Кај малиот и онака во групата беа 14 запишани (значи 10тина обично присутни), ама просторија колку дневната моја дома. Ама дали 5 или 10 ризикот е ист. Они се деца и не знаат за дистанца. Се лигават на сите страни. Пикаат се во уста. Мене сеуште ми е и самата помисла страшна во моментов со новиве бројки од овие денови
Според мене и не е до децата. Да се после градинка соодветно згрижени, без групирања по маало помирна ќе бев, ама вака гледајќи ги што прават воопшто не ми се допаѓа.
Кај нас во група се 24, знам групи и по 40 деца. До негде е исправно, ама јас мислам дека е тешко остварливо. Во нашата градинка секоја занимална има посебен влез, ама што е со градинките што имаат ист влез. Сите родители почнуваме различно на работа и ги носиме согласно тоа, па како би функционирало и влегувањето во одреден термин за различни групи. Како што кажа и @Ano занималните се колку дневните наши па како ќе направат дистанца помеѓу креветчиња. Па кога ќе почни сезона на бактерии, вируси, мрслулави дали воопшто по две деца ќе можат да бидат примеми ( што за мене е коректно затоа што бев сведок на деца што кашлаат без престан. Носиш здраво дете го земаш болно) По ова и што го читав, дете чиј еден родител работи неможи да посетува градинка. Се е убаво напишано на хартија, ама во пракса не знам дали и 10% е остварливо.
Воопшто не е остварливо, само одбивност ќе им направат на децата кон градинката и стрес на вработените. Значи тие ќе треба цело време да викаат по децата и да ги одделуваат.
Дали ова значи дека ако може работните задачи да се изведуваат од дома, нема да биде примено детето во градинка? Пример маж ми е дома со мерката за дете под 10 години (зошто јас сум доктор не може тоа да бидам јас), работи од дома на компјутер. Се може да сработи од дома исто како од канцеларија. Значи за него ќе продолжи да важи мерката да седи дома со детето иако ќе отворат градинките?
Мидлам не. Логикава им е ако работи од дома, дете може да чува Само оние со потврда дека мора да работат од канцеларија може да пратат дете. Бар така пишува во ова рефка што го стави
Искрено јас се надевам на ова. Дека ќе се доволни паметни барем работодавачите да ни овозможам за доброто на сите. Мене ми е страв да влезам повторно во канцеларија со полн капацитет. 13 луѓе на 67м2 е страшно. Треба бар кај што може да се дозволи. И не, не ми е за седење дома работава, многу потешко и многу повеќе време сум пред компјутер со дете кое ми виси и бара внимание, работам и навечер тоа што ми дозволуваат работните обврски. И најмногу ми е страв заради малиот да не му пренесам и моите кои во тој случај би требало да го чуваат зошто во моментов ни на крај на памет не ми е да го вратам во градинка. Си ја кажав маката, ама веќе целава ситуација ме фрустрира. Неодговорноста на луѓево не можам да ја разберам. Колку и да не веруваат во ситуацијава, за доброто на сите е ова побрзо да заврши. И за нас исплашените и за нив да можат без никакви рестрикции да функционираат.
Каква глупост, ако се 15 деца неама да се разболат? Кај мојата 8 се максимум, па фаќаат еден од друг вируси. Веќе има случаи кај деца со онаа тешката болест последица на Ковид кај нас, на детска клиника.
Не го разбирам оној дел околу носењето на децата на сабајле и просторот од 10 минути помеѓу една и друга група што се примаат деца на иста врата. Ќе ми кажат во колку саатот и колку минути да го носам детето или? Исто вика да се извршуваат активностите што повеќе надвор, на отворено, а да не се мешаат децата многу. Па според распоредот се знае кое време им е за активности, зар може толку групи да бидат на толкаво растојание во само еден двор?
Многу мерки, многу правила, како ќе се изведе се не знам. И надовор да се повеќе време пак ќе се мешаат, внатре во иста соба ќе дишат, џабе 2 метри растојание. Едно да е болно, сите ќе префатат, колку и да се спроведуваат овие мерки. Секое дете треба посебна постелнина, ама дали и на посебно место ќе ги чуваат одделено после спиење. Кај нас на исто место јадат, спијат и учат. Креветчињата се пуштаат за спиење и после се враќаат во шкаф, по 5 во еден. Целата постелнина седи во максимум 4 прегради. Заедничко вц, три тоалети и 3 лабавоа за 15 деца. После секоја употреба би требало да се дезинфицираат. Не знам како ќе се спроведе сево ова.
Го аналозирав ова. Нема врска. Знаете што ќе се случи? Носиш дете наутро,.мерат Т,.па имаш " има 36.8 назад дома.Па одиш на матичен, чекална, преглед, потврда и пак назад.
Мислам нема толку лабаво да биде како порано. И родителите сега се поисплашени, кога е можно да биде нешто повеќе од обична настинка. Се надевам нема да биде вака.
Еднаш мора да се тргне во градинка, ама сега е погрешен момент. Можеше да најдат начин еден родител дома да седи, па и на 14500 нека е, нека не зема цела плата. Вака некако многу се ризикува. ..па и со оној некој вирус децата што ги напаѓа-Кавасаки, ептен ми е погрешен момент.
Најдобро е да се направи тест на децата и родителите како што направија и кај персоналот во градинките.Ако е све негативно...може да се работи.Друго решение не ми текнува.
Едно време се збореше дека децата се најчести носители без симптоми или во блага форма. Еве незнам, ама ако е така нае*авме сите.
Ама тоа е моментална состојба. Никој не може да знае дали некое дете ќе се заболи за ден, два или пет после тестирањето. Исто како што ми е апсурдно и за персоналот. Додека почнат со работа 100 пати може да се заразат.
На што личи ова бе? Кој планираат ова да го прави? Сериозно прашувам, не сум иронична. Носам дете во градинка за да социјализира и учи, а не да биде ко под казна од параноичните неспроведливи протоколи. Овие препаметните што го пишувале ова деца имале ли? Дезинфициенси на сите страни да имало ..... фали уште некое дете да го накрени шишето и да се чудиме шо не снашло. Ненормална работа