Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. referentka

referentka Moderator Staff Member

На сите.родители им кажале дека ќе чистат.
    Во сабоатата дошле на работа ( јас земав ден од одмор ,.зашто незнаев дали ќе.работи градинката или не) никој не донел дете и си заминале.
    ...барем таков абер добив.
    Немам нерви за арчење , иначе требаше да бидам безобразна до крај и да го однесам детето.Само таму.Воедно и да се јавам кај Градоначалникот за ова.
    Не нив, се поштедив себе.

Girl-Rabbit, LiliBoz and wannaBeMomma like this.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Е токму за ова зборев. На вакви финти ги фаќаат родителите, им прават филмови...

Girl-Rabbit and kukla21 like this.
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ама неможеме да судиме дека сите се во исти кош ради две учителки.

На овие две не им е првпат вакви мидрости да продаваат.
    Жал ми е што едната е баш пред пензија па ќе биде дрско од мене да и правам проблем, од друга страна можеби кога ќе видат како родителите реагираат и останантите ќе го применат овој начин на комуникација.

4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Правилно си постапила @referentka.
    И не треба да се генерализира дека сите учителки се исти.
    Тие што се прават многу паметни, треба да се пријават во Општина.
    Не верувам дека и после тоа ќе кажуваат ќе чистиме, распуст е, вака или така.

5. An-na

An-na Форумски идол

Јас не сум сигурна дека ова го прават без знаење на другите. Не викам дека сите се исти, ама и другите имаат одговорност кога преќутно го прифаќаат однесувањето на овие прививе, особено кога резултатот од таквото однесување им е во прилог.

kukla21 likes this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Море колку се префригани и кај мојов во градинка тоа е чудо едно. А се бранат ептен една со друга сите таму. Среќа едната сфати колку е саат со мене па на вр почна да се смирува... Сеа е одлично. Откако се превземаа некои екстремни чекори. А не дека не го послушав нивниот совет. Направив ко шо сакаат. Соработував. Но.. И они мораа да соработуваат со некој друг.

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас кога прашував за спојувањето ми рекоа - Не трауматизирај дете и онака си дома (на породилно), чувај си го тие 3 недели.
    Обид за наметнување грижа на совест! :yawn:

kukla21, gjoker4e, ocicka2014 and 3 others like this.
  8. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

А што ќе биде траумата, смената на учителката??
    Безобразно од нивна страна.

Lolipop23 likes this.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ги носиме во друга градинка.

10. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Ја затвораат целосно значи градинката?
    Баш безвеза.
    Јас колку што знам мора да работи градинката нормално, освен за државни и верски празници.

11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се бранеа така и некои од наша градинка.
    Три дена ме маткаа.
    Четвртиот ден на оставање дете им реков решете го проблемов во рамки на колективот, во спротивно ве пријавувам кај градоначалникот, втора станица Труд и социјала...
    Проблемот беше признаен и надминат уште истиот ден, на земање дете.

Муабетов ми е дека решение има за се, но мора да се лоцира причинителот и на истиот да му се укаже, односно пријави.

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ние во образование одмор може да земеме само во јули, колективен. Преку година, само слободни денови кои следат по закон, ама и тие се по 2-3 дена, во зависност за што требаат. Пример за свадба следат 3 дена, за селење 2. Секоја година не правиме свадби фала Богу, или пак не се селиме, исто така :) Е сега за замена, нема како да заменат, освен да спојат две паралелки. Да се прими нов вработен на 5-6 дена? Или? Колешка да доаѓа и прва и втора смена цела недела? Не е фер и за неа, нели? Кај нас замена досега имало кога биле отсутни по месец дена, па им прават договор на дело. Онака, сакав само да ви објаснам дека не може секогаш да има замена затоа што земаат слободни денови кои им следат по закон и во ограничен период, односно зима и лето, кога и така е намален бројот на деца кои одат во градинка.

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Кај нас често зимаат боледување :)

14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Мислиш земаат боледување, а не се болни? На тие плати, уште 20-30% да им скратат, сигурно не им е од ќеиф.

ivi1987 likes this.
  15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Ама види сега мене ич не ми е гајле тоа треба да си го регулира државата треба да си реагирате има начини само тоа кошта.
    Вас ве интересира ли како ние во другите сектори ги менуваме колегите кога се на одмор?
    Ве интересира ли дали мене има кој да ми го чува детето тој период кога вие мора да одите на одмор. Епа вие ако мора да одите баш во јули мене може ми е обврска на работа да ја менувам колешката која исто е пишана на одмор во јули да оди.
    И еве нема кој да ми го чува детето и што ќе правиме, да земам жена да ми го чува на две недели и цела плата што ќе ја заработам да и ја дадам или пак треба да извадам боловање и да земам 70%, се да направци бидејќи вие си ќутите и така ви одговара наместо да ја терате работата и да реагирате на друго место?

kukla21 likes this.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не знам шо да ти кажам. Ние во средно шо предаваме, не чуваме деца за летен распуст. Ниту пак основните училишта. Не ни е тоа работа. А градинките во јули работат, така што, не гледам никаква поента во твојот муабет.

M.B. likes this.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Дете во средно и основно може само да се чува за нив не е толку голем проблем.
    Ама за бебиња и мали деца и те каков е проблем да ти речат не го носи.
    Нека има задолжителен месец за одмор на воспитувачките во градинка ама на сите мајки што децата им одат во градинка тој месец нека бидат ослободени или на 50-70% за да може да си ги гледаат децата. Секако ова е по болна варијанта.
    Другата е да вработат плус човек, од воспитачки нема зијан, работа може да и најдат со децата може за се и сешто да послужи. Таа нека биде резерва за покривање додека друг е на одмор.

Не работат туку спојуваат се во една градинка ама притискаат да не носиш дете, што ќе биде ако сите ги однесат? Тоа не е работа.

Уште незгодно да ти биде и озборуват ако имаш дома баба а го носиш детето.

kukla21 likes this.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Нас досега нѐ немаат вратено, ниту ни рекле да не носиме деца. Но најавуваат кога воспитувачката или негувателката се на одмор и никогаш двете истовремено, што мене ми укажува дека се грижат за децата да не се со потполно непознати вработени. Повеќе од 15-20 деца во мешани групи не биле, а со ист број на воспитувачка и негувателка. Јас лично, не гледам проблем кога групите ги мешаат. Ова зборам за градинката каде оди детето мое. Друга работа, и да ми кажат да не носам дете, јас одам и го оставам. Градинката работи, тие се на работа и пак не гледам никаков проблем. Не смее и не може да ме врати. А ако се соочувате со такви проблеми да не ви примаат деца, тогаш вие први како родители треба да реагирате кај надлежните.

ivi1987 and Spidy like this.
  19. darcy

darcy Популарен член

Искрено, ако бројот на децата не е огромен (а овој период не е, многу остануваат дома), не гледам зошто децата од различни групи не би се мешале. Па и во игротека кога ги носиме секогаш има нови деца, а и во групине во Аеродром од 40 деца секогаш има и нови. На крај на краиштата, ете мали е во приватна градинка и многу често групите се заедно надвор, или за играње, и тоа баш ми се допаѓа.

referentka and Annath like this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

И мене не ми е јасно зошто е проблем да се мешаат групите

PUPICA and referentka like this.