Почнав детево со страв да го пуштам во градинка. Цело лето без прекин одеше, уживаше таму. Сега се децата пак во групи, ама детево не ми е весело ко што беше. Да напоменам, до скоро беше во група со поголеми деца, сега го вратија во онаа во која припаѓа според возраста, заедно со уште неколку дечиња од старата група. Тоа го направија затоа што едната од воспитувачките отиде во пензија, а тие деца од следната година ќе одат во школо, мојов тек за две години, па да се адаптира порано, а не последната година. Ми е страв дека ќе ја замрази градинката, поради едната од воспитувачките. Постара жена, веројатно со уште неколку години до пензија, ама ептен го кара и казнува. Мојов е прилично темпераментен, се закача со децата затоа што сака да е се по негово, ама не е агресивен. Не сака кога го караат, мислам кое дете сака? Јас немам против казни и прекори кога се заслужени. Сепак таму ми го чуваат детето, и нормално дека не очекувам да го галат. Она што ме изнервира многу е тоа што сега во понеделникот синко паднал во градинка, убаво се удрил, има џумка на главата, аркадата му е удрена и плус на вилицата има модрица. Никој не кажал дека паднал, стариве не забележале, јас кога дојдов дома и го видов, свеста ми се зеде. Детето само ми кажа дека паднало. Не ми е проблем што паднал, проблем ми е што не кажале. Ја прашав првата воспитувачка наредниот ден, ми рече дека не знае, ама го примети детето дека е удрено. Кога го земале свекор ми и свекрва ми, другата воспитувачка (постарата) им рекла дека не паднал, туку дека тоа му било од комарци. Не знам што си мисли, ама дефинитивно жената не ми се допаѓа. Свекрва ми со убав муабет одоколу ја натерала да признае дека стварно паднало детето. Ок е тоа, така растат деца, ама да не каже?! Не дај Боже нешто посериозно да се случело... сега детето ми кажува дека тоа му е од комарци, а понеделникот сам си кажа дека паднал. И ај сега?! Ај што не кажува, ми го учи детето да лаже. Многу сум нанервирана, во петок има родителска, ама не можам да излезам од работа, ќе оди мм. Ако одев јас, партал ќе ја направев, иако знам дека тоа е грешка. Ама не можам да се воздржам кога некој во лице лаже. Не треба да ми го фаворизира детето, ама како за сите, така и за него. Ако си има проблеми во приватен живот, не значи дека треба да ги истура фрустрациите врз децата кога ќе ја изнервираат. Денес моето, утре некое друго ќе биде. Башка се жалела дека се многу деца, не можела сама со сите. Мене ми е јасен проблемот со недостиг на персонал во градинките, ама што да направам тука? Сама ништо не можам.
Ист случај како во градинка кај син ми. Менување на групите, менување на воспитувачките. Едната ич не ми се допаѓа, стара школа, со викање, уцени, претњи, лаги. Се понаша ко шеф. Сите и го знаат односот, и директорката и психолог, ама посебно таа е толку едно доминантно жениште. Впрочем скоро сите се со тој метод. Дефинитивно е до менталитетот. Мада секој ден му повторувам да ми кажува што прави, дали му вика, да не го плеска случајно, му кажувам во таков случај обавезно да ни каже, дури и да тепа некое друго дете. Тој оди во градинка само ради дружењето со децата, и тој сака да оди. Да не сака немаше да размислувам да го праќам или не, толку ме фрустирира тоа нивното работење како персоналот, за нив е викање од петни жили сосема нормално. И да има персонал, еве тука кај нас не се пренатрупани, пак истото ќе беше, затоа велам до менталитетот е.
Ima li nekoj iskustvo so gradinka Sonce(mislam taka se vika,novata vo Reonski centar) vo Novo Lisice?Veke razmisluvam za gradinka pa se rasprasuvam za ovaa(na 3min ni e od doma) ili taa kaj detskata ulicka?
И едната и другата се преполни со деца. Ако планираш за нив, навремено запиши си го детето, не кога ќе ти дојде зорт.
Мамички не знам веќе што да правам Малечкава постојано се разболува... два дена сме в градинка после до понеделник дома. Денес кога се разбудив и ја фаќам малава таа гори... 39,2 имаше температура. Вчера кога ја земав од градинка рачињата и беа ладни, со една мајка прокоментиравме за тоа и на нејзиното дете му биле ладни рацете. Еве ја денес со температура. Детево го отрувме од антибиотици...
Kako nema da im bidat ladni koga i prozori i vrati otvoereni kade prestojuvaat decata,vnatre zatopluvanjennikakovo.Zboruvam za Bitola
Па и тука исто во прилеп. Им пуштаат нешто како калорифер мало ама вратите отворени, де ќе влези некоја од чистачките де кафе пијат со другата воспитувачка и муабет си прават... вратите отворени децава размрсулавени. Ниту еднаш ќерка ми не е преслечена. секогаш е во истата облека во која ја носам. Еднаш дури и кога ги прашав дали пиела вода беа зачудени зошто не го виделе шишето во ранчето, еднаш не виделе дека има чорапчина во ранчето... се прашувам што гледаат. Да многу деца се ама за 8 сати може сите да ги преслече и да ги нахрани... И не е точно дека радителите се несовесни... па која мајка бе со т 38 ќе го пушти во градинка? Значи има период на инкубација кога нема симптоми па така вирусот ќе го пренеси и на другите деца а не тоа дека мајките несовесни ги носат болни децата. Не знам што да речам искрено.
Денес беше првиот ден во градинка на синко Еден саат, и јас и сопругот бевме. Ни дадоа детален распоред со периодот на прилагодување како е испланиран, ќе го менуваме по потреба, во зависност од малиот како ќе се прилагодува. Битно си ја шармираше учителката, и се смееше цело време, се шеташе кај неа во раце, си играше со неа.....Како за прв ден мислам дека супер помина. Утре треба да го однесам на еден саат, да го оставам и да го земам за саат време. Да седи сам таму. Знам дека ќе плаче на почетокот, ама мислам дека ќе биде во ред, многу сака деца, пријателски е настроен кон други луѓе, многу е дружељубив Ќе видиме утре како ќе биде, во секој случај.
@Вини-пу може да ми пишиш лп за која градинка станува збор оти и јас сум од Прилеп. До сега немам некои големи замерки се на се задоволна сум. Вчера освен, си го зедов детето како од циркуз. Прокиснал во спиењето после се изводенил и го облекле со тоа што нашле. Тоа алиштата не беа прокиснати туку жива вода како да не носел памперс, но тоа е. Некогаш ќе се збуниш некогаш ќе премолчиш.
Значи негувателките се трудат, нема што Да не им наоѓаме замерки, жените се цркати од работа. Неможе да се очекува да не го испушатат од поглед детето, не е едно таму. Најбитно е времето на прилагодување да соработуваме со нив, сепак искусни се и знаат како треба Мое барање беше само да се внимава да не се повредат децата, тие се мали, се задеваат , се гребат, се касаат....само тоа би ме болело. Мене ми напоменаа еве да не го хранам малото дома со пасирано Ниту еднаш не ми ја вратија непреоблечена...напротив, чиста, миена лице, па и со крем намачкана на образите.
И јас бев задоволна од грижата на негователката на син ми во градинка.Секогаш редовно нахранет,редовно спиење,пресоблечен и сл.Покрај што му беше негователка на син ми таа е и наша соседка.Порди некои причини преместена е во јасли група,и сега на нејзино место имаат назначено друга негователка од која исто така бев прилично задоволна се до сега.Вчера,син ми кога си дојде од градинка ми вели:мамо,мамо,јас и Даријан пиевме вода од шољата.Прво се мочкавме па потоа пиевме.И јас го прашувам како пиеле,и тој ми објаснува сликовито со рачето.Пред една недела,заедно со Даријан и избегале од објектот (градинката) во дворот,вчера пиеле вода од wc шољата,веќе еден месец од како има нова негователка нема преспиено(не можела да го заспие)и после цел ден мене на глава ми се качува(нервозен,плачи,не сака ништо)Можам да ги разберам и негователките за некои работи,многу деца,темпераментни,не ги слушаат...,но за некои ситуации едноставно немам коментар.
^ А кoј требa дa гo вoспитa дететo декa вoдa oд шoлјa не се пие? Кaј нaс вo грaдинкa децaтa сaми oдaт вo ве це, не мoже вoспитувaчкa дa дежурa секoгaш нaд секoе дете дoдекa врши нуждa, некoгaш пo трипaти и пoвеќе oдaт oти сaкaaт ете нa шoлјa дa седaт. И кaкo oчекувaш дa гo зaспие? Дa ги нишaaт вo рaце сите? Акo му се спие ќе спие, aкo не, мoже дa гo нaтерaaт дa лежи нo не и дa се успие. Премнoгу oчекувaте пoнекoгaш, oснoвнo вoспитувaње првo oд дoмa пa пoсле oд грaдинкa. Дa гo успиелa oти нa глaвa ќе ти се кaчувaл, сфaќaш кoлку е без везa oвa? Еднo дете, твoе, и ти се кaчувa нa глaвa.Ти зoштo не гo успиеш aкo не спиел вo грaдинкa?
Мојот став во врска со градинките и децата нема да им се допадне на многу мајки. Мислам дека дете пред 3 год. не е за во градинка. Еве и зошто. Мислам дека градинката е место каде децата треба да се социјализираат со други деца, учат песнички, бојат, цртаат, играат логички игри. Бебе/дете што сеуште не е одвикнато од пелени, не знае да зборува, не знае само да јаде/спие, не знае само да измие раце/лице, да се облече и соблече само не му е место за во градинка. Навистина се многу деца во државните градинки, а малку воспитачки за да на секое дете денеска минимум по 2-3 пати му се смени пелена, да се нарани, заспие. Јас лично имам одено во градинка од 3г.и4м до 7год. а до тогаш сум имала среќа да ме чува баба и дедо. Ама јас знаев сама да јадам (колку-толку), сама си се облекував и соблекував, сама си одев во wc и си ги миев рацете, значи малку од малку што се вика си бев свесна за некои работи што мајка ми ме учеше дома и нормално никогаш не се вратив болна од градинка. Нормално ќе настинев како и секое дете ама секоја недела да бев болна не. Понатаму, на дете што проодува, што учи да зборува, му излегуваат заби не му е до социјализација и игра во градинка од 8 часа, тоа си има друга мака. За жал кај нас во државата е многу лоша состојбата што мора родителите да одат на работа, а за жена да ангажираат немаат доволно финасии, а немаат ни на кого друг да го остават (баба, дедо) па приморани се да го дадат во градинка (државна). Имам ќеркичка од 15 месеци која нема кој да ми ја чува, а жена да ангажирам немам доволно финансиски средства и за тоа јас си напуштив од работа и сама си ја чувам. Во градинка нема да ја дадам додека не наполни 3-4 год. од приичина што погоре објаснив.
И јас сум со сличен став дефинитивно. Одлучивме да го дадеме син ни во градинка кога увидовме дека има потреба од нешто коешто ние како родители не можеме да му дадеме, а тоа се другари врсници. И верувам дека е тоа потребно за еден здрав развој на детето. Пред две, две и пол години дете всушност сеуште и нема потреба од социјализација. Не ми беше мисла да го дадам за тие таму да му го воведат редот, да го одвикнав од пелени и се друго, сето тоа прво дома го научив, ама бенефити од одење секако има кога веќе е поголем и учи повеќе и комуницира со други луѓе и деца. Друго што ми се допаѓа е дека детето си создава една обврска/одговорност. Знае дека станува насабајле, се спрема, оди. Верувам дека и поаѓање на школо понатаму ќе му биде полесно, бидејќи веќе си го знае редот и нема да му биде голема промена од дете кое допрва тргнува и се одделува од дома. Почнаа во градинка на 2,5.години. Сега е 4 и многу сака да оди.
Се сложувам со повеќето мислења погоре . моево тргна во градинка на 2 годинки . Тргна во мала група . 11 деца со 3 воспитувачки . Што е сосема нормално. Сите навики кои ги ги имаше стекнато и беа од дома. Самостојно јадеше , за спиење си се заспиваше сама. Сакам да кажам имаше услови да на секое дете му се посвети доволно време . Затоа беше и поскапо од сега нормалната градинка каде сега оди . Имаа соба за пресоблекување и листа на кое запишуваа каква столица имало дете и на колку време им се менуваше пелени. Јас ја одвикнав сама од пелени кога беше спремна. За 7 дена ги тргнавме скроз пелените . за спиење имаа собиче со душечиња и секое дете си имаше свое место . Заспиваа сами , добро некогаш мораше учителката да ја галка ќерками ама малце деца беа за спиење само ..па имавме и посебни желби Како и да е . Сега е во голема група . 25 деца со две учителки . Неможат да трчаат по секое дете , кога оди во вц или кога јаде . Сабајле кога доаѓаат на кој ми се доручкува си седнува во трпезаријата си јаде . Нема некој да му виси над глава кој колку или дали јадел . Нивната група е отворена, можат слободно да се движат каде сакаат . Дворот им е отворен , мораат да прашаат прво дали смеат нормално . Ама тоа се деца од 3+ нивната група е креативна имаат соба со кукли , ќоше со продавница , , бојат , цртаат , сечат со ножички и сл ... секој си наоѓа сам своја активност . ги учат да бидат самостални . Другата група е помала , со пожалку деца ама таму се повеќе деца странци за кои се води повеќе грижа да го научат јазикот и деца на кое им е потребно повеќе внимание . Мене ми беше малце чудно и бев скептик како ќе се вклопи во сето тоа ама познавајки си го детето ...колку е самостална знаев дека брзо ќе биде адаптацијата . Секој ден среќна ја носам во градинка . јас сум пре презадоволна од градинката . Во смисол да моето дете со радост оди таму . Има другарчиња уште од малата група . Самата кажува тројцата биле принцези . Од нив тројца едно е машко ама нема врска
Искрено, ако досега не сме се нашле во таква ситуација сигурно нема да ми текне на детето да му кажувам дека вода од шолја не се пие. Да сум го видела да прави секако дека ќе реагирам. Не верувам ни дека дома некој му бил пример за тоа. Зошто одма осуди од типот ти не си го воспитала... Па ни јас не знам уште што глупости нема да им текне на деца да направат. А да го предупредуваш за нешто што досега не ни помислил да направи е бесмислено. Само може идеја да му дадеш да го направи во иднина. П.С. Го делам истото мислење со @Rabbit
Се сложувам со @Rabbit, само што за жал кај нас ситуацијата е таква каква што е и ретко кој може да си дозволи да седи дома додека детето не направи 3 години. Ние одлучивме ќерката да оди во градинка од следниот септември. Тогаш ќе има 2 години и 3 месеци. Никако не сме во можност подолго да останам безработна и целиот товар околу финансиите да паѓа на сопругот. Мајка ми е тука по потреба да ја причува ако е болна и сл. ама не може нонстоп да ја чува. Има 65 години и не е способна за целодневно чување дете. Тоа е
Акo нaс кaкo рoдители не мoже дa ни текне штo мoжaт дa нaпрaвaт, зoштo се oчекувa тoa oд вoспитувaчките? И дa е дoмa, ти гo мислиш мoчкa вo шoлјa тoј вoдa пие, мoже? И не знaм кoлку гoдини е, aмa кoгa се пoгoлемки не требa зa секoјa ситуaцијa пoсебнo дa му oбјaснувaш, сaми резoнирaaт некoи рaбoти aкo секaкo имaaт oснoвa зa мнoгу рaбoти штo требa a штo не. Инaку сите би пиеле oд шoлјa. Некoгaш и сaми си ги знaете децaтa декa знaaт дa бидaт темперaментни и непoслушни и никaкo винa дa прифaтите. Еве тукa кoгa некoе дете бељи прaви, не дoaѓa рoдителoт дa викa зoштo не гo пaзеле и не му стoеле нaд глaвa, туку ги викaaт рoдителите и ги сoветувaaт мaлку пoвеќе внимaние дa пoсветaт дoмa. Не декa зa се би ги oпрaвдaлa, пoстoјaт ситуaции кoи не смеaт дa се случaт, aмa сегa пaднaле, се зaкaчиле сo другo дете, се изгребaле, не требa мнoгу зa тoa, и мoжеби требa нoкти дoмa дa им сечеме a не дa пoстирaме слики нa фб сo изгребaници.
Mnogu cesta pojava, deca na vozdrast koga se odviknuvaat od peleni, posegnuvaat po soljata da piat voda od nea. Od grupa od 12 deca, sekoe posegnalo.Posebno ako vidat deka nekoe napravilo i ostanatite go pravat. Se slucuvalo da vrtat kamioncinja po daskata ili se sekavam na edno detence koe koga ke frlese toaletna hartija, naucno ja gledase hartijava kako se mota i zaminuva. Istovo dete bese extremno pametno i bese den i nok razlika so ostanatite. Isto sum go nacekala kako pie voda od solja. Zaklucok: site go pravat toa i sekoja ucitelka bare so malku iskustvo go znae toa. Izvinete ako sum nadvor od toa sto razgovarate. Go procitav samo posledniot post.
Jas sum pratila dete vo gradinka na 10meseci iako vo toa vreme doma sedev. Prezadovolna sum. Koga se preselivme , samo po eden mesec vleze vo nova gradinka kade jazik ne razbirase i pravilata bea drugi. Isto prezadovolna sum bila. Jas sum rabotela 2 god vo kanadska gradinka i ke recam: vo pogled na vospituvanjeto, mij race, mesti krevece, dipli pizamcinja i sl.al ni aber nemaat,vo pogled na obrazovanieto 10/10. Sekojdnevno se uci maksimalno cel den pesni, crta , boi, nadvor se igra do -25, sekoj den bez isklucok. Na nikoj ziv butur ne mu e. Neznam kade moze, roditelite da si dozvolat doma da sedat i da go cuvaat deteto. Mora na rabota da se odi, pari da se donesat. Ovde vladata stimulira so nekoj dinar ako semejsvoto ima najniski primanja. Majka koja dobro zarabotuva, posle nekolku meseca trca na rabota, koe za pozicijata koe za platata, zosto na trudnicko se zima 45% od platata, so nekoj mesecen limit (mnogu nizok)koj ne go sledi licniot dohod. Pomos za gradinka zimaat samo onie so najniski licni primanja.