Напротив, како што пишав кога се почитуваа мерки колку толку бев спремна да го пуштам, ама сега не. И јас сакам детете да ми оди во градинка пред се заради него, ама со ваков невоспитан народ за сега ќе си седи дома. А за оние "нема корона", не викам дека не треба да ги пуштат децата, само кажав дека не е во ред игнорантскиот однос во социјална средина каде треба да има интеракција со други и се загрозува туѓо здравје. Градинката е за сите без разлика дали има или нема кој да ги чува. Таа пред се е социјална и образовна установа, а не само за згрижување деца кои немаат кој да ги чува.
Како ќе се злоупотреби системот ако има приоритетна листа?! Ај сите ќе донесат потврда дека се во здравство, полиција, војска?! Систем треба. Дека и е тешко на некоја дома со мали, верувам дека и е. Ситуацијава е уникатна. Едно е да чуваш деца во „нормално“ време, друго сега - немој ваму, не се дружи со овој, не се дружи со оној, децата без другарчињата, без игра и интеракција, без лулашки, базени, мориња, одмори и сл. Природно е децата да бараат игра и друштво, неприродно е ова што се случува сега. Од тука е тежината. Мене ова најтешко ми паѓа. Кога плаче по деца. Од друга страна мали се, не разбира зошто не треба да си игра со дечиња, да оди на лулашки. Не е лесно.
Така е Мада што ситуацијата овде и долу е небо и земја Овде е стабилно колку толку заради тоа и се отворија градинките За долу не би да коментирам
Ни тогаш ти не би го пуштила. Тие луѓе што би го пуштиле детето во Македонија се оние кој или не веруваат дека има Корона или им е сеедно дали ќе се заразат или прифатиле кад тад дека ќе се заразат. Јас сум и спремна на тоа. Ако потрае пандемијава не знам ни дали некој ќе остане имун на вирусот. Ако не успеат да најдат вакцина и во следни десет години сите до еден ќе го добиеме вирусов неизбежно е ако си човечко битие. Освен што носат маски сите во продавници и затворени простори овде повеќе никој не оддржува социјална дистанца. Преполни се плажите и кафичите. Иако се наместени по 1,5 масите луѓето се групирани. На базенти исто така. Некако се умори народот од коронава. И сто протокли да има се е повеќе џабе штом народот покажува нетрпеливост. За оние “нема корона” те сфатив од кој аспект го спомена тоа. За жал во Македонија грото се такви. Погледни го Балканов како еруптира летово. Ни Корона има ни бутур се е гз преку глава @Mari* секаде во цел свет е исто. Само оти тоа е мала држава и добро го познаваме менталитеот па ни изгледа така. Иначе секаде се беспомошни со вирусов. Еве иде школска година немаат поим како ќе биде.
Да ама ние немаме систем сите да не прими наеднаш во болница, оти сега ако се пушти се нормално, отидовме јабана. Мене детето не смее моментално да ми се разболи, со неговата плуќа, така да не е исто.
Epa zatoa roditelot si odlucuva dali ke si go pusti deteto vo gradinka ili ne. I dali ke se stiti poveke od voobicaeno. A vo bolnica samo mnogu teskite slucai gi primaat ne sekoj sto e zarazen. Ako vikas deka takva vi e situacijata sedete doma cuvajte se mada ne se plasi i da se zarazite decata lesno pominuvaat skoro i neprimetno. Inaku skoro se e pusteno veke osven skolo i gradinka.
Ми се свиѓа твојов оптимизам, ама со слаба плуќа, за конец избегнавме пумпица, ич лесно нема да поминеме. Башка ај дете да заштитам, ама свекор и свекрва со дијабет и срцеви проблеми, не не, ич не е безазлено кај мене. 10 дена ко утка бев затворена дома за да не се мешам со нив откако се појави кај нас на работа 2 случаи. Ем со маска бев. Ништо нема да се пушти, тек ќе се затвара мила. Дајбоже да паничам безвезе ама...
Ели се накашла утрово и нема одење градинка. Ниту она ниту Вики... При најмала сумља дома седење. Здравје ако е 100% без кашлица од понеделник ќе одат, ако има нешто пак на доктор да се јавиме.
Vidi, nisto ne se znae so koronava, nit mladi nit stari, nit bolni nit zdravi. Eve jas od licno iskustvo ti kazuvam. Ajde ke ti pisam na mesindzer nekam javno da zboram.
Воопшто не ги однесов. Такви се правилата, и најмала, "неважна" настинка, мало кашлањ/ течење нос и сл.дома да седат. Еве не кашла веќе ама во 07.00 не знаеме дали ќе се влоши или е стварно ништо. Да се биде фер кон другите дечиња мора двете дома, и она и Вики.
Кај нас сега тек ги враќаат сите во нормален процес и не известија дека при најмал симптом уште од врата ќе враќаат. Растечен нос нема веќе толерирање. Да бидам искрена и те како ми одговара како почетник да не ги фати сите вируси непотребно. Додуша јас повеќе си ја чувам дома него они али да си знам за “кога ќе оди редовно” )
ете тоа ме збунило мене хахха Во нашава за избори ја спремаат за гласање во нејзе со кој памет го прават тоа
Колку нема да се почитува тоа. Одма ќе почнат родителите, па кој ќе ми го чува, па што има врска, така се јачаат децата. Дете со температура му се јавуваш да дојде да си го земе, ти вика не можам да излезам од работа, па го праќаат дедото и он вика супер е види весел нека седи, јас што ќе му правам дома. Наназад на темава се жалеа мајки зошто не им ги пуштале децата во градинка со бактерија. Пак ќе биде истата песна.
Во нашата градинка во Германија, многу од родителите не биле достапни на телефон. Од градинката ни пратија мејл со црвено напишан дека секој родител мора да биде достапен на телефон. Ако видат дека детето нос му тече или кашла, тт , а не е достапен, детето веќе не смее да доаѓа во градинка.
Децава не биле еве од Март во градинка и од Март се здрави и прави, ниту темп ниту ништо. А додека одеа, 1,2 нед оди 2 нед дома... И цело време имав едно дете дома болно или двете ако беа истовремено. А сигурно и кај сите е така... болни деца од Март навака нема, зашто сите се дома и не се мешаат. Со тие строги правила (ако ги има), многу деца ке седат дома зашто си знаете како е по нашиве градинки... И пак ке биде тешко, боледување и отсуство од работа на секое... Многу тешко, многу. Што ке се прави незнам, многу работи поремети Коронава...