Мајки ве молам кажете искуство како се одвива прв ден во градинка? За брзо треба да почнат, по празнициве. Дали би дозволиле родител да влезе внатре со нив барем прв ден или мора буквално да ги предадам веднаш на воспитувачка. Така секако би имало плачки. Во игротека кога ги носам прво бараат в раце кај мене, па го разгледуваат просторот бидејќи нормално им е непознат и кога нешто ќе ги привлечи тогаш ги спуштам долу и повеќе не им требам, ме забораваат и си играат.
Индивидуално е секаде. Зависи од воспитувачките, политиката на градинката и колку се строги. Мене ме пуштија да го внесам прв ден. Некаде воспитувачката ги пречекува.
А каков е тој календар голем? Ние имаме 2 слики, во онаков картон ко за свадби, внатре сликите, позади календар, а напред е во форма на дедо мраз. 170 денари. 250 за пакетче, вака солидно, со нешто како боенка, вежби со поврзување, лавиринти. Мада е таа нискобуџетна ама сепак е ок понудата.
Во нашата градинка уште минатата недела беше и претстава и сликање. За претстава и пакетче не плаќавме (колку што знам во Аеродром од општината се) за групна и поединечна слика 150 денари. На претстава не сакал да оди - плачел. На сликата жален, не знам дали плачел или бил вознемирен од плачките на другите. Ама убав на мајка и дотеран си беше, и единствено машко на групната слика. Харем си има
Кај нас инаше пакетче од Тримакс. Поголема глупост не постои мислам. Нит да се израдува дете, ни ништо. Не велам дека мора шеќери да бутаат децата, ама пакетчеро треба да предизвика радост кај детето. Пакетчето полно кинезарија. Ептен сите земаа, па да не ја двојам инаку немаше да и земам. Од чепатење за здрава храна забораваме на радоста на децата.
Ние плативме 70ден за слика со дедо мраз групна. Сами со дедо мраз не се сликаа. 150 ден пакетче мислам дека на витаминка беше. Многу се израдува Ева, пресреќна беше
50 ден групна слика и 150 пакетче. Претходно сликање за календар 150 или 200 беше. Плус нг претсатва 60 ден. Ама среќен ептен
Кај нас 70ден слика + 70 за претстава, пакетчето е од Општина, не го плаќаме. Годинава Краш-ово беше пакетчето, баш убаво. И ние круни за на глава правевме
Во секоја градинка е различно веројатно, но сепак да прашам пошто ни е прв пат Празнично јануари ги спојуваат групите (на кој начин и колку долго т.е колку денови?) Различни воспитувачки и возрасти се? Практикувате да ги носите оние кои имате избор?
Најчесто спојуваат групи кога има помалку дечиња, од 1-ви до 7-ми, потоа би требало нормално да функционираат групите. Не гледам причина зошто би ги спојувале, зимскиот распуст на учениците не би требало да се рефлектира во градинкие, треба да си работат најнормално. Јас секако планирам после Божиќ да ја носам нормално во градинка.
Мене не ме пуштија внатре, плачеше, ама ја зедоја и заминаа во занимална, очекував да ми се јават да ја земам мислев ке плаче корне ама ништо од тоа, веднаш се смирувала, еве сега веќе два месеци направивме и секое утро плаче, ама мора, ке се навикне
Немаме ние таков проблем, бар до сега. 15-20 дена не одеше, прв ден после таа пауза ко ништо да не било. Исто и после викенд, понеделникот е ок, не ми правел проблем.
Мн е цел Јануари да е Па две групи да спојат кај нас, 50+ деца. Нема толкави занимални. А искрено сите деца одат. Јас не работам, ама имам други обврски и ке одат и Јан. Плус таман малава повеќе се навикна..
Кај нас ќе се споени од 29.12 до 19.01. Што е премногу, премногу е. Ниту е да го оставиш дома, ниту е да го носиш во нова средина дете што штотуку го завршило процесот на адаптација. Уште немам одлучено што ќе правам, викендов треба да ги известиме учителките.