Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ќе го примат на 9, ама на 13 ќе бараат потврда за вакцина.

derjus likes this.
  2. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Дојдов да побарам совет. Настанаа некои промени дома па Антонија треба да ја пуштам во градинка во мај, тогаш ќе има година и дваипол месеци, или ако ви е полесно 14,5месеци. Вчера бев да прашувам за упис, ми дадоа апликација ама ми напоменаа дека обично од септември се правеле групите, па Антонија и ако ја примеле ќе треба да биде со дечиња кои би биле постари од неа дури и година, па би и било потешко, бидејќи тоа биле дечиња кои се самостални, сами јаделе, не носеле памперс и слично. Ме стави на мисла, ама па од друга страна се мислам, во која група идат оние дечиња чии роители се вработени и треба од 9 месеци да одат во градинка, зар не ги примаат? Зар ако детето ми прави 9 месеци во јануари, треба да чекам до септември за упис? Некако нелогично ми е, тоа примање според календарска година. Дете родено во јануари има 9 месеци во септември и може да оди во градинка, а дете родено март, април треба да чека следна година септември за да оди во градинка зошто дури тогаш ќе има друга група? Не може сред „училишна година“, во мојов случај мај да ја примат?

Lolipop23 and kukla21 like this.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Може да ја примат ако има место во групата. Ќе ја стават во група со деца кои се родени во нејзината календарска година и толку. Според возраста би требало да ја стават во јасли каде што сите секако сеуште се со памперс и слично.
    Само што праксата им е нови деца да почнуваат од Септември и во Мај веќе си работат со оформена група на деца кои се навикнати едни на други. Сепак на таа возраст сите се сеуште мали за да имаат заедничка игра и слично така што нема никаква разлика тоа.

Мислам дека нив им е полесно да си тераат востановена шема затоа така ти рекле.

Инаку само во лето е проблем да почне адаптација бидејќи заради годишни одмори нема ниту стандардни груп на деца (ги спојуваат) ниту пак се воспитувачките константи (се менуваат со одмори).

4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Неможеш да фатиш врски? Кај нас така функционира за да влезат кога сакаш. И мене ми е чиста глупост ова од Септември, некој ја губат цела година.
    Инаку може и не е толку лошо да биде во поголема група, побрзо ќе напредува. Ама многу е битно да е добро преодена за да не ја туркаат.

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Мојата тргна од Мај, со врски.
    Тогаш правеше 9 месеци.
    Супер се адаптираше.

S.J.Parker likes this.
  6. angel25

angel25 Истакнат член

Моето дете почна со адаптација во јасли во јануари оваа година со неполни 10 месеци. Не правеа никаков проблем да почне уште одма,само да ги има примено вакцините.

S.J.Parker likes this.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Глупости, како и секогаш глупави изговори си наоѓаат.
    Мојот почна на година ипол точно, во најмала јасли. Тоа во нашата градинка се деца од 9м до 2 год. Има и помали од него, има и поголеми. Он е средина.
    Кога тргна немав никаква претстава за групата и мислев е најголем, сега кога одат сите , ги знам колку -толку, научив и која возраст се. Сакав да го преместам, ама остана таму, соодветно возраста.

Демек немаат помала група, како не. Разговарај, прво со убаво, ако не, бркај врски.

azelea and S.J.Parker like this.
  8. pepapa

pepapa Популарен член

Vo gradinkata na kerka mi imalo zoltica, 3 god e kerka mi, do sega site vakcini gi ima primeno, postoi moznost da prefati ili?

9. Annath

Annath Форумски идол

Каква жолтица?
    Децава се вакцинирани против хепатит Б, за другите видови нема вакцина.
    Претпоставувам дека е хепатит А, што се пренесува поради негихиена и нечисто.

10. pepapa

pepapa Популарен член

Nemam tocna informacija, znam deka A se prenesuva preku necisto

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Хепатит А е веројатно, не би да те плашам ама можно е да префати, во Кочани веќе со месеци има епидемија на жолтица.

pepapa likes this.
  12. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Поради преселба ќе мора да ја запишам ќерката во нова гадинка. Знае ли некој точно кои документи се потребни за упис?
    Изводот мора ли да е не постар од 6 месеци?

13. karak

karak Популарен член

dogovor, prijava, aplikacija i ako ne vi e licnata karta na novo mesto na ziveenje kupoprodazen dogovr ili nesto za dokaz deka ziveete tamu. Od starata gradinka dosieto da si go povlecete drugo nisto

14. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

А извод на родени?

15. karak

karak Популарен член

ne nema potreba

Elen4e_sonce likes this.
  16. drugarka

drugarka Популарен член

Размислувам како е подобро, на 11 м, или на 14м да го пратам. И неплатено би земала и тоа е опција, ама не се исто зрели за 3 месеци има многу разлика. Премногу е приврзан за мене, сакам нему да му олеснам, пред лето или после од септември. Да го врзам до 14 месеци мислам поголеми плачки ќе бидат после. Гласно размислувам... искуства?

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Ако имаш опција подобро од септември. Јас мојата решив од тогаш да ја пратам. Сега има скоро 11м, мислев после роденденот да тргне, ама ми е страв што уште нема никаков имунитет, па се предомислив за од септември, 17 месеци ќе има тогаш.

18. Hulya1901

Hulya1901 Истакнат член

Zdravo devojki, kolku se uplakja za gradinka ?

19. fana

fana Форумски идол

1500 :)

Hulya1901 likes this.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ако можеш од септември, тогаш.