Не ми кажаа лично, вака пишува на веб страната на школото каде што се пријавува електронски. Меѓу наведената документација што треба да се приложи за упис е и ова. Spoiler
Мене ме заборавиле, уште не ме контактирале од градинка. Требаше за адаптација пред коронава, сеа не знам што да правам, ќе почекам ако не до септември ќе земам неплатено отсуство. Не знам што е паметно. А печен е за во градинка, мора да се социјализира, со мене е по цел ден, освен татко му, нешто не сака многу луѓе, се лути. До сеа не сум го оставила никаде освен со татко му на кратко, се надевам ќе изненади ќе се привикне.
Мислам дека ги контактираат само тие што веќе одат во градинка. Не сум сигурна дека ќе почнат да функционираат нормално (ако така може да се каже) сега периодов и тешко дека ќе може адаптација да се прави кога ќе работат во многу сменети услови.
За 5 дена завршува вонредната, а со тоа и породилното на сите што им го продолжија и се враќаат на работа. Иначе, во Србија вториот ден од почеток на градинските, констатирале дека сестрата што работи на прием на децата има корона. Хаос.
Што се чудиш. И јас кога го запишував големиот прваче ми бараа потврда од мене и маж ми дека сме вработени. Предност имале тие деца. Еден да е невработен ќе си седи дома.
Според прашањаат што нас ни ги поставија за во градинка мислам дека ќе има продолжување пак на породилно/или отсуство на еден родител. Нема логика да не продолжат зашто за 5 дена нема да почнат градинки со работ (од утре ќе им прават скрининг). Само се надевам дека ете нема да се случи како во Србија. Тоа ми е баш онака страшно.
Ако престане вонредната, престануваат и уредбите на владата. Кој ќе донесе закон за породилното кога нема собрание?
На ист начин како што донесоа одлука родителите на деца до 10 години да седат дома во време кога не беше прогласена вонредна состојба.
Дали ако заврши вонредната состојба автоматски ќе се пуштат и градинките, или двете работи посебно се одлучуваат? Не се сеќавам дали со вонредната состојба ги затворија градинките, или од претходно беа затворени.
Прво ги затворија па по неколку дена прогласија вонредна. Памтам дека прво отидов кај свекрва ми да седам со малиот и кај неа Пендаровски прогласи .
На 11.03 се затворија градинките, на 18.03 се прогласи вонредна посебно ќе се одлучува за двете работи.
На потврдата што ја достави од градинка пишува ДОДЕКА ТРАЕ ВОНРЕДНАТА СОСТОЈБА важи да бидам дома... Што значи ако не ја продолжат морам на работа од понеделник а немам на кого да ја оставам... Дај боже да продолжат пак
Филипче ќе предложи продолжување. Ако не продолжат ќе им се скратат "силите" и тоа што сеа е казниво тогаш ќе е препорака. Барем јас така мислам
Сакаат избори, не верувам дека пак ќе има вонредна состојба. Не знам што ќе прават, а мислам дека ни самите не знаат.
Ко што разбрав на 28 јуни ќе се изборите... до тогаш имаат простор за уште еден месец вонредна... А дека врска немаат кај терат тоа веќе апла се глеа
Ана, ако нема Вонредна, мора за 22 дена да има избори. Затоа најверојатно ќе ја продолжат, па извори на 28 јуни или прва недела од јули, 5 мислам беше. Нема како да функционира државата без Вонредна.