Ne moze da se odlucat ako zimaat plata od 14500, sto ke jadat..znaci nema logika. Mora da smislat drug nacin,nemoze da odat site deca vo privatna gradinka nitu pa imame tolku privatni gradinki. Eve vo skopje ima da,ama malku se ,nemaat kapacitet kako drzavnite a drzavni ima 50primer. Drugite gradovi pa ic nemaat. Mora da se oslobodi 1 roditel ili da se menuvaat naporedno,zatoa vladata dava zagarantirana plata od 14500 ili pridonesi(da ne se gubat rabotni mesta,a i decata da se zgrizeni).
Ни во приватна ни во државна, дали 20 деца или 10 па макар и само 2 деца да се неможеш да ги додржиш да бидат на дистанца, да носат маски, да не си играат заедно, да не се допираат, да не кашлаат, киваат и сл. Оди убедиги да не пијат од иста чаша. Ај поголемите знаат ќе стават рака кога кашлаат ама дете во јасли не знае. Едит: пр. Мојата јас цело време ја учам дека не смее да пие од друга чаша, да јаде од ист прибор со домашните. Дека сите си пијат и јадат од свој прибор. Ама стално плаче да пие баш од чашата која јас се напив ако има уште 5 такви исти чаши.
сигурно ќе има некој протокол. еве да не е мај,нека е јуни, тогаш нема да снема корона сигурно. Таму се стручни, ќе им се објасни низ игра, ваљда.... Државата не може да финасира до недоглед.
Epa toa mi e muabetot ne moze da rabotat. Stagniraat se,sig nema gradinki da pustat i da cekame bolje dane. Ke kazat resenie,zatoa gi plakame!
мами3, искрено не мислам така. за мене градинката е безбедна институција, и веднаш би ги пуштила децата. Животот мора да продолжи.
I za mene e bezbedna vo normalni uslovi,sega ne, a i daleku sme od gradinka tek naesen ke pocneme,(dr dve se vo skolo)no nema logika site da se cuvame i pazime,a decata da se mesaat...
Ако има кој да ви ги чува или имате пари па еден родител не мора да работи за да чува деца, не мора ни до нова година да ги пуштате
И јас мислам дека до јуни нема да ги пуштат. Ги затворија кога имавме по 5 новозаболени на ден, дури не дојдеме до таа бројка или помалку не очекувам да почнат со работа. Не мора да значи дека сум во право, така јас си мислам.
Не се знае за градинките, родителите на школските деца може да ги вратат на работа сепак во нормална ситуација за летен распуст не се ослободени од работа.
Реално, утре да ги пуштат градинките не би пуштила дете да иде. Ако се препорачува да не се групираме во секојдневен живот, како што е моментално, не гледам зашто детето би го ставала во група од 20 секој ден. Логично е прво да се олабават мерките и препораките што сега ги следиме, па после да отворат градинки. Иначе нема смисла, сигурно нема да стават по 2 деца во група или да ги тераат да носат маски.
Здраво мајки Ми треба искуство од државните градники во близина на Карпош 2, најмногу ме интересира искуство со Мајски Цвет во близина на Катастар, но секако секое друго искуство е добредојдено. Фала ви однапред
Супер е градинката, скоро ја реновираа целосно. Нови прозори, нови вца, подот целосно променет. Храната е одлична и здрава. Многу активности имаат за дечињата. Јас сум презадоволна. Колкаво е детенцето?
Фала на информацијата.Во јули ќе полни 2, би ја запишала да почне од септември или можеби од март, зависи како ќе биде со вирусот. Воспитувачки, негувателки од се сте задоволни? Јас поголемата ќерка првично ја запишав во градинката кај драмски, страшно лошо искуство имав па ја префлив во приватна. Сега прваче ќе биде, сеуште има трауми од таму. Затоа сега за помалата собирам информации
Учителките на синчето се супер, многу се фини, детето секогаш чисто, средено, најдено. И секој ден нешто ново научено. На баба му еднаш и вика: "Моите учителки многу се тивки, ич не викаат, ама мама вика по мене" Супер и е возраста таман ќе си биде во група.