Кај нас на неделно ниво ги објавуваат активностите. Јас гледам еднаш во денот да ги седнам да поработиме/ поиграме малку. Не реализирам се. Зошто? Објавени се работните активности на различни учителки. Некои се добро смислени и осмислени, некој тапа. Некои се за работа во група. Зошто побогу објавиле активности каде што треба повеќе деца еве не знам . Второ си ги гледам интересите на децата. Моите се на различна возраст во различни групи. Во двете групи на Вибер има доста објавување, колку родители се активно или едни те исти се вртат не сум посветила внимание, ми е гајле јас објавувам по нешто да речам поинтересно. Е сега во едната група учителката е многу активна и ажурна. И за активности и за информации во врска со градинката. А во другата група не е ни член, е до толку е.
И кај нас имаме задачи два пати неделно. Гледам да се прилагодам, го немам целиот потребен материјал за изработка. Импровизирам што можам. Во главно сама си измислувам дневни задачи и гледам да опфатам малку математика, малку букви, малку логика, малку цртање и боење... Не сум некој страшен педагог, ама настојувам да одржам кондиција.
И нашите учителки задаваат задачи, активности кои во текот на една недела треба да ги извршиме. Песнички, цртежи... воглавном е тоа! Сме вклучени и ги изработуваме зададените активности, па праќам слики во групата на фб. Сега ќе работиме на тема Велигден! Ќе учиме нешто за тој голем празник, ќе направиме шарено јајце, зајчиња... И песничка имаме! Ќе го исполниме времето, ќе ги извршиме активностите... ќе учиме и ќе се забавуваме со ќерка ми. Ова ни е последна година во градинка. Учителките најчесто подготвуваат завршна програма со децата кои ќе бидат првачиња! Оваа година ништо, заради корона ворусот! А баш сакав да имаме таков спомен од градинка!
www.eduino.gov.mk Го препорачувам ова. Мене ми се допадна, едукативно и интерактивно. Тамам децата и да научат нешто и да не им е досадно.
И на мене ми е криво. На синко ова му е последна година во градинка. Баш сакав да имаат приредба. Со душа ја чекаше.
Kazete mi ima li nekoj iskustvo so zapisivanje na 10 mesecno bebe vo gradinka. Sakam da pocnam da rabotam no mi kaza deka bile potrebni mnogu vrski za da go zapisam bebeto vo gradinka. Tocno li e toa?
Ако на време си го запишеш, нема потреба од врски. Ама ако сакаш да почне за скоро, тогаш е тешко. Јас ја упишав во мај 2019 за март 2020 и ја примија без проблем, ама скоро цела година однапред дадов документи.
А во која градинка? Ако не е тајна. Јас го носам синко во Ѓорче. Без врски се чека и по две години. Едвај најдов врски за да го запишам. Чекав 2 месеца. И за поголемиот исто. Познавам жени кои децата ги запишуваат одма кога ќе им наполнат 40 дена.
И јас го запишав на 3м од страв да не не го примат, без врски, си го примија без проблем, требаше сега да почне, ама ради ситуацијава ќе одложиме.
A znae nekoj info za samohrani majki dali imaat nekakvi privilegii vo odnos na zapisivanjeto na decata vo gradinka. Mislam pobrzo da mi go zapisat detevo posto sum samohran roditelj i moram da pocnam da rabotam.
Дали некој има мобилен број од градинката Сончоглед во Кисела Вода, или од управата на Весели Цветови? Сакам да се јавам да прашам нешто, ама имам само фиксни броеви. Не верувам дека има некој во градинкиве што седи за да крене на телефон.
Ne samo na fiksen mozes. A i ne rabotat sega za vreme na haosot.nema nikogo. Nemozam deteto da go zapisam vo gradinka
Па за тоа ми е, сакам да ја презапишам за од септември, ми рекоа во мај да се јавам. Мора да организираат нешто за уписи ваљда од следниов месец.
A sega ke primaat li deca so 10 meseci ili samo na 1 god so poslednata vakcina sto ja baraat zadolzitelna? Ogromen problem mi e toa. Na koj da go ostavam deteto
Барајте мејл адреси и пишете. Ние со нашата градинка вака контактиравме периодов за потврди, а ако не се лажам и пријавата кога го запишувавме така ја пуштивме.
Mislam deka ne gi primaat bez vakcinata koja se stava so polni 12 meseci. Posle morbilite koi bea pred godina i pol toa e sega e nevozmozno. Bratmi angaziraa zena da ja ciluva 3 meseci ne im ja primaa bez taa vakcina. Prijatelite nasi isto ,odese vo privatna deteto 3 meseci... Mislam deka nemoze veke. Jas so prethodnite nemav problem ama toa bese porano koga so 9 mozea da odat vo gradinka.