Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Жени читам се фалите и од диво оригано. Шо користите, масло, спреј, чај? Цените како се?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    За деца спреј за нос. Има бејби оригано спреј и спреј за поголеми. Околу 200 денари се спрејчињата, плус минус 10 денари.

На Lady..M и karak им се допаѓа ова.
  3. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    2.097
    Здраво мајки. Сакам да прашам како да ја пријавам керкичката во градинка? Се работи за Битола. Каде треба да се пријави и кои документи ми се потребни?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Ќе одиш во градинката каде што сакаш да оди малата, и таму ќе ти кажат детали, што се ти треба за упис.

На Peperutka-bt му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ќе одиш во централната градинка и ќе им кажеш само име презиме и контакт телефон. Ќе те запишат и кога ќе се ослободи место ќе ти се јават и тогаш ќе ти кажат кои документи. (М1-М2 образец за тебе и мт дека сте вработени, потврда од доктор дека е здрава, предходно треба брисеви да правиш) откако ќе ги однесиш документите ќе потпишеш договор и ќе може да почне. За градинките кај вас Пролет е централната. Треба да одеш таму и да кога ќе ја запишиш да им кажеш во која градинка сакаш да ја запишеш.

6. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Нас воопшто не ни побараа М1-М2 образец, само пополнавме дали си вработен/невработен.
    Ова за Охрид.

7. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Мајки, ајде ве молам за искуства. Пред 2 недели се породив со второ. Првото има 2 години и 1 месец, во септември тргна во градинка и убаво се прилагоди, седеше до 12. Од пред да се породам не оди веќе, бидејќи ми е страв да не носи вируси дома додека бебево не пркне.
    Е сега, додека воспитувачките од градинка ме советуваат да продолжам да ја носам, зошто од пролет би и била потешка адаптација и треба се од почеток, други ми викаат не ја носи. Ме интересираат искуства ваши, како сте постапиле?

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    И кај нас не бараат. Тотална глупост е тоа!
    Градинката е за сите деца не само за деца со вработени родители.

Јас не би и ускратила ако сака да оди и се прилагодила. Вируси и бактерии во зима секако има повеќе. Без разлика дали е дома или во градинка.

На eli25, Sandrin4 и Ambra20 им се допаѓа ова.
  9. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    2.097
    Фала кики
    Оди твојата во градинка? Сака мојата ама ке видиме како ке биди кога ке треба да почни. Да не знае некиј колку време се чека дури да почни т.е. да ја примат?

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Кога се продив со второ, големиот одеше во градинка и не прекинав воопшто да го праќам таму. Е носеше дома вируси и бактерии, знаеше малото така почесто да настинува, ама немавме никакви проблеми фала Богу. Дали дека цицаше, па имаше имунитет, не знам. Почна да се разболува кога почнав на работа, пред тоа не.

На duffi, karak, Sandrin4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Големиот беше две години кога се породив со второто. Таман се прилагоди на градинката и не го прекинав. Цело време си одеше до 12 часот.
    Некако ми беше не фер кон него . Прво го адаптиравме со плачки и потресување од сабајле. И таман се навикна и со радост си оди, јас да му го скратам тоа. Зошто? Зошто мене така ми треба.
    Носеше дома по некој вирус, поминавме со по некоја температура, во главно толку беше. Е ама затоа сега малото ми е попргаво и поотпорни на болести и све од нога поминува, за разлика од големиот.

На Ambra20 и duffi им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    154.692
    И јас не го прекинав големиот кога се роди малово, плус му беше последна година градинка пред школо, немаше никаква смиала да го прекинам. Малово пак тогаш речиси ич да не се разболуваше, покасно почнаа проблемите

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.188
    Не е проблем, ама ми треба мислење како да постапам.. Има една негувателка ли шо и да е, не е на децава во јасли, во поголема група е.. Скоро секое сабајле ги зема она, и стално имаме некој коментар од неа пр. еј први сте, што толку рано, или сабајле и вели на нивната (пред нас): што да ти правам нема кафе да пиеш тебе мн рано ти ги носат децата.. Ги носиме кај 7и15-20, бидејќи од 8 почнуваме и не ми е јасно како покасно да ги носам! Кога она ги зема, деца вриштат, а кај нивните раце подаваат... Што побогу да и речам? Ми е страв на деца да не им врати, мене на врв на јазик ми е,ама мм ме сопира...

На M&M и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Е незгодно е да речеш зашто ние сите така си мислиме - утре на детето ќе се свети, ама можеш да ја прашаш : Извинете, од колку почнува работното време на градинката?
    Па ако има осет, ќе се сецне.

На cresa-jagoda, M&M, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.978
    Допаѓања:
    14.747
    Не знаев дека кафето и е задолжителен дел од работниот ден. Јас почнувам од 9, ако мислам да си правам кафе на работа, одам од 8ипол.
    Игнорирај и ги коментарите, ако веќе си зема за дозвола така да ти зборува, не ти треба и на пик да ти го има детето. Ти секако покасно нема да и го носиш.

На Coco31, fana и Bibi30 им се допаѓа ова.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Ако можеш да не ја перцепираш, поубаво за тебе.
    Инаку не ги носиш рано, во нашата градинка, од трите најмали групи во 7:20 има 10тина деца и минимум две или три негувателки. Не се бунат. Ги собираат сите кај бебињата, па некаде пред 8 си ги делат. Многу има што ги носат после 8, ама во тоа време има барем по две негувателки во секоја група.
    Вас изгледа ви се има погодено сите покасно да ги носат. Тоа не е причина да мрчат. Можеш да си промрмлаш дека доцниш на работа. Веројатно ќе сфатат дека немаш што да им правиш, сигурно не ги носиш од што ти е мерак во 7! На шала на смеа кажи им. ;)

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Е како рано, а тие што заработуваат од 7 во колку ги носат децата??? Јас колку што знам градинките заработуваат од 6 часот, така да и во 06:00 да ги однесеш не е рано. Нареден пат ако прокоментираат нешто прашај ги - Оти велите рано, зар не почнувате од 06ч со работа? Па види што ќе ти одговорат. Ако се дрски, врати им и ти со дупла мера!

На Bibi30 и fana им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    На вратата во градинката пишува вака (утре сабајле и ќе го сликам)
    РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ГРАДИНКАТА Е ОД 6 ДО 18 ЧАСОТ, ВЕ МОАЛИМЕ ПОЧИТУВАЈТЕ ГО.

За рано носење не велат ништо, ама една минута по 14.30 веднаш се трткаат нервозно.
    Кога има гужва во сообраќај и да сакам неможам да стасам и се нервирам по пат.Не ретко правиме и прекршоци во сообраќај од што сме напнати да го земеме детето побрзо, да не не гледаат попреку.
    Сите воспотачки не се исти во однесувањето.
    Малку се оние кои гледаат ,,на ќош,, кога доцниме, ама не е до нас, и ние несакаме детето да ни е последно.

На M&M, Bibi30, Coco31 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.495
    Допаѓања:
    22.827
    Какви коментари бе човече. Рано било.
    Да и мене 7:10 ми е рано ама ако сум се нафатила да работам со такво работно време нема рано...
    Порано работеле од 7 до 3 така што децата уште пред 7 биле во градинка.
    Исто и за зимање.. до 6 е работно време и крај.. не може да каже дојдете у 3 земете го зошто сите го зимат тогаш.
    Има родители кои работат до 5.
    Кафе ќе испие на пауза која му следува на секој вработен.
    Некои премногу си дозволуваат. После се чудат зошто зборат за нив, зошто се бараат камери...
    И со тоа однесување и децата ствараат одбивност према градинката.

На fana и Bibi30 им се допаѓа ова.
  20. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.188
    Се нервирам, тумрук цела е! А кај нас не пишува раб време, ама знам на родителска кажаа од 7до 18 и ако повеќе имало од 6 да треба да дојдат, ќе се оргснизирале за и тоа да овозможат. А оваа уште на почеток летово ми стана одбивна коа се адаптираа, една вика утре повеќе да седат, носете пелена и шише за секој случај, таа сл ден ми врати ранецот, кој ви кажал така. Па сиг мене сама не ми текна. И на крај чекавме во двор, и место пола саат како шо кажа, 2саати ми ги држеше и излезе пелена да ми бара. А да ми се падне во приватен сектор некоја ваква, да види дал кафе ќе пие пола саат, ја од мерак будам деца и носам рано во градинка, мене не ме боли ич...
    Извинете ама мн ми е мака, шубе ми направи, цело сабајле сум во грч.