Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Мене па ме интересира во кој закон пишува дека родителите треба да се вработени?! :^) Чиста дискриминација! Не треба да бараат, ама очигледно си прават како што сакаат кога знаат дека ние си ќутиме.

Се сложувам со поголемиот дел од постот на @kukla21 самите сме криви за состојбата во градинките. Кога ќутиме и не превземаме ништо... |( За се што ни смета треба да се реагира.
    Јас реагирам секогаш и мене совеста ми е чиста, а вие како сакате... после жалете се дека системот не чини, овој не чини, оној не чини. Не, ние го правиме системот, какви сме ние, такви ни се и градинките а и државата. Така што... ;)

На ^angel^, sofi2107, Sandrin4 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.905
    Допаѓања:
    14.590
    Не треба да се одбиваат децата со невработени родители, ако има место зошто да не се примат. Ама тие со родители што работат би требало да имаат предност. Има многу градинки каде се чека со месеци за место да се ослободи, реално таа мајка што треба да иде на работа повеќе има потреба од градинка отколку таа што е дома.
    Јас лично сметам дека на детето местото му е во градинка, а не дома со мајка/баба, ама повеќето родители ги пуштаат децата во градинка кога повеќе нема друг избор, и ако мајката од утре е на работа и немаат баба сервис, сметам дека е нормално тоа дете да има предност при прием во градинка.

На SummerGirl, Lolipop23, ocicka2014 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Да овде при упис треба оние образците М1 ли како беа да се пополнат , за место има , имаме мн градинки овдe и тек и нови ќе отворат годинава , а лани сите деца што беа на листа на чекање се беше примано за од септември да почне , градоначалникот баш имаше изјава нема повеќе дете да чека .. Ние немаме баба служба у близина или некој др што може да а припазе малата затоа и ја сум дома со неа и да почне на градинка би можела само прва смена да работам . Сметаме дека доста и е дома седење до оваа возраст , во мај 3 ќе полне и време и е за градинка за да се социјализира исполнува и се . Се надевам ќе а примат најпоеќе од се би сакала , баш ќе и годе , нажалост се мора со врски да се заврше овде

4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    A мајката како ќе најде работа ако детето не и иде у градинка и нема кој освен неа да го чува?
    Која е таа фирма што кога ќе имаш 2м работен стаж ќе ти даде две недели одмор за да адаптираш дете, ако и за 2н го адаптираш нели..
    Зошто вработена мајка да има предност?
    Чиста дискриминација!

Градинка треба да има за сите!

На jacqueline.s, Lady*Bug, Lady..M и 14 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    Градинка ТРЕБА да има за сите.
    Ама муабетот е ШТО кога нема за сите ?!?
    А нема.

На NarCis@, Poppins, Sandrin4 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Прв дојден = прв услужен!

Да не навлегуваме што ќе прави невработената мајка, а да не набројуваме и кои опции би ги имала на располагање вработената..

На Poppins, kukla21, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    Виситна? А како ќе најде работа мајката ако не оди детето во градинка? Или еве како мене... јас работам како фреленсер, ниту сум пријавена, ниту имам желба за истото. И сега... моево дете да не оди во градинка. Зошто? Јас сите даноци регуларно ги плаќам, плаќам 10% од приходите и сметам дека моето дете има еднакви права со другите...

Епа Рефке додека си со ставот "јас не можам ништо да сменам”, “што па јас ќе се трудам” и сл и се додека врски барате и за мочање, нема да има место...

Убаво кажа @emkaemka прв дојден, прв услужен. Чиста работа и најфер.

На supergirlmb, Peperutka-bt, Poppins и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.905
    Допаѓања:
    14.590
    Токму тоа реков, треба да има за сите. Ама ако местата се ограничени, вработеноста на родителите мислам дека е добар критериум за да се одреди кои деца би биле примени први.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.953
    Допаѓања:
    36.972
    По кој основ кажи ми!? Се читате ли бре!!! Зошто детето да биде дискриминирано и да му биде ускратена грижа и социјализација само затоа што родителот не му е вработен!!!

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.905
    Допаѓања:
    14.590
    Значи пак ќе повторам, не да не се прими ако родителот е невработен, туку да се користи како критериум во случај на немање доволно место во една конкретна градинка. Секогаш постои опција за друга градинка или подоцна да започне.
    Ама затоа што генерално функционираат по принцип прв дојден - прв услужен, јас детето го упишав во градинка на 2ипол месеца. Не ми побарале потврда за вработување, баш се изненадив дека барале на други места. Ама да ми побараа ќе разберев зошто бараат, мене тоа ми звучи логично.

На SummerGirl и referentka им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    Силна си на зборови.
    Смени нешто, еве многу се трудиш гледам:)
    Јас сум со таков став и нема да го сменам бидејќи за да се направи промена треба да има услови за истата:)
    Од рипање и скокање нема ќар.
    Бидејќи знам дека и цела држава да се собере нема да се сменат некои работи, си седам мирна.
    Бев бунтовна, и се беше ок, додека не ме столчија, па сите кои беа гласни и исто размислуваа како мене се повлекоа и се сокрија како п..ки.

Од анемични изјави ,,урааа,, аман.

Иначе, за секое дете треба да има место во градинка.

Последна измена: 28 јануари 2020
    На SummerGirl, Cherry333, Цвет88 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.540
    И кај нас бараат, ама мене ми е ок тоа. Потврда од доктор дека детето е здраво за да не ги става во ризик останатите деца. Просто ко пасуљ :) Инаку матичната не ни наплаќа таква потврда. Само потврдата за запишување во градинка ја плативме.

На M&M, SummerGirl, karak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    ^ каде ги носите на педијатар што ви наплаќаат вакви работи???
    Никогаш ништо на матичен не ми наплатиле.

14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.636
    Кај др Олгица Николовска.Од градинка ми рекоа дека е пожелно да донесам потврда,кога побарав др ми рече што ќе ви е,мене не ми е проблем да ви дадам,ама се наплаќа 300 ден.Мене ме фати инат не земав.Не е за 300 ден,ама за да ги излечам тие деца оставив 3000 ден во Зегин.

На SummerGirl, duffi и Цвет88 им се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    Во нашата градинка после отсуство само прашуваат зошто било детето отсутно и ни имаат објаснето дека им е сугерирано да бараат потврди ако било болно.
    Кога одиме на одмор или кога детето ќе ми биде отсутно ради друга причина (не болест) однапред кажувам да знаат да не ми побараат потврда:D
    Иначе, матичната не ја наплаќа потврдата дека детето може да посетува градинка (здраво е), ама тоа само после болест.
    Не сме побарале потврда ,,онака,, и незнам, можеби се наплаќа.

На M&M, SummerGirl, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    По закон ли е така?
    Пишува некаде дека се наплаќа?
    Јас не сум имала потреба од потврда до сега освен на зашишување, не ми ја наплатија.
    Логички пола а4 обичен бел лист, однапред испринтан со место за име.
    1 денар не е трошок за тоа.

Ај друго прашање...
    Со градинкава се смиривме малце... сега проблем е само да се облече... или да стане.
    Дури и кога ќе стане расположена е исто.
    Тоа важи за секаде, не само за градинка.
    Едноставно неќе да се облече.
    Нит лаги помагаат. Не можеш никако да ја залажеш ниту да и кажеш пример дека ќе оди на друго место.
    Пробав да сум по строга, да види дека сум лута и не попуштам, џабе.
    Па сабајле се искаравме, до градинка ќутеше, ме гушкаше, таму не плачеше, па кога и се џитна на воспитувачката почна да плаче, демек се жали дека е искарана.
    Ми е страв што плаче толку многу.
    Не е решение да се помирам дека е нормално, и да попуштам.
    Не е ненаспана у 8 ја легнувам.
    Неќам да сум мамарога, ама некогаш морам.
    Ваљда нема да ми се изремети дете од толку плачење.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.756
    @Цвет88 можеби е период во прашање.
    Таквите ,,испади,, на децата сите не вадат од такт (ако траат со денови) и ни го прават денот и животот немирен.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    22.803
    ^ ма какви денови, месеци...
    Се започнува кога ќе и кажам ајде пелена.
    Или вака иде муабет:
    Сега ќе станеме, ќе се измиеме, она клима со глава, насмеана, и стигаме до ќе смениме пелена и ќе се облечеме.
    Добивам едно насмеано и итро нееее...
    Некогаш ми е жал како плаче.

На referentka и duffi им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.767
    Допаѓања:
    141.782
    Кај нас не бараат потврда за здраво дете, што според мене е глупост.
    Може има вирус, кој нема симптоми во моментот.

Кај нас у договор има дека ако видат болно дете не го оримаат, а ако забележат болест го чуцаат у посебна соба со учителка, а ако е итно имаат договор со педијатар.

Докторот наш 1 денер нема земено овие 4 години. Немаат ни каса за пари. 3 месеци додела да извадам книшка за дете на приватно ја водеше и денар не ни зема.

На referentka, duffi и Цвет88 им се допаѓа ова.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Фази се. Значи не знам зошто сево ова го сфаќаш така трагично и "ненормално".
    Утре ќе плаче зошто си и облекла розеви наместо плави чорапи. Значи деца се, сите различни. Само не се нервирај

На eli25, Coco31, Цвет88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.