Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И на кукла е во државна и моето во државна, им блендираа во прва јасли. Следната во 3та јасли кога беше, кај нас сите што во септември немаа 2ипол ги ставаат во трета јасли малтене како прва мала е, беше само пасирано за оние кои не јадат парчиња. И кај свекрва ми во Кочо блендираат. Мора да блендираат, има бебиња од 9м, не јадат парчиња.

2. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Хммм.... Па тогаш ќе пропуштаат часови од училиште, затоа шо тие бактерии децата мораат да ги поминат, за да изградат имунитет. Носот му течи цели два месеци? Па немораше ни да почни вооошто во градинка од септемвери нели? Логично? Да ги стерилизираат на врата кога ќе влезат најдобро? Логично нели?
    Па и дома ги имаме тие бактети
    Па ако не нека ги стерилизираат децата пред влегување?
    И дома исто. Зошто дома орво вриеме од бактерии. По кваките, по теписите, по креветите насекаде... Зошто дома не стерилизирате? Тогаш ако суте така прават ќе се намали бројот на бактерии во градинка, логично нели? Или не?
    А дали сега, или на училиште децата ќе ги поминат тие бактерии.
    Пред да се суди, ставете се на местото на родителот кој го судите. Ши би направиле вие, ете многу ме занима, кога имате дете со растечено носе само, здраво право, игриво, весело, јаде, пие, спие...? А работите, и сте сами и апсолутно немате никој ни 3 мин да ви го почува, освен комшијата кој фаца му немате видено? Шо ќе направите? "Ааа не, неодам 10 дена на работа, му течи носот на моето дете, па без проблем после 10 дена наново ќе го привикнувам, за по 2 дена истото, пак носе растечено, пак бктерија, и ај уште 10 дена одмор од работа, нека му престани носот, да е здраво 100%"
    Чисто се сомневам дека постои родител кој само за растечено носе ќе го чува дома во карантин, а притоа мора и на работа да оди. Тоа се работи кои се паметуваат, ама кога ќе се доживеат се менува размислувањето, и тогаш се сфаќаат остнатите родители за нивното однесување.
    И да не се сфатиме погрешно, зборуваме за настинки, за мрсулчиња... За оние родители кои носат дете со тт, со бронхит, со дете кое прима лендацини за нешто не коментирам.Ниту ќе им судам.

3. Annath

Annath Форумски идол

Кај нас си пишува надвор во јасли каде што е истакнато менито, дека храната е исклучиво пасирана, баш е нагласено. Затоа мислев дека во сите градинки под државна капа дека е исто.
    И не сите бебиња од 9 месеци не јадат парчиња. Моиве јадеа по малку. Јас месо давав на ситни парчиња исецкано, не сум блендирала.

4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

И моево кога тргна на 9 месеци им блендираа. Беа бајаги бебиња со иста возраст и им блендираа, после ги научија кое јаде пасирано и парчиња, па знаеја.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Дете без симптоматологија со бактерија во носе не можеш да лечиш, никој ни боледување нема да ти даде, што ќе му правиш? Јас благодарение на Ацидосалусот немам мака со бактерии, кај нас е тап тап, на плуќа, сакала нејќела ќе го чувам дома немам избор а и не сакам да го носам да се мачи, ама ако има бактерија во нос или грло и не му ствара проблеми само си ја чува како домашно милениче немам кој да ми го чува, апсолутно ќе го пратам. Ние не одиме по игротеки, дружба некоја со деца голема нема, бактериите освен од градинка нема од кај да ги закачи, тогаш зошто да го чувам дома кога прва прилика пак ќе закачи бактерија.
    Ама повеќето јадат блендано, факт е, а и полесно им е, не знам дали си видела како ги ранат...

6. mariz

mariz Форумски идол

Мене сосема исто ми е дете со бронхит и што кашла (од бактерија) и дете без симптоми со бактерија, и тоа и тоа ке пренесе на друго дете! Вируси е друга работа веќе.

А тешко дома да имам мораксела и стрептокока, јас во Септ двете деца здрави со чисти брисеви ги пратив во градинка. И градинката може да биде стерилна како дома, а и треба...

Girl-Rabbit and kukla21 like this.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ова со брисевите е стварно претеризам и само кај нас го има. Прашајте мајки од други држави дали некогаш правеле брисеви на децата, дали вие како мали се сеќавате некогаш да ви земале брис заради растечено носе. Никогаш! Триесет години сум и прв пат ми земаа брис на санитарен преглед од работа, бидејќи работам со храна. Сестра ми е 28 и никогаш и немаат земено брис. И двете сме оделе од 2 години во градинка, антибиотик имаме пиено 2-3 пати во животот. А сега што се случува, ќе му се растече носе малку, ќе се закашла, оп брисеви, оп антибиотик.... а со тоа само им се ослабува имунитетот на децата и за 2 недели пак ќе се разболи и пак антибиотик....и така во круг кој никогаш не престанува.
    Бактериите се насекаде, не можеш да ги избегнеш, носот е отворен орган, чудо е кога нема бактерија, а не кога има. Мора малку посмело да се работи на имунитетот на децата, не може да се лекуваат ради превенција. Некогаш мора да се остави организмот сам да се избори. Ако нема симптоми за жива глава не би му дала антибиотик.

slobodka, Chantal, Coco31 and 9 others like this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама доктор не ти дава боледување за бактерија која не развила тт и симптоми, кој да го чува? Не е болно, ни нос тече, ни кашла, ако не се рутински некои проверки нема ни да знаеш дали има бактерија а може да ја има нели.

fana and Annath like this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Да ама прашај ги во другите држави какви се градинките.. :) Немора за бакт во носе да пие антибиотик, може локално да се лечи.
    @AngelOfArh ама затоа во Септ не ви примаат деца без чист брис. Понатака више вие треба да се грижите. Секако дека нема ради реда да правиме брисеви. Нека не ги бараат тогаш воопшто ни тие брисеви во Септ и нека примаат деца и болни, кога ги пуштаме веќе на јачање (facepalm)

10. Annath

Annath Форумски идол

Кај нас не бараат брисеви повеќе. Знам дека кога големиот одеше во градинка само еднаш побараа, и оттогаш веќе не е практика. Пошто знаат дека не е во децата проблемот, туку во градинките.

Coco31 and Tajnaotrovna like this.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Наместо да притиснеме ние родителите да се поработи на градинките, да бидат со подобри услови, редовно да се чисти, да има поголеми прозори за повеќе светлина, без теписи, пердиња и глупости, да се отворат повеќе градинки да не се бутаат триесет деца во група, ние си се тешиме имунитет дека граделе.
    Дете до три години секој ден труено со антибиотик, па и понатаму, ама битно имунитет граделе. Морало да се помине, па морало да се помине.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Е тука те чекав. Со добра тоалета, превенција и хигиена се избегнуваат бактериите. Ама како што еве и Реин се надоврза, треба и градинките да работат. Кај нас чистат секој ден после градинка со Кирби, искрено задоволна сум.

13. An-na

An-na Форумски идол

Јас сум изгледа единствената глупача што не носи болно дете во градинка. За бактерија да не правам муабет. И известувам во градинка :!: и на вибер групата на родителите кажувам :?: Сметам дека е исправно и ќе продолжам така. А вие како сакате... само не се жалете после од градинките и дека нонстоп ви биле болни децата. Вие придонесувате за тоа! И не, не сте ништо подобри од тие што носат болни деца, исти сте!!!

14. mariz

mariz Форумски идол

Исто. Вчера ги известив и никој не пиша ништо. А две бактерии има малава, нема шанса да нема друго дете..

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Стерилни сигурно не се, верувај, Дани баш пишуваше кога ја носеше ќерка и на адаптација како сите деца биле со зелени мрсули до колена.
    Чистењето е битно, секако, но пак е моментално, децата си одат дома и утредента пак се враќаат со нови бактерии и си ги разменуваат меѓусебе.
    Многу е побитно темелното миење раце на пример, после одење во ВЦ, а прашање е дали воопшто им ги мијат рацете, потоа изнесувањето на чист воздух секојдневно, а кај син ми пример никогаш не ги изнесуваат бидејќи нема двор... итн

Chantal, duffi and Annath like this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Јас си добив совет од матичен педијатар дека дете слободно може да оди во градинка ако нема температура, пролив и повраќање. За детето е подобро така. Ако таа вели дека може, зошто да го чувам дома? Секако не можам да го стерилизирам, кога градинката е расадник на бактерии. И чист да оди, за неколку часа пак ќе фати нешто. Тоа е.

До скоро се бунев за секоја неправда, престанав, џабе јас дигам глас, кога сите други седат пасивни, па и јас станав пасивна. Искрено, веќе не се замарам.

@Lolipop23 чист воздух. Смешка! Луксуз е тоа.

eli25, Chantal, Tajnaotrovna and 2 others like this.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Мојот е прва јасли, јадат пасирано. Истакнато е и на мените дека е пасирано.
    Имаат бебе од 9м, за него мајката носи од дома оти они не се нафаќаат на блендирање.

Кај нас се претерува со брисеви и кр слики. Кои впрочем валидни се првите 24 часа.
    И не значат ништо. Освен во даден момент кога детево е болно.

Во ниедна друга земја не се зема брис и крв туку така и не се лечи секое второ дете со антибиотик. Намалениот имунитет доаѓа од тука. Оти бактериите се се повеќе имуни.

На нас ни треба комплетна промена на се.

Ambra20, Chantal, Girl-Rabbit and 6 others like this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас немам мака со бактерии, да напоменам, ама што кога дете ја има со месеци, не сме провериле брис, случајно проверуваме и излезе бактерија, а тт нема, мрсули нема, не кашла, не кива, најнормално се, ама ете бактерија за која ко што знаеме ете Авицена и од тепка си ги пишува (случајот на @TheSecret ) Како јас на доктор да му кажам дај ми боледување кога тој не може ни системски да ми го отвори бидејќи немам дијагноза, немам ни терапија, за што боледување? Иначе јас случајно проверив првата година брисеви кога ни требаа за да испитуваме друго и излезе некоја инфлуенца, ја решивме со физиолошки и ацидосалус и тоа ни беше последна бактерија, не го носев тогаш во градинка бидејќи им кажав на негователките и они бараа чист брис, што е нормално, ама моето дете немаше фатено бактерија дома туку во градинка, требаше значи на сите да бара. Арно вика Реин, глобално треба да се реагира, и игротеки и градинки и амбуланти сите да вадат редовни брисеви, да се дезинфицира, да се чисти, да се работи на превенција а не да се лечи само.

Кај нас учат, дете почна да покажува како мијат, како ги држат рацете за да не им капе да се лизнат, многу сум задоволна од тој поглед. Без да измие раце не седнува да јаде, после јадење исто мие, мие и после нужда.

Girl-Rabbit, Lolipop23 and Annath like this.
  19. PUPICA

PUPICA Форумски идол

(y):clap:(y):clap:

20. An-na

An-na Форумски идол

И јас имам ваков совет и го практикувам, ама... едно е настинато дете, а сосема друго дете со бактерија и со терапија, а родителот свесно го носи во градинка. И уште се фалат!!! Или со температура...

Girl-Rabbit, Coco31, mariz and 5 others like this.