Не дај Боже и за време престој да качи температура. Ќе го ставеле во соба за изолација Но кој ќе го чува во таа соба? Ќе им дадат ли заштитна облека на вработените? А ако повеќе дечиња качат тт за време престој? Сите во една соба? И што ако децата немаат симптоми а имаат корона и пренесат на вработените? Многу лабави протоколиве во споредба со нашиот менталитет.
Овие мајтап си играат со нас. Возрасни не можат да ги контролираат. За време полициски час оро играат па деца ќе контролираат со протоколи Синко дур одеше во градинка ми кажува случка, неколку другарчиња меѓу себе си плукале во уста а он ги гледал и им викал не е убаво така дека ќе се разболат а тие му се смееле А сега сигурно уште поинтересно ќе им биде да го прават тоа, дека "забрането".
Дури и да си замислиме идеални услови во градинките, делов со носењето во одредено време не го разбирам. На пример, моето и на комшиката се заедно во група. Таа е од 7:30 на работа, и го носи 7-7:10. Јас сум од 9ч на работа, го носам детето во 8:10-8:20. Кое време и да го одредат, не ни одговара. Таа не може подоцна, а јас зошто би го носела порано?! Таа си го зема детето во 15ч, јас скоро во 17ч. Не можам да ја сфатам логикава. Единствено знам дека тој што го напишал ова не носи деца во градинка, со сигурност. За делот колку деца се во група, кај нас 38, големи јасли. Одат по 25-28. Како тоа ќе го организираат, не знам. Просторијата е толку мала што нема ни како да ги исполнат условите. Единствено во памет ми е да барам од дома да работам, или да ми дадат флексибилно работно време... и да си седиме дома.
Па и вработените цело време со маска со ракавици. Искрено не ми е јасно ајде сега нема да одат сите дечиња, ама ќе дојди ред и време да почнат. Што ќе прават со групите? Треба нови простории нови вработувања па да делат групи. Од една да формираат две. Тоа така немаше место по градинки не па сега. И нели има дежурни училници за од 6 часот, и до 18. Значи пак ќе се мешаат. Или и тоа ќе забранат да не се носат толку рано и земаат толку касно.
И тоа што велите,возрасните на маса чочеци играат,а децата со маски во градинка.Логика.Иначе јас колку што сфатив персоналот ќе биде во маска и ракавици,децата без маска на растојание(во градинкте нема толку големи занимални за толкаво растојание за масите,за кревет да не правам муабет),едино ако не спијат во сала(таа е огромна).За условите кои се предложени треба градинка нова(колку систина),за да успеат протиколите,како и дупли персонал.Ако е моделот од Шветска,таму се 5 деца во група.Џабе дали се 5,15, па дури е 2 да се ризично е.Не знам стварно,хаос.
од 3 год па нагоре 15 деца на 2. откако излезе аспазија со инфо дека предизвикува кавасаки синдром кај децата-не планирам да го носам.
Абе не е реално ова. Од старт. Во приватна градинка беа 10тина деца во јаслите. Во државна има некои места кај што се преку 20. Поголемите деца се и по 40 во група. Ме интересира како тоа прво ќе се изведе, да се редуцираат на 5 или 15 деца во група, сигурно нема да станат градинките 3 пати поголеми преку ноќ. Што ќе прават со 2/3 од децата? Сите останати предлози и да се остварат идеално, ова со бројкава не е изводливо. Не дека па и другите работи се изводливи во секоја градинка, ама ај да си праам бајрам на умот дека ќе успеат да ги спречат децата да не делат играчки. Јас дома едно дете имам, па не можам секогаш да ја исконтролирам да не пипне се што сака. Едит: што би рекол Трамп: sounds good, doesn't work
– Да се воведе задолжително миење на рацете на деца при прием и почести миења во текот на денот, а задолжително после кивање, кашлање, плачење, пред и после консумирање храна и одење во тоалет. – Да се воведе задолжителен надзор на децата при миење на рацете. Па децава ќе окапат во тоалет цел ден. И сигурно ќе држат "растојание" од 2 метри колку што е голем и самиот тоалет. Не знам после толку месеци дома кое дете ќе отиде насмеано бжво градинка. Ќе се откорне од плачење и ќе си преседи на чешма.
Што сте чудни ами секое лето редуцираат деца, кај нас од 4градинки работи само една летен период. Плус ќе има исплашени родители, плус ќе одат деца каде што работат двајцата родители и ете бројче. Прашање е дали ќе ги гледаат или ќе дезинфицираат и ќе мијат раце свои и на децата цело време. Најверојатно ќе важи за него мерката. Да ќе земеш 14.000 ама фирмата мора да работи ќе те заменат веднаш нема тебе да те чекаат пола година. Многу зафркната работа...
И ние сме чудни. Секаде отворија низ светот градинки/школи и кој има потреба носи дете. Дека сите деца од група ќе одат, нема. Мислам ќе одат оние кои ептен немаат да се снајдат кој да им чува деца. Инаку, летно време секако градинките се попразни од редовно. Ќе мора да се води повеќе сметка на хигиената (што е добро), ама па некои точки од протоколов се претерани. Не знам што си мислат, колку персонал има за да пребришува се на 2 часа?! Маски ќе треба цело време да носи персоналот (носиме и ние), ама пак остануваат децата како ризик фактор. Тие нит ќе бидат тестирани, а може да има добар дел асимптоматски и ете проблем. Веројатно треба да олабавиме и ние малку Кога ги читам мајкине во Германија, муабетот е кога ќе отворат да одиме во градинка, никоја не ја прочитав да пишува за ризици, чистење, каде спијат, како ги носат, дезинфекција.
Заборавате еден факт. Летно време помалку одат во градинка поради одмор и такви чуда. Ова лето нема да е ко минатото. Тешко кој ќе може пред се да си дозволи одмор....
Кај нас 80% се изјанија дека се со мерка о дека штом ќе заврши мерката мора да се врстат на работа. Ова лето нема одмори, можеби во Мк некаде, ама мислам дека децата ќе одат во градинка. Земете во обзир дека некои градинки работат како дневно згрижување на школски деца до 10 години што значи дека ќе престојуваат и по големи деца. Ќе треба и ние дома да ги учиме уште.пред да тргнат.Таму верувам дека ќе сакаат учителките да спроведат протокол, ама нема да биде возможно. Незнам дали го прочитавте она " додека детето ги мие рацете, мора да има задолжено некој да контролира" Тие кубурат со кадар, а ваму еден ќе го стават во веце да контролира. Ами којќе пребришува? Кој ќе мести.кревети? Кој ќе води сметка з дистанца? Кок ќе дезинфицира играчки? Не...некои работи не се едноставни. Можеби и јас сум параноична и пре загрижена, може и нема потреба до толку да размислувам.
Лили, да бидеме реални. Освен некои кои немаат друг избор, повеќето ќе се "снајдат". Имаат баби/дедовци по други градови каде редовно во лето ги праќаат децата, некои кои од страв ќе прават 300 комбинации и децата нема да одат.
И јас така се изјаснив, ама не значи дека ќе ја пуштам. Вчера со една комшика правам муабет и вика кажав така да си чувам место, ама сигурно не го пуштам. Здравје, од септември.
Е кај нас се изјаснија дека немаат баба. Оние кои седат дома со деца се во државна институција, оној родител кој е во опиватна неможе да ја користи мерката, така да... Камо да има што повеќе родители кои ќе се снајдат, ако имаат КОЈ да им ги гледа децата нека не прават гужва.
Некаде во светот никогаш не затворија градинките и школите, и нема физичко дистанцирање на деца, утврдија дека не се преносители. Како деца кај баби, дедовци????? Па тоа е 100 пати по страшно. Имаат методи, исто како што ги учат децата да не пипкаат каде што е жешко, како ги учиме децата на емпатија итн. Вирусот ќе трае сигурно долго. Да ги учиме децата на хигиена. И треба да се настојува да се во двор најголем дел од времето. Па видете што е по игралишта. Таму нема вирус. Мојот став е децата се за во градинка, сигурно дека ќе се почитува се. И за доброто на вработените, а и за децата.
Види, ни на тие во приватно не е лесно. Јас и мм, двајцата, работиме од дома. Значи мора да завршиме одредена работа. Детето е мало за само да се заигрува. Си бара внимание, бара ангажман. Полудевме 2.5 месеци. Посебно кога двајцата сме "во зорт" е утепувачка. Воопшто не е лесно. Работа од дома, да, ама детето друг да го гледа. Ко што вика Ано, цел ден сум на компјутер. Работам, па фаќам опашки и се така во круг. Може е таква состојбата как вас во група, ама сите кои ги прашав јас во мојот круг, нема да носат деца бар до септември.
Некои и да имаат решение за да не оди дете, ке го пуштат... А изглеа многу такви ги има, зашто просто не веруваат во вирусот..