А ако род не работат нема да го примат бидејки немаат потврда?Прв пат слушам за ваква потврда,синки на факс ги упишуваме децата ...
Мислам дека деца на вработени родители имаат предност, не ме држи за збор. И јас знам дека требаше да однесеме потврда дека барем еден од нас е вработен. А за вакцинален статус не сум носела ништо, само негативен брис и потврда од лекар дека детето е здраво.
Синко почна во градинка во октомври 2013, претходно носевме пријава и потребни документи. Можеби во различни градинки има различна политика за упис
Син ми веќе го примија. За барањето носев само лични карти и ме прашуваа да пополнам статус на вработеност. Рекоа за другите докумнети ќе не информираат кога ќе не примат. Така да утре треба да одам да видам што друго треба. Мислев во меѓувреме да земам упати од матичната. Мене ми е логично да треба потврда за вработеност.
kaj nas trebaat potvrdi od dvata roditela deka se vraboteni vo sportivnost ne primaat-bile prenatrupani plus potvrda od maticniot deka deteto e vo dobro zdravje i uste baranje od gradinkata se potpolnuvalo... i vaka so ovie dokumenti se ceka po nekolku meseci do godina mislam hello! i vrski trebalo za da go primaat neznam sta reci
Мене ми е сосема во ред тоа што бараат потврда за вработеност на родителите. Бројот на деца кој можат да бидат згрижени во градинката е фиксен и нормално е дека доколку и двата родители работат треба да имаат предност при запишувањето на детето во градинката. Не знам зошто тоа ве чуди. На крајот на краиштата таа градинка работи благодарение на фактот што тие работат и плаќаат даноци.
Ако некој не е пријавен не значи дека не работи, за жал така е кај нас? А што со тие што се занимаваат со земјоделие? Дури и тие што не работат, не седат по цел ден дома. Градинката треба да е за сите деца. Зарем ако не работам не смеам да го пуштам детето во градинка, па нели е добро за социјализација, јакнење имунитет, ред во оброците? Каква дискриминација, тоа што не ни чини системот нека не го префрлаат на родителите работеле- не работеле. А за даноците да не зборам, значи ако родителот работи 15 години ама ете сега е невработен што е тогаш со даноците што ги плаќал, или некој работи три месеци и одма буџетот го наполнил. Јас мислев дека уште важи принципот на солидарност. Или не ?
@irenna se slozuvam so tebe. Imase situacii i vo nasata gradinka demek ehh majkata ne raboti a go nosi.i odma ogovaranje od tipot ete saka doma da odmori, nesovesna, sedi Setka + go zima u 4. Ima edno devojce koe e od selo a majkata sekoj den e na pazarot i prodava, ete nee vrabotena vo firma ama lebot go vadi so nejzini prpizvodi i?? Treba deteto doma da e?? I za mene cuv komentari demek doma sum so bebe a postarata pak ide vo gradinka..mislam no koment
Кај мене ситуацијата е следна: јас не работам, а мм заработува, ама се води невработен. Јас сум запишана на факултет и чекам второ дете. Немам помош од никој буквално. Ако потврдата за работен однос е задолжителна тогаш ќе мора да најмам жена за дома оти тешко со две мали деца сама дома и плус учење. А жена да најмиш е каде каде поскапо од градинка. Значи ем невработена, ем поскапо. Инаку што се однесува до мене воопшто не би го носела детето во градинка (барем не до 3 години), ама ситуацијата ми налага да размислувам за таа опција, па макар и на неколку саати само.
Класична дискриминација е непримањето на деца на невработени родители! Јас сум невработена т.е се водам како невработена, а работам од дома. И сега детево нема да ми го примат? Како ќе работам тогаш јас? Како и да е сите деца треба да имаат еднакви права и можности за социјализација и згрижување, без разлика дали родителите им работеле или не, дали плаќале даноци или не Инаку... ние што не сме вработени не плаќаме даноци, никако. Ослободени сме од ддв, персонален итн. Глупости! Инаку се согласувам со @zuto и јас би сакала барем до 3 години да ја чувам малава, ама тешко. Со крајни напори ќе издржиме некако до 2 години и потоа ќе мора во градинка. Ќе видиме како ќе се одвиваат работиве. Ако ми прават проблем, подготвена сум и кај градоначалникот да одам, битно детево ќе го запишам
Проблемот не е дали си вработен туку пријавен. Инаку тукушто добив информација дека таков бил законот пред 15-20 години, сега не важело тоа.
Osven brisovi i potvrda od maticen deka e zdravo dete drugo ne baraat bar vo gradinkata na sinko. Posle ni dadoa edno dosie kako tetratka da go potpolnime za sinko za negovote dostignuvanka kako dali sam jade pie kakvo e deteto i pak del od maticniot dali e zdravo i dali ima primeno vakcini. I tuka si istaviv iskreno ne za vakcini i nikoj nisto me napravi problem nori prasa nilakva fama okolu toa koj kade i dali raboti nitu pa cekav za priem. Zboram za opstina karpos. Tolku dobra gradinka i super organizirana
Во иста градинка ни одат децата, тоа веќе утврдивме . Во врска со документот за вакцини да Ви предочам - НИКОЈ не смее да врши дискриминација на децата врз основа на документ дали ги има примено или ги нема примено вакцините.Бидејќи се свесни дека можеш да ги тужиш на таа основа, тие бараат документ ВАКЦИНАЛЕН СТАТУС (што има примено, а не дали сите се примени). Иначе градинкава е ТОП. Чиста, средена, па и воспитачките едни човечни. Алал да им е
Незнам за кај е моево ама поврзано е со градинка.Имам синче 3 год дома си јаде,зборува нормално,понекогаш е нервозен но сам се смирува.Кога си доага од градинка понекогаш ке ми каже што имаат учено понекогаш не.Нормално се развива за се кажува.Си игра со деца малку е срамежлив ама контактира не е нападен или сл.Проблемот е што во градинка е веќе 3 месеци си игра со децата ама не контактира со воспитувачкитр не им кажува за во wc.Воопшто не зборува со нив а со децата си е се нормално.Ве молам за совет како да го научам да биде поопуштен бидејки ми е страв на 3 год во градинка да не им кажува за по wc.Кога сум на раб ми го чуваат роднини и комшивки со кои нема никаков проблем за ништо а реакцијата за во градинка ме фака страв.Инаку кога ги види учителките ги гушка се е нормално не дава одпор да не оди дури кога му речам нема градинка плака.Ве молам за совет.
Ke im kazes na vospituvackite zabpocetok da go prasuvaat za vo wc,potoa moze ke se opusti i ke kazuva samo.
Се пробавме ама не сака нз веке дури ми дадоа совет да го носам на логопед.А зошто на логопед кога детето зборува нормално чисто е сеа само Р буквата не ја изговара ниту ја заменува со друга буква.Стварно нз што да правам.