Исто,најкриво ми е за завршната приредба,последна година,а вака да заврши. Инаку и кај нас секој ден учителката задава активности,букви, математика,песнички во контекст на темата и сл. Гледам да ги изработуваме како имаме време ги пуштаме на Вибер групата,на малата и е интересно дека ги гледа другарчињата преку слики
Јас секако не планирам да ја носам, дури и во јуни да ги отворат. И пред епидемијава план ни беше до јуни да оди. Само ми е мака за завршната приредба и тоа што ептен глупаво ќе се разделат со другарчињата
нешто слушнав од 10 мај ама многу е рано незнам почнав да се сомневам дека нема корона како може пикот беше крај на април а сега испадна олеснување на сите мерки.. а ако има вирус како ке одиме наработа мора децава градинка да ги носиме ама многу бргу некако. хаос ке биде ако почнат мај
Штом заврши вонредната ќе ги отворат градинките. Нема сигурно до септември затворени да се градинките, а родителите да не одат на работа за да чуваат деца. Школите може нема да ги отворат, секако доаѓа распуст, ама градинките секако ќе ги отворат, најкасно до јуни.
Се слушнав со одговорна од градинка, рече нема уписи додека трае вонредната состојба, првиот ден кога ќе отворат може да се оди да аплицираме. Може на некој ќе му се најде информацијава.
Eve prasav mrp e vakcina sto se prima so navrseni 12 meseci i poradi toa sto imavme mnogu slucaevi,se dvoumea no ne proglasina epidemija. . Bez nea ne se primaat deca vo gradinka. I jas bi sakala da ne e taka no toa e
Ваљда не си во Мк. Тука прогласија епидемија од морбили одамна и сеуште важи закон дека мора да имаат вакцина за да идат во градинка, и смеат да ја примат најрано на 6 месеца. Редовно се примаше на 13 месеца пред епидемијата.
Vo mk sum. Ama za sluckite kazuvam za.ovaa godina. Dete sto trebase januari da polni 1 god. Daj Boze da gresam. I mene mi odgovara.
Ќерка ми почна во градинка сега во март. Од лично искуство ти кажувам. Родителите се тие што не сакаат порано да ја стават вакцината, а ако ја однесеш ќе ти ја вакцинираат. И без таа не ја примаат во градинка, без разлика дали детето има 9 месеца или година ипол. Затоа сите се снаоѓаат неколку месеца, за да не ја стават порано од редовната возраст кога се прима (на 13 месеца).
Да,се прима со навршени 12 но доколку ја однесеш порано ќе ја стават.Родителите се тие кои ја одложуваат оваа вакцина,но има некои кои нема кој да им ги чува децата па ја ставаат порано за да ги пратат во градинка.
Каде се двоумеле а не прогласиле епидемија? Читам пишуваш во мк живееш, лани беше прогласена епидемија.