Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. oliolivera

oliolivera Истакнат член

Друштво :) да ве прашам дали ви се случило да не сте задоволни од некоја приватна градинка и дали би решиле да го префрлите детето во друга ( немора да ја именувате градинката ).Имав непријатна случка со одговорните ( не со негувателките на малото) т.е главните на негувателките така барем се претставија , на невкусен начин ми објавија вест во врска со малото и тоа без некоја дискреција така фино на висок тон пред други луге на глас ,што воопшто не беше пријатна сцената што ја направија]:)... И сега некако кога иде не се чуствувам пријатно одбивност некоја спрема градинката имам , постојано го мислам детево дали убаво се однесуваат ... Муабетите кои ни беа кажани пред да почне да оди некако не се софпаѓаат, како да беа слатко речиви а после друго излезе.А сепак на старт им беше кажано дека малото е премногу мирно и повлечено , и таман дете се опушти со дечињата се заигруваше изби сцена од нивна страна и како со сила да го носам детево без мерак довербата ја изгубив целосно...;(

2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Во контекст на горново сакам да кажам дека многу се оптеретени негувателките и воспитачките што не внимаваат пред кого што зборат.
    Пред некој ден на пример бев сведок (и ич не ми беше пријатно) кога на еден родител му кажуваа да не го носи детето од понеделник бидејки немал два месеца платено.Родителот се правдаше (ми доаѓаше да си заминам од срам, ама каде да одам кога и јас по детето дојдов).Го тера да вети дека ќе плати до понеделник.
    Притоа го напнувале и замарале дете од 3 години дека немаат платено за него и дома да им кажува на родителите или нема повеќе да го примат.
    Мноооогу непријатна ситуација.
    Зарем неможеа моето дете да го дадат па после расправај се колку сакаш !!!

Petar80 and MacenceEna like this.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Непријатно ептен . Овде за било што не известуваат писмено . За било што но оставаат писменце во нашиот регал . Градинката сами си одбива средства од наша сметка секој месец , не се замарам со тоа ама ако не би било платено ќе ти пратат писмо и готово . А не пред сите да ме опоменува или да му се спомнува на дете...

Petar80 likes this.
  4. referentka

Го чекам детето пред врата и се слуша на цел глас-јасно следниот муабет:
    ,,Марко да и кажеш на ТАА мајка ти дека оваа кошула не е за во градинка, кој ќе те расправа тебе со вакви кошули овде,,

Се слагам дека претеруваме и дека на децата им треба комоција и дека не се на модна ревија таму и доволно е да е чисто детето немора да е по последна мода...
    Ама она ,,ТАА МАЈКА ТИ,, звучеше неубаво...
    Плус...што те кошта на ТАА МАЈКА ТИ во 17 часот да и речеш ,,госпожа од утре детето во тренерки,,
    Ништо лошо не гледам во тоа.

Знам дека имаат тешка задача...со 20 деца да одржуваат баланс цел ден (ние дома со по две неможеме)...ама тоа и е професија...учела за тоа...

ennaz likes this.
  5. oliolivera

oliolivera Истакнат член

Во тоа е и работата не ме иритира тоа што го рекоа зашто се работи за мое дете какво такво мое јас си го сакам и сум горда на детето, меѓутоа не очекував таков пристап дрзок без никаков срам пред народ башка сите зјапнаа во детево како монструм да е ;( , а пустото тоа го нагрдија зашто на почетокот не играше со децата туку ги гледаше од страна и таман се опушти нејзините негувателки среќни дека почнала да си игра и ги гушкала дечињата, гром ме удри од претпоставени кои и не се со неа цел ден ... Страшно лошо се осетив пропаднав во земја едвај дома стигнавме едвај извозев до дома од што ме нападнаа на тој дрзок начин!И сега ја носам како со сила,страв и само ја мислам ...СЕ РАБОТИ ЗА ПРИВАТНА ГРАДИНКА И СЕ 8-9 ДЕЦА А 2 НЕГУВАТЕЛКИ.Од друга страна па да не и направам преголем стрес на малата ако смениме градинка ...

Petar80 likes this.
  6. referentka

Зошто не реагираше?
    претпоставувам си се нашла во ,,небран бостан,,
    Еве мене децата ми се слаба точка, како и на секоја мајка.
    Навреда на нивна сметка не трпам...поготово не јавна.Додуши и ми се нема случено такво нешто, но толку сум ревносна кога и на друг ќе му се случи јас реагирам.
    Да си разговараш со таа што рекла и да и кажеш да е тоа последен пат...т.е. фино да ја замолиш.

Cuci81 and Petar80 like this.
  7. pravnicka2

pravnicka2 Истакнат член

Дома,вода од wc шоља до сега нема пиено и затоа ни на крај памет не ми текнало да го советувам за тоа.И се разбира од кога ми кажа што правеле со другарчето во градинка имавме дискусија околу тоа.Син ми има три години и сам во wc не го оставам да оди,поради тоа што мислам дека сеуште не е способен за тоа(можи да мокри по плочки,да се преврти во шоља и сл)Без брисови не ги примаат во градинкаа,нели?Ние направивме брисови и се беше во ред.А дали по вакви настани сигурни сте дека детето не ви "накачило"некоја бактерија?!Околку спиењењто се разбира дека дома си го заспивам,ама се му се ремети,во 17h го заспивам,а не во 12h како шрто си преспиваат во градинка.А како со другата негователка заспиваше,а со оваа не?!Како и избегале од градинка со Даријан?!Толку не можела да забележи дека ги нема во занимална?!И вистина дека се многу деца,дека не можат да се справат и сл.но сепак децата се на нивна одговорност додека се во установата.
    Да дискутиравме лице во лице сигурна сум дека не би ми кажала како не знаам да си го воспитам своето дете ;)

Petar80 likes this.
  8. oliolivera

oliolivera Истакнат член

Да се најдов во небрано и се збунив устава ми се здрви збор не изустив како мисирка останав зината :( но денес па кога ја зимав дотичната избега кога ме виде а спремна бев да и кажам дека ова сега и се десило и да и биде прв и последен пат и ке им го кажам кога ке ги начекам , а па од друга страна што ако биде полошо после што ако лошо се однесуваат со малата ... Незнам веке што е подобро да направам

9. referentka

Твое е да опоменеш, а нивно е како ќе се однесуваат понатака
    Ако видиш не се ред повторно, има Мин за образование, па се пишува преставка со име и презиме....
    Барем ако менуваш градинка, дај им до знаење дека не молчиш...

oliolivera and Petar80 like this.
  10. Cuci81

Cuci81 Истакнат член

Ние сме во државна и немам искуство со приватна градинка.
    Јас како тебе да не се расправам, да не ја правам голема, да не му се реваншираат на детето. Ама еден ден кога ми прекипе таму пред сите родители кога ја подбрав воспитувачката. Во секундата се смени однесувањето. Моето дете со плачење го земав од истата, од настанот се другари. Не ти велам да се расправаш едноставно посочи што ти смета. Особено затоа што сте во приватна и плаќате 10000+ денари.

oliolivera likes this.
  11. karak

karak Популарен член

Posle dve nedeli pauza poradi nastinka denes prv den vo gradinka. Bev malku zagrizena deka pocnal da place za razlika od prviot pat koga odese so sreka. Se nadevam se ke bide vo red jadel lepce suvo i malku mandzicka. Neguvatelkite se super rabotat so nego pa se nadevam na dobri rezultati

irenna likes this.
  12. karak

karak Популарен член

Koga sme veke kaj gradinkite kazete mi kako gi oblakate decata za vo gradinka. Mnogu mi e strav da me go rasoblakam ili preoblakam. Vo princip priznavam deka sum majka koja go preoblaka deteto dali zatoa sto ziveeme vo kuka koja nema dobra izolacija i ete strav mi e da ne nastinuva. Za vo gradinka mu oblakam gaki maicka farmerki ili trenerki majca so krarki rakavi i tenka bluza so dolgi rakavi. I vcera gledam go presoblekle bil ispoten i na svekrva mi i go vrarile po kratki( realno jas ne bi go soblekla nadvor po kratki) :)

13. referentka

Боди по кратки ракави
    Тренерки (да не се дебели, тоа ми е напоменато)
    Кратки чорапи
    Топлинки
    За до градинка-џемперче (нит е за јакна, нит без јакна)

Кажано ми е дека е топло и да не ги носиме децата наоблечени.

karak likes this.
  14. maleckomoe

maleckomoe Истакнат член

Леле мамички...мислам дека ова со градинкава ми е таков стрес.....
    Нејсе, тргнавме на 1 септември имаме 2 години и со сите плачки сме.....Класичен бојкот
    Воспитувачките се стварно добри, збор немам, ама ова моево...незнам
    значи одбива играње, НИШТО не јаде, а го зимаме во 3,30.... незнам што да правам...
    Проблем ми е тоа што ОДБИВАЛО да јаде.... нејќело да спие...во ред тоа, неможеш со сила, ама за јадењето, душа немам.... и нон стоп со плачењето.
    Дома нон стоп разговараме дека е убаво таму...бла бла.... Наутро плачките, нејадење...страв ми е да не се разболе....
    Ве молам за совет и ваши искуства... (колку за утеха)

karak likes this.
  15. karak

karak Популарен член

Steta sto od 1 septemvri do sega ne e naviknato toa e golem period deca za nedela dve obicno i se naviknuvaat. Non stop li e so placki koja e pricinata pobaraj da razgovaras so vospituvackite da i dadat pogolemo vnimanie napisi im na livce sto konkretno saka deteto. Jas za jadenje ako ne jade im kazuvam bar suvo lepce neka mu dadat. Napraviv spisok kakov e sin mi saka vnimanie saka da go falat .... i ucitelkite me pofalija za takvoto objasnuvanje na deteto za konkretno podetalno da znaat za kakvo dete stanuva zbor. Na deteto objasnuvaj mu deka gradinkata e kako igroteka, rasprasaj se ili ako imas nekoe komsice koe ide vo ista gradinla neka ucitelkata i pokaze deka ete toa detence e isto vo gradinka. Kaj nas zapali ;) i pred se najbiten sovet e dobar odnos so vospituvackite

16. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Kako se spravuvate so razboluvanjata, potocno od prv den pocnuva nosot ne da tece, tuku krokodili da izlagaat. Nekogas ostanuva samo na toa, nekogas se komplicira. Ako ja otstranam od gradinka se oporavuva brzo, ni nos ke i potece ni nisto. Stom se vrati vi gradinka, ako ne prviot den, togas vtoriot zadolzitelno doaga pak zatnata i so rastecen nos. I nema kraj. I preci, se nervira, stom legne navecer i se sleva sekretot,stanuvame noke da go cistome nosot, da stavame aqua maris i vaka do nedogled.

17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Како? Секој ден го инхалирам, пред да оди насабајле и потоа во текот на денот. Цело лето немавме проблеми, од септември веднаш затнат, па мрсули нон стоп. Не се комплицира ама тоа е, секрет нон стоп има, неколку дена се исчисти, па пак и се така. Ко да е научил да живее со секрет :/
    Кога е ептен затнат тогаш поред инхалација му прскам и оперил за деца неколку дена. Се поправи ситуација и пак.
    Еве една недела го повлеков да се исчисти, ради него и малата, во понеделник го пуштив, сабајле пак гледам затнат.
    Сега ми е мака најмногу ради бебето дома, тој се носи со вирусите, таа е малечка сеуште. Ќе морам да го повлечам од градинка на некој период барем. Размислувам зимава дома да остане.

Last edited: Oct 7, 2015
    stefanija70 likes this.
  18. referentka

Со Аквамарис ништо не правиш.
    Посоветувај се со педијатар.
    Аквамарис ако носето тече, ама ако е затнато тогаш е вистински проблем.
    По совет на падијатар купив капки за нос за возрасни и ги разблажив 50-50 со физиолошки раствор.
    Помага.
    Иначе, носот на сите им тече во градинка.

Mama25 and stefanija70 like this.
  19. kallias

kallias Популарен член

Jas planirav ovoj septemvri da go pustam vo gradinka sin mi no pedijatarot pred nekoj mesec me predomisli da ne go pustam ovaa zima zatoa sto sega ocekuvame da ni dojde i drugoto bebence i bas poradi tie virusi sto kje donasa doma kje go razboluva i bebeto i site nie okolu niv pa taja odluciv da si sedi doma. Pa zdravje slednata godina taman kje bide i pogolem i povekje kje mu zajakne imunitetot.
    Inaky momentalno e nastinat mu tece noseto i mu stavam fizioloski rastvor so spric, pola litar ima vo apteka i so spric poln prvo vo ednata pa vo drugata nozdra i se iscisti se, kapkite se samo za novorodence po malku se stava, a koga vekje e godina i nesto deteto najubavo e so spric i posle mu gi vadam mrsolcinjata so aspiratorce i plus inhalacii pravime i eve denes e mnogu podobar. Noseto vekje ne tece samo ima vnatre mrsolcinja koi mu smetaat i ne moze da gi isfrli, no kje projde, enos vtor den e vaka..

Last edited: Oct 7, 2015
  20. maleckomoe

maleckomoe Истакнат член

Знам дека е голем период, значи го остававме до 12 и минатата недела сакаше да оди.... и почнавме со спиење, бидејки сме на работа и почнаа пак проблемите. Нејќе да спие, разговараме дома дека немора да спие, да си седи на креветчето, ама да не плаче за да не ги разбуди другите дечиња.... нон стоп со зборење, ама не бре брате !!! притисокот ми е 160/110 на нервна база, еве и сабајлево иста приказна, со плачки...стварно нензнам што да правам.....

а кажи ми ти, каков список им даде ти? што да им пишам?

фала ти многу за советот и дефиниотивно ќе го употреба, бидејки наутро само ја оставам и од штп шлаче неможам со воспитачката 2 реда муабет да направам.... поздрав