Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. fana

fana Форумски идол

Собравме пари во нашата група. Поклонот ќе го носиме во понеделник :)

Цвет88 likes this.
  2. derjus

derjus Истакнат член

колку месеци е девојчето? ние утре почнуваме 13 месеци со трема суум цела исто со цицка заспива дали ке спие дали ке јаде:/

lackygirl likes this.
  3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Мојата тргна на 15 м се успива се уште исклучиво со мене и никој друг, и дење и навечер.
    Во градинка се успива сама од втората недела..
    Ќе се навикне.
    Кај нас во јасли ги легнуваа тогаш кога ќе им се приспие.
    Знам дека имаа едно душече на земја, па мојата често знаела да си легне сама и да се успие.
    Верувај во градинка се други деца.
    Гледаат едно од друго.

derjus, fana and lackygirl like this.
  4. derjus

derjus Истакнат член

леле се надевам и мојот да се навикне а за цицање како правевте уште го дојам со градиве наработа незнам како ке биде утре почнуваме се надевам да седи и дане се разболи одма ...

5. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

На 11 март полниме 8месеци

6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

За цицање кај нас е друга приказна.
    Немав со тоа проблем, се одби сама малце пред да тргне, а и не пие млеко.
    Од многу мала намали и со цицање општо и со ноќни подои.
    За разболување, ќе се разболува.
    Мојата со по јак имунитет, беше болна на 2 недели. Мора секоја фаза да се помине.
    Правило нема... јас мислев дека многу лошо ќе поминеме со адаптација зошто ептен е врзана за мене.
    Ама од градинка ми викаа, вакво дете немале, што толку лесно се адаптирало.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас едвај чекам утре пак да оди :)
    Многу се радувам што супер си помина денес, не сфаќам зошто мајкиве се толку потресени, детево се изнаигра 2 саата.

8. fana

fana Форумски идол

Дека мајки :)

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Мајка ми кажуваше дека плачела цел саат првиот ден кога јас сум одела прв ден во градинка. Испаѓа на децава им е топ, ама некој мора да се исплаче хахаха

drugarka, fana and FreeMind like this.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Кај мене лесно ќе ја мине оваа фаза до заспивање зошто веќе одеше во група со деца за лазење и не и е нешто ново. Многу ме интересира како ќе биде кога ќе треба да стане од спиење и јас не сум таму.
    Не знам оти да плачам дете е за во градинка со мене и стана толку досадно овие два месеци. Ваму ќе и биде подобро со гаранција и поисполнето.
    Ајде утре нов ден да видиме како ќе биде. Мене ми е стресно со спремање и тргање, да стане да појадува па да одиме. А толку бавно јаде и се ми е до секунда кнап. Во 9 сме утре пак на пола саат ќе видиме колку ќе сака да поседи:)

happygirl, An-na and Spidy like this.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Мојава спие кај баба и од 11 месеца. Сепак баба е, ама нема да и е првпат да спие без мене. Само малце доверба да развие со учителките, и нема да има гајле.

happygirl and FreeMind like this.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ваму со едната се пушти али другата не најде време да и пријде денес. Може таква им е стратегијата не знам. Дозволи и во раце да ја крене. Они се најбитни за прилагодување на дете. И ми рекоа да останам позитивна добри вибрации да и пуштам.
    Само да не ми се разболува често и да не и се деси нешто оти многу се лабави, друго се ќе помине. Паѓа едно дете врз играчки онака со фаца и воспитувачкава без да се штрекне му вели Алес гут? Мене срце ми застана подстанав од стол. Како бе алес гут пријателки алооо. Не сум за внатре знам, ќе се испратам сама:)

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Хахахаха алес гут. Замисли на 10 деца едвај проодени да им се штрекаат на секое паѓање. Па сигурно срцев удар ќе имаат за 2 дена. Ништо не им е на децава , како гумени се, паѓаат и одма стануваат.

candy.cane, happygirl and FreeMind like this.
  14. Feodora

Feodora Популарен член

Зошто не секое од прв ден се изнаигрува 2 часа. :)

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Разговарав со мајка ми да ми направи споредба и со внуците и со нас (сите сме оделе во градинка од јасли) за да знам дали малава добро започнала на градинка. Мајка вели чим дете на прв ден се крие зад тебе и ѕирка тоа дете никогаш нема да ја засака градинката. А дете кое седнува веднаш и си игра ќе оди со радост во градинка.
    Значи @Spidy вади виното :D

happygirl and Spidy like this.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Имаше една мајка на која синчето супер си влезе со учителката, па пак само се врткаше во ходник успаничена.
    @FreeMind частам кој што пие ;)

happygirl and FreeMind like this.
  17. Feodora

Feodora Популарен член

@FreeMind секое дете посебно. Две ги имам, целосна спротивност се. Машкото од втора недела се адаптира, а првата беше хаос, за прв ден и да не правиме муабет како помина. Сега не сака да го земам, се тутка во негувателка за да остани уште, секогаш е насмеан.
    Девојчето секој ден влегува и излегува со плачење, дома липа во спиење, тешко и е. Не знам дали некогаш ќе се навикне. Живеам за тој ден да ја видам среќна кога излегува од таму.
    @Spidy јас еве никогаш не сум чекала во ходник, оставам и заминувам, никој не ме гледа дали се потресувам, но искрена да бидам не ми е сеедно. Моиве од прв ден да не плачеа ќе седеа барем до 12ч.
    Сакам да кажам кога детето е среќно и родителот е, кога не е се познава од километар.
    Бидете среќни што лесно си поминувате за почеток.

18. Annath

Annath Форумски идол

Ако е лесно од почеток, не мора да значи дека исто ќе биде понатаму. Дај Боже да биде.
    Малово без проблем се адаптира и одеше во градинка, последниов месец не сака, се корне од плачење. А втора година му е. Во принцип, кажува се што се случува, не крие. И досега ништо не се пожалил, напротив. Обично од другарчињата се жали ако се закачкаат, ама ништо невообичаено. И не ми е јасно зошто не сака да оди, не сме правеле поголеми паузи. Лани цел месец не одеше, па немаше никакви проблеми за повторно одење, годинава една недела во континуитет не беше, и оттогаш секое одење во градинка е со плачки наутро.

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Втор ден и повеќе од успешен, си најде другарка си продаваа зеленчук и овошје и храбро моево се искачи во куќата стаса до лизгалката и едно дете и свика и ја исплаши па се симна сама. Во глобала лесно се привикнува на децата, воспитувачката беше нон стоп до неа и веќе воспоставија контакт Емили и се смее и си игра со неа. Довербата е на праг на воспоставување. Исто како вчера саат и половина и се приспа и тек тогаш ме лоцираше во игралната дека постојам.
    Уште утре исто и од четврток менуваме, седам еден час со нив и потоа ја оставам сама десет минути за почеток. Следна недела ќе биде сама и до два саати, до ручек. Очекуваат третата недела веќе да спие и да го заклучат прилагодувањето.

Вчера кажав дека носот не им го бришат ме побија денес им го бришеа на децата. И вода кога побараа им дадоа. Моево почна да вика и самата восшитувачка рече дека можеби сака вода. Ја тренирам и неа да биде во кондиција:)

Она што приметив денес е дека кошира се она што другите прават. Сите во уста лажички играчки и моево по нив. Ах бактерии и вируси насекаде :(

20. derjus

derjus Истакнат член

многу лошо поминавме прв ден денеска многу плачеше пола саат седеше без престан плачеше незнам дали ке се навикне :(

hello-kitty.90 and FreeMind like this.