Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

^
    Ретко кои деца се навикнуваат за недела или две. Можеби не плачат сите, ама се познаваат промени кај децата. Моето пример со месеци беше тажно наутро, понекогаш плачеше, понекогаш само ќе ме гушне и не сака да ме пушти, цел месец па може и повеќе не јадеше во градинка, само чај, сок и некоја овошка понекогаш. Смири се и ти, нормално е однесувањето, само треба малку повеќе нерви и смиреност, ќе се навикне со тек на време.

CameliaMiller, Annath, Mama25 and 3 others like this.
  2. referentka

referentka Moderator Staff Member

@Bridget брзо се навикнуваат бебињата во јасли.
    Оти незнаат каде ги носиш.

3. maleckomoe

maleckomoe Истакнат член

Ми требаше ова...... малку утеха дека ќе се навикне со тек на време...... немам друга опција мора во градинка. јас што викам, само да не се разболуваат.... ама срцево ми знае, значи неможам да си го препознаам детето, од едно мирно, креативно, да си играме, сега само кенка, ништо не сака, нејќе да си игра, да пее да црта, ништо и само фрла работи по дома ;(

4. referentka

Истото дома го дискутираме.
    Мислам дека ова е шок за децата.
    Ама сакале-несакале, мора да се привикнат
    Има еве мајки кои напуштиле работа за да си ги ,,отресат,, децата па да ги пуштат во градинка, ама јас немам таква шанса...ако напуштам ,враќање нема.

5. Bridget

Bridget Форумски идол

^^
    И ќе се разболуваат :D И тоа не е страшно, ќе мине. Па пак ќе се разболи, и така.
    Тешко е, ама кај сите е така, имаме чувство на вина дека заради тоа што сме ги однеле во градинка децата се смениле, сме ги упропастиле на некој начин, станале поагресивни, или поповлечени, тажни. Ќе се врати во нормала и тоа и ти, само треба време.

joy1 and referentka like this.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Зависи и од детето и од негувателките колку брзо ќе се адаптира.Ќерка ми почна да оди од 8,5 месеци во градинка.Две недели ја оставав по 2 саати и кога ја оставав не плачеше а кога ја зимав плачеше без престан,одвај ја смирував.Само што помина адаптацијата она фати страшен стомачен вирус па скоро месец дена идевме по болници и кога пројде се јас морав да ја оставам со полно работно време и пак имаше плачки ама една недела.И се беше супер се дур не почна еден период да одбива во градинка да јаде.Цела недела ништо не ставаше во уста а дома нормално јадеше.Мала беше ама прозборена и кога ја прашував зошто не јаде ми викаше дека една од негувателките и правела бам по главата,секој ден истото,дури и во спиење се будеше со плачење и во сон го збореше истото.Јас во градинка долго време зборев за тоа,се распрашував ама нормално не ми признаваа.
    Помина цела недела и детето пак почна да јаде и да ја сака градинката.Ова ви го кажувам од мое лично искуство и секогаш се водам по тоа дека секогаш има причина ако детето одбива да јаде во градинка или долго време несака даоди.Да две,три недели е нормално да плаче зашо му е ново и тешко оди навикнувањето посебно ако не е во јасли ама ако подолго време одбива да оди во градинка,плаче без престан,несака ништо да јаде значи има причина што ние родителите за жал не секогаш можеме да ја спречиме или дознаеме.

7. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Ау како не знаат каде ги носиш, знаат дека не се дома дека се во туѓа средина, само помали се побрзо ја прифакаат новата ситуација, иако зависи од детето, неколку дечиња што ги знам, пробаа да ги запишат во јасли и не се прилагодија, сега поголемки почнаа од почеток и веднаш прифатија. А има и во јасли во групата на ќерка ми цела година што си плачеа. Ќерка ми почна на 10 месеци, брзо се прилагоди, помалку од месец вриштење. Оваа година смени и воспитувачки, летово беше во друг објект со сосема нови деца и воспитувачки и цело време оди со задоволство. Нема ни 2 години веќе одамна збори, пее, знае над 20 песнички дел ги пеат во градинка поголем дел што и ги пееме дома. Јаде сама, пие од чаша, нокшир користи кога кака обавезно :) и дома и во градинка, за мочкање кога како. Воспитачките се презадовоолни од неа и нормално и ние од нив. Заедничко воспитување на децата нормално. Многу навики од дома применува таму, но и од таму носи позитивни навики дома.
    Многу ми се слатки кога во парк ќе се препознаат со дечињата од нејзината група.

CameliaMiller and referentka like this.
  8. karak

karak Популарен член

Koga kazav spisok mislev bas mala biografija na deteto. Kako moeto dete e temperamentno bara vnimanie od tipot bravo koga mocka ili vrsi nekoja rabota ceka da e pofalen, ne e agresiven ne ocekuvajte deka ke jade dokolku ne jade daj te mu suvo lepce, sam uste nejade saka i bara pomos drzi hrana vo usta ne nosi peleni no ke vi kaze noksirce za mockanje i kaka za kaknje .... nesto vaka bi izgledalo i na kraj tel. Kontakt za nedajboze
    znam deka poveke info. Ima i vo dosieto koe go popolnivate no ova e otprilika malo livcence dzebno koe bi stoelo vo uniformata na ucitelkata bar za onie deca koj uste se ucat i se novi. Taka taa vo sekoe vreme ke ima pretstava za deteto sto saka i kakvo e zatoa sto veruv deka i na niv im e tesko so novi deca a i na decata vo novata sredina. No ova zavisi povtorno od personalot kaj nas super pomina duri i so pofalba od neguvatelkata zatoa sto ete moze da vidi nakratko za kakvo dete stanuva zbor. Da ova sigurno ke bide frleno za kratko koga bi se osoznale ;)

maleckomoe likes this.
  9. mami blue

mami blue Форумски идол

Eh na moeto mu trebase godina dena za da ja zasaka gradinkata:)
    Bese edno od pogolemite placki koga ja nosev.ne placese ami zajduvase, ucitwlkata mi vikase vakvo dete nema videno..se sinigra uloga ama najvekje pristapot na negovatelkata..taman pa se navikna siroto eden den mi bese ispogrizano na 10 mesta pa aj jovo na novo priviknuvanje..ete toa e gradinka.
    Ovaa godina ni e posledna, od sept trgame vo skolo pa se uste mozam da kazam deka nee nesto voodusevena sto odi, ama nee do nea tuku do toa sto nisto konkretno ne se slucuva tamo pa cesto znae da kaze dosadno mi bese.
    So vtorovo isto planiram nekade na dve ipol god da ja pratam..do togas so baba neka se cuvaat

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Поголемиот син ќе тргне во градинка од понеделник. Требаше да тргне пред 2 недели, ама имаше бактерија во носот. Сега се е во ред. Баш ме интересира дали ќе прави проблеми со одењето во градинка. Долг период не одеше.

11. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Мојот 3 годишен син одеше во градинка од 1 септември и еднаш се разболе не одеше една недела и потоа ( по 2 недели) пак се разболе но беше мнг неарен, со антибиотик 14 дена и ме советуваше докторот да поседи дома уште малку и еве се стори еден месец како не оди. Сега ми е страв да го пуштам пак ради болести. Имате ли искуство или совет? Навистина не знам што да правам, не сакам што седи со баба и дедо кои го разгалуваат премногу лоша услуга му прават, развива мнг лоши навики, дури и се секирам, да не знае да јаде сам, да не знае да игра со деца итн.

12. mami blue

mami blue Форумски идол

Site decinja se takvi na pocetokot.i moeto edna nedela idese dve doma.taman sum ja izlecila ja prakjam se mesa so deca koi se bolni a sepak idat vo gradinka i pak se razligavela pa ponovo doma.toa e, mu treba vreme da se adaptira da stane po imun na nastinki.prakjaj go neka se naviknuva cim ima koj da go cuva ako nastine.kaj mene ese problem sto mora bolovanje da zemam

13. fighter

fighter Популарен член

14. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Ехее , и ќерка ми лани прв пат кога тргна во градинка можеби 10 пати има пиено антибиотик за една година. Тоа е нормално цело време се дома и оп милион воруси , бактерии во градинка.
    Пушти го , не се секирај , нека се привикнува од сега , и ќерка ми еве сега беше болна годинава втор пат оди во градинка ама не се разболува ко лани..
    давај витамин ц , нека јаде повеќе овошје зеленчук и тоа е :)

15. mimi****

mimi**** Истакнат член

Мамички ме интересира што им даваат за јадење на вашите деца во градинките,дали јадењето е исто во сите градинки во државата(мислам на државните)

16. pravnicka2

pravnicka2 Истакнат член

Градинките не се под државно туку под локално ниво,значи под општина.Секоја градинка си има и своја управа,поточно повеќе градинки се под една управа.Пример:Пеперутка,Качунка,Мајски цветс се под управта Мајски цвет.Е сега мислам дека секоја управа си има мени за градинките.За првата и третата недела од месецот едно мени и за втората и четвртата друго мени.
    Ова е менито во градинката на син ми
    mateo 1.jpg mateo.jpg

mimi**** likes this.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Го прочитав и ептен жал ми падна за семејството. Претпоставувам во грдинката очекуваат подобра социјализација на сопственото дете, наместо тоа добиваат изолација на малото. Кутро дете, ускратени му се среќните мигови со останатите деца, прегазено е неговото право да биде слушател и гледач на претставата, повредена е неговата фамилија и ми се наметнува прашањето како јас би постаила ако сануваше збор за мое дете. Волку смирено како родителите на детето, сигурно не.
    Лично ме занима како плихологот стигнал до дипломата која ја има? И што душа носи во себе...

fighter and mimi**** like this.
  18. fighter

fighter Популарен член

По меил ја видов и оваа информација ,каде уште едно дете било отстрането од претстава во градинка во центар.Мислам дека за ова и сестра ми ми кажа порано,ако не знам дали е истиот случај.И што е најинтересно градинките се целосно затворени за децата кои си имаат некој проблем.
    Знам по третманот на мојот внук ,можам да разберам како ли им е...КАТАСТРОФА ...не е само да се изградат градинки и да се фалите со убави објекти,треба на квалитетот да се работа,ама за жал тоа го нема.

http://www.plusinfo.mk/vest/47454/p...-zoshto-za-moeto-dete-nema-mesto-vo-gradinka-

19. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Ова во која Општина му доаѓа?
    А,како тоа смоки им даваат и зденка?!(facepalm):^)

20. referentka

Во градинката Пролет во Карпош менито е сосема поинакво од ова.
    Навистина убави работи има даваат за јадење, немам замерка

karak likes this.