Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    На почеток додека трае прилагодувањето ќе ја земаат тие. Најмногу до месец дена е прилагодувањето. После тоа ќе си ја земате вие откако ќе завршите со работа. Не гледам ни јас проблем после прилагодувањето.
    Е сега за полесна адаптација спреми се ти психички дека таму ќе и биде супер и дека нема многу тебе да те ремети нејзиното плачење ако го има на почеток. Исто така зборувајте позитивно за градинката. Одете нека ја види претходно (само од надвор) зборувајте како ќе се дружи со дечиња, како ќе и биде забавно и слично.

2. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Фала ти, тоа од прилика немам претстава колку трае адаптација, ама за седење цел ден. Пошо сите со кои зборам им ги зима некој децата. Инаку сум целосно за градинка, па ете да примиме мрп па од март некако почнуваме.

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Џабе зборење. Мојава никогаш среќна не оди. После нова година е уште пострашно, а малку дечиња се.

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    До детето е. Две ги имам дома скроз различно, едниот би си седел дома другава и цел ден би во градинка

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И до детето и до групата, колективот..

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас,ти и Спиди отвараме сезона заедно :)
    Мене педијатарот ме советуваше дека на една година е најдобро да се почне бидејќи не разбира сеуште ништо и полесно ќе се адаптира. Јас само знам дека прата недела идам по еден саат на прилагодување, па потоа ќе ми направат друг план во зависност како ќе прифати малата. Еден месец е фазата на прилагодување секоја недела се зголемува. И јас после месец дена ќе ја земам од 16 до 17ч. Се надевам искрено дека ќе се прилагоди и ќе и биде интересно и ќе мине без плачки.
    Јас сум оставена од јасли и навистина сум сакала да одам во градинка. И верувам дека за секое дете е најдобро таму да почне со образовниот процес. Сепак цел ден им е исполнет со игри и дружења.

На Girl-Rabbit, Mari*, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  7. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Нека ни е со лесно и да имаме трпение и сила самo :D валда ќе поминеме без плачки (мислам на нас, не на децата :D)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    104
    Zdravo vi se ufrliv vo muabet ama da si prasam :) i jas sum vo k.voda imam 8 ipol meseci bebe i sakam da ja zapisam vo gradinka, dali znaete dali odma primaat ili kako odi toj proces?

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    14.586
    Врски не ми требаа, ама една година однапред ја пишав на список. Весели цветови во Кисела Вода.

10. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    Има некоја искуство со Орце Николов к-2?

11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Викате најдобро време за во градинка е од 1 година?

Од оваа гледна точка ич не ми се носи од годинка, имам можност да го пуштам и покасно.
    Ама па, покасно може да е поголем проблем:^)
    Или сепак е различно секое дете..

12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Повеќе од јасно е дека секое дете е приказна за себе.
    Па, и од градинка до градинка има разлика, од група до група, разлики помеѓу негувателки/учителки еден тон.
    Но, според мене, далеку полесна е адаптација на помало дете пр до 2 год, и на дете од 3+.
    Примери такви имам еден куп околу мене.
    Дури имам пријателка првото го пушти на речиси 10м, второто на нецели 9м, за него дури и врски фаќаше да го примат, дека нели од 9м примаат.
    До 1,5 год се разболуваа, се адаптираа доста лесно, појма немаа сиротите каде одат.
    Еве ги едното 4 год, другото 3 год, деца за мерак.
    На колешка малата 5, 5 год, 6 месеци се натегаа со адаптација и тоа во приватна, и на крај кренаа раце. Попуштија на манипулациите на малата.
    Којзнае како ли ќе биде ко ќе треба за некој месец во училиште да тргне.
    Познавам уште 3 речиси исти примери.

Градинка=ред, рад, дисциплина, самостојност, билдање имунитет...
    Јас 1,5 год го пуштив и тоа при две здрави, прави баби.
    И не погрешив.

На Girl-Rabbit, NarCis@, M&M и 19 други им се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.900
    Не би можела да кажам кога е најдобро време да се прати во градинка. Познавам примери со бебиња со тешка адаптација, а познавам и постари (4 и 5 години) со тешка адаптација. Правило нема, зависи од детето ама исто и од персоналот. Мојата тргна на 1г и 10м, одлично се адаптира и многу сака да оди. Е сега кога станува збор за болести тоа е неминовно, за жал ќе се разболуваат многу, без разлика дали се бебиња или деца.

На green.eyes, Sexybaby86, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А бе пупи, ко во војска да одат децава :) Многу сериозно ја сфаќате градинкава. Па нас ако не не бендисува работата, аплицираме, бараме нова, не ни е погодена средината, ама децава мора да ја прифатат секоја средине без бунење. Ако негодуваат, не манипулираат. Може едноставно не им е погодено.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Мојот е од 10 месеци во градинка. Многу убави навики стекна таму и самостоен е од 2 години за облакање/соблакање , сам јаде од многу мал, не сака секогаш во градинка оти нема цртани не ради нешто друго. И дека не може да прави што сака. Мора да почитува ред.
    Сметам дека не манипулираат како сакаат ако им дозволиме.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    :hai: За тука сум сум и јас.
    Мајками најверојатно почнува со работа во средината на февруари, мм планира да земи одмор и да го истераме фев па да го пуштиме синко барем во март, да се затопли малку, а и да биди убо стабилен со одењето. Да имаше кој да го чува можи ќе продолжевме градинка барем до мај :) ама немааа, да ви кажам право почнав и да сакам да оди во грдинка, нека се дружи со деца на негова возраст, мислам дека убаво ќе му биди, плачко е со непознати ама деца сака, ги гали, се милува :inlove: за тешко знам дека ќе биди тешко, ќе плачи сигурна сум, но кое дете не плачело? Вака се тешам :D
    Кај нас можи во било кое време да се запиши, нема многу деца што одат во градинка, моментално во неговата група биле 6-7, а 2 се воспитувачки. Ќе се дружиме пак и овде @Spidy @FreeMind @SaNJaAaaAaa

На hello-kitty.90, SaNJaAaaAaa, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Најлош период за адаптација велат е од 2 до 3 години. Или пред или после.
    Секако зависи многу и од воспитувачките. Има сеуште некои мисирки кои маваат шамарчиња. Е ако ти се погоди кај некоја таква нормално дека нема да сака. Другарка моја ја фати жива воспитувачката гледајќи ја преку прозор како и го влече буквално по под бебето од 1 година за уво. Отиде случајно да провери зошто бебето плаче за накај градинка. Ова е пред 6 години настан. Кога и влезе со полиција ја изнесоа. Воспитувачката доби отказ и по некој бокс, а другарка ми кривична. Малата никогаш повеќе не отиде во градинка.

Да бидам искрена и јас да видам мое дете да влечат по под ќе ја влечам по улици за уво додека уво не и падне. Алергична сум на покажување сила кон послаби.

@lackygirl каде јас без тебе:D @hello-kitty.90 зарем нема да не дружиш?

На Girl-Rabbit, hello-kitty.90, Sexybaby86 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    975
    За уво? Ќе ја газам со нозе додека не биде до степен да ја иџнесат на количка полицајци. Не знан како си дозволуваат да се иживљаваат на мали немоќни деца. Леле да сум некој закон шо би направила...

На Girl-Rabbit и lackygirl им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Покултурно да се изразам иначе не знам дали ќе може да оди ако ја видам да прави такво нешто.

Јас уште ги паметам шамарите од градинка и шамарите до средно. Не би сакала и детето мое да ги доживее. Верувам дека сега се е сменето од наше време.
    Јас сум секогаш да се бира професија за што те бива. На пример јас не можам со деца и не сум учител. Ако не те бива за воспитувачка иди сади кромид.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    @FreeMind нема куртул од мене :rofl::rofl:
    Ајде заедно сме посилни :muscle:

Офф топик уште да почнеше да спија мојов :^)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.