За деца спреј за нос. Има бејби оригано спреј и спреј за поголеми. Околу 200 денари се спрејчињата, плус минус 10 денари.
Здраво мајки. Сакам да прашам како да ја пријавам керкичката во градинка? Се работи за Битола. Каде треба да се пријави и кои документи ми се потребни?
Ќе одиш во градинката каде што сакаш да оди малата, и таму ќе ти кажат детали, што се ти треба за упис.
Ќе одиш во централната градинка и ќе им кажеш само име презиме и контакт телефон. Ќе те запишат и кога ќе се ослободи место ќе ти се јават и тогаш ќе ти кажат кои документи. (М1-М2 образец за тебе и мт дека сте вработени, потврда од доктор дека е здрава, предходно треба брисеви да правиш) откако ќе ги однесиш документите ќе потпишеш договор и ќе може да почне. За градинките кај вас Пролет е централната. Треба да одеш таму и да кога ќе ја запишиш да им кажеш во која градинка сакаш да ја запишеш.
Мајки, ајде ве молам за искуства. Пред 2 недели се породив со второ. Првото има 2 години и 1 месец, во септември тргна во градинка и убаво се прилагоди, седеше до 12. Од пред да се породам не оди веќе, бидејќи ми е страв да не носи вируси дома додека бебево не пркне. Е сега, додека воспитувачките од градинка ме советуваат да продолжам да ја носам, зошто од пролет би и била потешка адаптација и треба се од почеток, други ми викаат не ја носи. Ме интересираат искуства ваши, како сте постапиле?
И кај нас не бараат. Тотална глупост е тоа! Градинката е за сите деца не само за деца со вработени родители. Јас не би и ускратила ако сака да оди и се прилагодила. Вируси и бактерии во зима секако има повеќе. Без разлика дали е дома или во градинка.
Фала кики Оди твојата во градинка? Сака мојата ама ке видиме како ке биди кога ке треба да почни. Да не знае некиј колку време се чека дури да почни т.е. да ја примат?
Кога се продив со второ, големиот одеше во градинка и не прекинав воопшто да го праќам таму. Е носеше дома вируси и бактерии, знаеше малото така почесто да настинува, ама немавме никакви проблеми фала Богу. Дали дека цицаше, па имаше имунитет, не знам. Почна да се разболува кога почнав на работа, пред тоа не.
Големиот беше две години кога се породив со второто. Таман се прилагоди на градинката и не го прекинав. Цело време си одеше до 12 часот. Некако ми беше не фер кон него . Прво го адаптиравме со плачки и потресување од сабајле. И таман се навикна и со радост си оди, јас да му го скратам тоа. Зошто? Зошто мене така ми треба. Носеше дома по некој вирус, поминавме со по некоја температура, во главно толку беше. Е ама затоа сега малото ми е попргаво и поотпорни на болести и све од нога поминува, за разлика од големиот.
И јас не го прекинав големиот кога се роди малово, плус му беше последна година градинка пред школо, немаше никаква смиала да го прекинам. Малово пак тогаш речиси ич да не се разболуваше, покасно почнаа проблемите
Не е проблем, ама ми треба мислење како да постапам.. Има една негувателка ли шо и да е, не е на децава во јасли, во поголема група е.. Скоро секое сабајле ги зема она, и стално имаме некој коментар од неа пр. еј први сте, што толку рано, или сабајле и вели на нивната (пред нас): што да ти правам нема кафе да пиеш тебе мн рано ти ги носат децата.. Ги носиме кај 7и15-20, бидејќи од 8 почнуваме и не ми е јасно како покасно да ги носам! Кога она ги зема, деца вриштат, а кај нивните раце подаваат... Што побогу да и речам? Ми е страв на деца да не им врати, мене на врв на јазик ми е,ама мм ме сопира...
Е незгодно е да речеш зашто ние сите така си мислиме - утре на детето ќе се свети, ама можеш да ја прашаш : Извинете, од колку почнува работното време на градинката? Па ако има осет, ќе се сецне.
Не знаев дека кафето и е задолжителен дел од работниот ден. Јас почнувам од 9, ако мислам да си правам кафе на работа, одам од 8ипол. Игнорирај и ги коментарите, ако веќе си зема за дозвола така да ти зборува, не ти треба и на пик да ти го има детето. Ти секако покасно нема да и го носиш.
Ако можеш да не ја перцепираш, поубаво за тебе. Инаку не ги носиш рано, во нашата градинка, од трите најмали групи во 7:20 има 10тина деца и минимум две или три негувателки. Не се бунат. Ги собираат сите кај бебињата, па некаде пред 8 си ги делат. Многу има што ги носат после 8, ама во тоа време има барем по две негувателки во секоја група. Вас изгледа ви се има погодено сите покасно да ги носат. Тоа не е причина да мрчат. Можеш да си промрмлаш дека доцниш на работа. Веројатно ќе сфатат дека немаш што да им правиш, сигурно не ги носиш од што ти е мерак во 7! На шала на смеа кажи им.
Е како рано, а тие што заработуваат од 7 во колку ги носат децата??? Јас колку што знам градинките заработуваат од 6 часот, така да и во 06:00 да ги однесеш не е рано. Нареден пат ако прокоментираат нешто прашај ги - Оти велите рано, зар не почнувате од 06ч со работа? Па види што ќе ти одговорат. Ако се дрски, врати им и ти со дупла мера!
На вратата во градинката пишува вака (утре сабајле и ќе го сликам) РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ГРАДИНКАТА Е ОД 6 ДО 18 ЧАСОТ, ВЕ МОАЛИМЕ ПОЧИТУВАЈТЕ ГО. За рано носење не велат ништо, ама една минута по 14.30 веднаш се трткаат нервозно. Кога има гужва во сообраќај и да сакам неможам да стасам и се нервирам по пат.Не ретко правиме и прекршоци во сообраќај од што сме напнати да го земеме детето побрзо, да не не гледаат попреку. Сите воспотачки не се исти во однесувањето. Малку се оние кои гледаат ,,на ќош,, кога доцниме, ама не е до нас, и ние несакаме детето да ни е последно.
Какви коментари бе човече. Рано било. Да и мене 7:10 ми е рано ама ако сум се нафатила да работам со такво работно време нема рано... Порано работеле од 7 до 3 така што децата уште пред 7 биле во градинка. Исто и за зимање.. до 6 е работно време и крај.. не може да каже дојдете у 3 земете го зошто сите го зимат тогаш. Има родители кои работат до 5. Кафе ќе испие на пауза која му следува на секој вработен. Некои премногу си дозволуваат. После се чудат зошто зборат за нив, зошто се бараат камери... И со тоа однесување и децата ствараат одбивност према градинката.
Се нервирам, тумрук цела е! А кај нас не пишува раб време, ама знам на родителска кажаа од 7до 18 и ако повеќе имало од 6 да треба да дојдат, ќе се оргснизирале за и тоа да овозможат. А оваа уште на почеток летово ми стана одбивна коа се адаптираа, една вика утре повеќе да седат, носете пелена и шише за секој случај, таа сл ден ми врати ранецот, кој ви кажал така. Па сиг мене сама не ми текна. И на крај чекавме во двор, и место пола саат како шо кажа, 2саати ми ги држеше и излезе пелена да ми бара. А да ми се падне во приватен сектор некоја ваква, да види дал кафе ќе пие пола саат, ја од мерак будам деца и носам рано во градинка, мене не ме боли ич... Извинете ама мн ми е мака, шубе ми направи, цело сабајле сум во грч.