Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. majka85

majka85 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, не знам дали постои ова прашање до сега на форумов.
    Веќе цела недела детето е во јасли со нова негувателка која не го преслекува. Му носам по две пелени во ранец (полудневен престој). Пелените не ни ги враќа, а детето го враќа со истата пелена од дома. Кога ќе ја прашам дали е преслечено, ми вели да. Почнав да ги бележам пелените и сега сум 100% сигурна дека ги краде пелените.
    Ме интересира дали некој има вакво искуство и некој совет што да превземам без да го влошам престојот на моето 17 месечно дете. Се работи за државна градинка во Битола.

2. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Може.да кажеш.која градинка е и син ми треба да оди.во градинка.следниот месец има 2 и пол години и уште носи пелени,па да знам.исто од битола.сум

3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Да,помалите многу полесно се привикнуваат ама не е секогаш случај.Има деца кај нас во група што се па после некое време ги гледам плачат на врата,не сакаат да влезат,посебно овој летен период кога е се иззмешано.Само биди упорна,припремај ја со разговор,збори и за градинката,ќе се навикне и супер ќе и биде.

4. Вини-пу

Вини-пу Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    259
    Мајки дали им дававте витиамини пред да почнат да одат во градинка? Јас купив пиковит IQ. На него пишува дека се дава по поручек ама дали би можела да го давам после ручек?

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

А по ручек и после ручек не е исто? Јас секогаш сум им давала до макс 12 ч. Така знам, дека се дава во прва половина на денот.

Последна измена од модератор: 16 март 2018
  6. Вини-пу

Вини-пу Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    259
    По поручек на прилепски е после доручек. Јас тоа време не сум дома на работа сум. Секогаш сум 1 смена а мм оди на смени а и кога ќе почне в градинка сигурно таму после доручекот не би и го давале. Не знам што да правам.

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Аа добро, научив нешто:)
    Во градинка не би и го давале, тоа да, ама можеш да и дадеш нешго малку да касне или да се напие, да не биде на празен стомак и пред да оди во градинка да се напие.
    Искрено јас и појаки такви сирупи како имунобор, киндеримуно сум давала пред да оди во градинка, освен лажица мед ништо друго пред да го пие не давав. А некогаш и ништо.

8. Вини-пу

Вини-пу Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    259
    Оххх може така :) барем млеко и давам наутро и после него може сирупот :)

9. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Пиковитот нема никакво дејство,тоа од искуство.Кога видов дека не делува ич и давав на ќрка ми по една лажичка мед насабајле,бар знам дека е природно

Никогаш не сме имале проблем со градинката се до пред 4,5 месеци.Прво ќерка ми секој втор ден ми се жалеше од негувателката дека ја кубе по коса и ја плеска по газот.После тоа имав случка да ја земам од градинка со висока температура,препотена,омалаксана,со размачкани мрсули по цело лице и никој не приметил.Вчера се измочкала во гаќи и ја оставиле тоа на неа да се исуши.Пред некое време ја земав со посипана огромна флека од сок,чај што и да е по цел фустан.Реагирам,се жалам,молам да се реагира ама никој ништо не превзима.Често ја зимам со модрици,угриз,гребаници до само око и само ми дигаат раменици.
    Од дете што ја обожаваше градинката и што секогаш сум била презадоволна од се го добив ова,детето несака да оди во градинка,во сон ми плаче,ми се буди,незнам веќе што да правам.

Последна измена од модератор: 16 март 2018
  10. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    да пршам дали во градинка кога ги легнуваат за спиење може да им даваат млеко за заспивање?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.489
    А да ја преместиш во друга градинка?

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Многу размислувам и за преместување,реагирав,барав да се превземе нешто ама не кај негувателките зашто не беа заинтересирани туку кај раководителот.Сега од први септември се формираат нови групи со други негувателки и воспитувач па се надевам ќе биде како порано убаво,без никакви проблеми.Ама сепак оставам простор ако нема подобрување да барам друга градинка.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    Па нели неможеш да ја запишеш во друга градинка освен во таа што припаѓаш??
    Мене така ми рекоа ..прво што ме прашаа - каде живеете, на која улица (демек ако сме од дру дел на населбата немало шанса да не запишат)
    А за проблемов, искрено , незнам како издржуваш да ќутиш.
    На секоја мајка слаба точка и е ако детето и е малтртирано.

Мој совет ти е да дигнеш узбуна во градинката.
    Додека не ти се чуе гласот, никој нема да реагира.

Неможе така детето запоставено да е, сиромашкото како во мачилиште да го носиш.

Море да викаш колку те држи глас и да се заканиш со сите можни институции и со ТВ и со медиуми, па ќе видиш како ќе се приберат.

На LUCERKA, Cuci81, Daydream и 3 други им се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    За градинките не е проблем местото на живеење,ние живееме во Ѓорче а ја носиме малата во центар.Можеби некои поединечни прават проблем со местото на живеење ама не е во сите така.
    А инаку,да,дигнав узбуна,два пати во рок од три дена бев да се жалам зашто гледав дека на детето не му е убаво,плус ми се жалеше секој втор ден ама капак ми беше температурата и измочаните гаќички.Откако реагирав пак ја пресоблакаат и поведра е,порасположена,ама рано е,ќе видам како ќе се одвиваат работите.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    Ич да не се ,,стегаш,, за твое дете и за твои пари да молчиш, пред се за здравјето се работи
    Тоа им е работа , нема што да ги тинтраш и да ги галиш.Плата земаат за тоа
    Недај Боже да се разболи по нивна вина, спремна сум до крај да одам па ако треба и да се пресметам
    Неможе секој ден да одиш на работа а паметот да не ти е таму...кој работодавец ке те сака таква ???

На okcenzi, leona83 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Да,негувателките се лутат зошто сум реагирала кај раководител кога можело меѓу нас да се реши.Јас од Декември само зборам со нив и само ми дигаа раменици па ми прекипа кога ја земав со температура,омалаксана,препотена и мрсулава па капак и мочана и исушено тоа на неа.Преку се можам да поминам ама кога се работи за здравјето на детето сегде ќе отидам и ќе реагирам.Многу бев попустлива и толерантна,се стискав си викав,ај да не направам поголем проблем,ми го чуваат детето и незнам што ама испадна дека од тоа стискање ич не ми го чуваат детето.

На okcenzi и referentka им се допаѓа ова.
  17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    Тебе да те прашам дали ако не си ја бркаш работата на работа ќе те толерира некој ??
    Ма ИЧ !!....
    Поарно нека знаат дека имаат работа со ,,будала,, мајка па нека пазат отколку со ,,фина,, жена па -ајт, удри по детето.

На joy1, ivi1987 и okcenzi им се допаѓа ова.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Јас затоа викам..како може негувателка за што и да ја прашам во врска со детето да ми вика ''Незнам'' , а секој ден е со него по неколку саати,тоа ти е исто ко мене ко ќе ме прашаат ''Што работеше денес'' да речам ''Незнам''

На okcenzi, zuto и referentka им се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Оффф, ама тука поназад имаше и коментари дека не треба да очекуваме кој знае што од нив, 2-3 на 30 деца биле, дека нормално било и удрени и изгребани да се враќаат.
    Е па не се согласувам. Мене секогаш кога го земам малиот ми кажуваат се и добри се, задоволна сум.

На ivi1987 и joy1 им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Е баш така,јас не барам во јајцето влако ама ако видам модрица голема на лицето или гребаница длабока до само око,очекувам да добијам одговор кога ќе ги прашам што се случило а не само ''Незнам'' или да не се примети висока температура и омалаксано дете или измочано во гаќи па тоа исушено на него.Не смеат да незнаат за вакви работи тоа е факт.јас разбирам летен период,се спојуваат групи,малку негувателки се,одмори се ама неможе за се само незнам и дигање на раменици,е неможам преку тоа да поминам.Ај месец,два,пет ама скоро година не е за да се преќути работата.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.