Јас ја оставив сабајле и еве ме си бркам обврски веќе 2 саата. Сега седнав и си јадев. Нема раат јадење за мене, кучето ме молеше со поглед. Некој мора да земе од моето јадење, сама не јадам више никогаш. Јас си бев до лекар, си закажав гинеколог, си бев до маркет, си доручкував. Од градинка се јавија дека си е супер, не јадела многу, ама си била мирна. Да си ја земам во 12ипол. Ќе се изненадам ако издржи до толку, дома пред 12 е кома. Таман да расчистам низ дома, сабајле како искочив на трчанка, го заборавив ранчето дома, па се враќав уште еднаш Да раскренам од оваа бомба што паднала во дневнава и вечер ќе кажам како прошол вториов ден. Цела недела одам втора смена на работа ради адаптацијава, ќе ми фали малку што скоро ич нема да се гледаме, ама само вака нрка си тера и за викенд ќе надокнадиме
Душа мала се има исплашено. Не го разбирам тој вид на адаптација. Замисли ти да си малото дете и да те земат од кај мајката и да те стават меѓу деца кои прв пат ги гледаш. Сам.
знам малце имаме и уплав од болници лежевме и мислам од тогаш има шок детето да видиме утре како ке поминеме се надевам ке се адаптира
Ние добивме писмо дека едно 3г. девојче, нивна другарка од градинка, минатата недела починала. Да им објасниме дома за смртта, на детски начин. Ох...срце ми е уште клопче. Од април си одат 3 воспитачки, меѓу кои и Јулија, најголемата љубов на Ели. Ќе дојдат нови. Се отварало друга градинка па им бил потребен искусен кадар, тука нови понеискусни ќе дојдат.
Леле мене ич не ми се носи само одложуваме, а мора да почниме што побрзо, кај нас има место секогаш и уште не е запишан, немаме ни документи средено, а сега изгледа вирус го фати со ТТ и кашлица, пак ќе одложиме, мм ќе земи одмор,па ако треба и боледување да го истераме и март дома, малку да поминат вирусиве.... Иначе што не изнаслушав за градинкава наша, од мајки не ми се носи ич, ама ќе мора
Нема начин на кој може да се објасни на толку мало дете за смрт а да разбере... Ќе има еден куп прашања. Еден начин е да се каже вистината, колку и да делува лошо. Друг начин е да се направи еден вид на приказна. Зависно од што починало. Јас би и објаснила како таа особа отишла да живее на друго место, на поубаво место, пример ако е во прашање болест. Дека таму ќе биде здрава...офф не знам.. претежок е тој дел и искрено не знам кој начин е правилен. Јас го поминав на 5 години со брат ми, криеле, сама сум дознала од некролог и сум јавила револт према домашните. Ако не осети пример дека нешто не е во ред и не поставува прашања, мислам дека нема потреба да се оптеретува мозочето со такви работи. Ова е само мое мислење...
Оф леле. Мнооогу тажно. Ќе мора да има кажеш бап убаво. Мене кога почина вујко ми на 6 годин имајка ми ми кажа дека вујко веќе нема да можеме да го видиме, дека ќе го нема, ама ќе живее во нашите мисли и ќе може да се сеќаваме на него. Инаку деца од 4 години па нагоре почнуваат да го сфаќаат концептот на смртта. малку језиво звучи ама така е. Моево дете само па за тоа зборува, гледа како умираат бубачки или на цртан (го гледаше кралот лав) и прашува што се случува. И на Кралот лав е убаво објаснето дека таткото останува во мислите на синот и се гледа во облаците и слично. Мене ми е језиво секогаш кога ќе го потегне тој моабет, ама од она што читав прво тој го петегнуваат па потоа оној за тоа како се прават деца. За воспитувачките ајде може и новите ќе бидат супер. Малку е без врска што децата пак ќе треба да се адаптираат ама тоа е што е. @derjus а да пробаш да им кажеш во градинка дека детето е исплашено од сепарација заради престој во болница па можеби ќе ти излезат во пресрет да влезеш барем малку со него.
Го поминавме и вториот ден од адаптацијата, утрово кога и ја дадов на воспитачката као тргна да плаче ама престана почна да ја фаќа за обетките, во 10и30 бев да ја земам влевам внатре слушам тишина некое кенкаше ама не беше Теди моја додека воздивнав еве ја она викна, јадела, спиела си поиграла ама и поплакала ми рекоа нормално плачење било а она мила на мајка околу уши косичката жива вода испотена... Најмала е во групата 30 дечиња има а само една негувателка и една воспитачка а мислам од 0до2 год е групава... Приметив денес е посмирен за разлика од вчера, вчера кога ја земав од што плачела залипнуваше низ нос(како да го објаснам нз) од време на време скоро до кај 7се немаше убаво смирено и лута ми беше ја задевам насмеана ја пречекав а душа ми се кинеше она настрана гледа а денес си се насмеавме одма... Ке видиме утре како ќе биде
Не секое дете кое е среќно првите дена во градинка и без проблем влегува ќе остане така. Барем кај нас беше така. Првиот ден супер, си влезе си седнала да јади, и се најнормално. Ние пресреќни, воспитувачката и неговатрлката исто. Вториот ден исто. Третиот ден кога се свести што и се дешава, и дека не е тоа игротека и дека секој ден ќе оди тогаш почнаја проблемите. Од хистерични напади, до плачење, повраќање за да не оди. Дури пред нова година почна без проблем да оди. И сега да ја прашам вели нејкам в градинка ама барем не плачи појќе
I kaj Nas isto, se super so beshe, koga odednash histerija, vo petokot ne sakashe od kola da izleze so trganje I vlecenje tamu pred vrata da se drecka, vnatre se smiruvala barem taka mi velat, ednash se sluci vospituvackata ne ja zede, veli smirija I zvomi, I odtogash e doma. Preeska gledavme sliki, I ja pokazuvav grupnata od Nova godina, ja frli, se nadevam deka e faza I deka ke I pomine.
Исто и мојата кога ќе ја остам, ми велат друго дете е. Си јади, си игра , соработва се супер. Дома ми кажува што правеле, ги кажува децата, си играме градинка. Ама кога ќе дојде утрото пак вика нејкам да одам Инаку срамота за воспитувачката кај вас. Најбитно е детето да стекне доверба во нив. Место да ти помогнат, тие ти одмогнуваат.
Што да им купам за в градинка за празников, не познавам ниту една мајка од групата а глупо ми е без ништо да отидам
Навистина како смее воспитувачка да не го прими детето? Искрено јас да сум многу ќе се навредам ова да ми се случи. Зарем вината е во детето? Секое утро одиме со плачки уште во кола. Од 3 негувателки девојчево мое само во една има доверба. Вчера дошла во 9ипол и малава одма почнала да кемка за кај неа. За време на ручек на другите не им отворала уста, па се смениле со омиленава и така ручала. Кога омилената излегува на врата малава пушта раце за кај неа, од другиве пишти. Туку ќе им купувате нешто за празников?
@Feodora @kiki_riki Koga mi ja zatvori vratata jas onemev neznaev koj pat da go fatam, uste mi veli vie ste krivi, pa sreka dojde drugo detence zvona izleze neguvatelkata I ja zede, zaminav stapisana, imam prijatelka Ima shkola za deca od 3-6 God uste nekoj mesec sme 3, nesto kako predshkolska pa ke ja kontaktiram za tamu ... Ako za nekogo kerkami e uste edno dete vo redot, mene mi e se na svetot, ne dozvoluvam da mi treskaat vrata pred nos
Јас да сум била на твое место, детето во раце и право кај директор / раководител. Па да видиме после дали ќе трескаат врата
Јас ќе направам една толкава драма што постои веројатност и отказ да си даде дента. Толку голема ќе ја направам за трескање врата пред нос што ќе ме запамети за цел живот. Денес трет ден добро помина. Иако на пола време дојде кај мене да се гушка невообичаено за неа, сепак ја заиграа и решивме да испаднам денес од игрална. Отидов до неа и реков дека мама мора да оди (не ме ни погледна мораше да ја фатам за глава како Емили алоо тука сум постојам) и се вратив за 15 минути. Никаква реакција си игра си пее. Утре подолго пола саат ќе ја оставам.