, дува нос дете или јас чистам и после Ацидосалус, а пошто тој само 2 пати на ден може она вика во текот на денот цело време прскам само физиолошки. Ако нема тт не се замарај, ќе има стално нешто. Стрептокока, стафилокока, мораксела, брахамела, инфлуенца, тие сме ги имале ние, само еднаш од стрептокока сме имале и тт, другото решив се со физиолошки и ацидосалус. Таа аптека ми е најдобра, во Порта Влае карши Зегинот, докторкава што работи таму има многу знаење.

18. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Da, ama vospalenie na sredno uvo dobi sea posledno od streptokokata vo nos. Sea da pomine ova pa ke odime tret krajnik da ispituvame

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ова што прочитав за колорес го имаат и моите деца ама во државна. За смешна сума. Персонал извонреден, презадоволна. Двор огромен, сместена помеѓу згради, лулашки пред и позади градинка. Слики на вибер од воспитувачката, известување кога си ги земам итн итн.

kikin, JuLleE, mal.ecka and 4 others like this.
  20. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

и ние ја фативме. сега сум на педијатар да видам што ќе каже. вас што ви кажаа?