Затоа што во градинките нема услови за 35 деца во една занимална да седат во време на пандемија. Таму јадат, спијат, играат и од 14.00 седат со патиките од надвор. Ако на некој ова му е ок, не знам што да кажам. Во градинката кај што оди син ми децата не можеа глава да кренат од бактерии и болештини. Три дена во градинка, две недели или дома или болнички хоспитализирани. Не сакам ни да помислам што ќе биде ако се вратат сите во толицки мали занимални кај што не можат да се свртат, а не па дистанца да држат. Или нека створат услови па нека отворат, или ќе го јадеме стапот сите комплет. Негувателките си прават журки, собиранки ко да нема утре, па тие истите ќе треба децата да ни ги чуваат.
Е кај нас обратно. Сите одиме цело време, не дај Боже да побараш да користиш мерка. А реално работава моја се работи од дома.
@ivi1987 ако фирмата ти дозволи да седиш дома, ОК, ама искрено дало 1% од фирмитее ќе дозволат пак да си продолжиш со "мерка" од дома работа. Ама друго прашав- зошто не ви се вратила на работа ако градиката отвори? Дете во градинка, ти..??..пак од дома???
Јас од дома 95% ги работам работите, не мора да сум физички присутна. А за останатите 5% се договорив да одам два пати месечно и да средам. Во градинка 100% ќе закачи или корона или некоја друга бактерија. Од бебе оди, а на прсти се брои колку пати бил од што не сме можеле глава да кренеме од болести. Не би пишувала вака точно во која градинка оди, извини.
Ама проблемот е што еве мојот работодавач не праќа на работа од дома, не заради мерките за чување дете, туку заради запазување на протоколи (инаку ќе треба да сме 10 луѓе во канцеларија од 60-тина квадрати каде не се отвораат прозорци целосно). Може да не ми издаде потврда дека е задолжително присуство на работа. Дали тоа значи дека државата ќе им наложи ако може да работиме од дома, да си останеме дома. Зошто ако се направат групите без нашите деца, кога ќе треба да ги носиме најверојатно нема да ни ги примат зошто толку им е капацитетот. @duffi кај нас изричито беше нагласено до четврток
Спојлер: Оф топик Јас да сум равотодавец, на тие кои можат од дома.да работат, им кратам она "храна и пат" и фрајт. Нека си работи раат и да нема проблеми со колеги од типот " ете седат дома и плата земаат". Ама тоа ти е...
Ок,твое право,него ме зачуди дека седат во патики(а имаат топлинки),обично на одење им облекуваат кондурки.Исто и за негователките(журки правеле),па се запрашав во која.Иначе градинките се во постојана контрола,тешко журка да се прави,а и во корона тајм.Поздравче
Исто како што им скратија во јавна администрација Плус не се проблем оние кои седат дома и работат. Туку напротив оние кои седат дома и не работат. И кај нас има вакви кои седат, а работат не им е за работа од дома. И заради нив се прави притисок на нас останатите.
Ама што е виновна на пример таа од шалтер што има детенце од 2 години? Како од дома да работи?? Се прави притисок.од останатите кои ради неа мора дупло да работат, ама што да прави таа?
Токму така. Не е крива ни таа, ни тој што условите му дозволуваат да работи од дома. Ниту мајката чие дете не било запишано во градинка па не можеше да користи мерка, а детето и го чуваше некој од ранлива категорија или и откажала жената. Проблемот е глобален со лошо донесени мерки, избрзани одлуки и слично.
Мислам дека е неодржливо... деца, стандард температури. Едно дете да качи одма мора тест. Изолација. За 3 дена пак ќе затворат. Па дошол тест негативен, ама пд другата група пак 3 деца темп. Пак тестови.... Па мајката фатила темп од детето... па она на работа треба да пријави, па ако идела дезинфекција... крај нема.
Пензсиско и здравствено е тоа. А таа од шалтер ќе се смени и ќе работи од дома, а таа што е у канц, а смее да оди, ќе си отиде на шалтер.
Па потоа чекаш недела за термин за тест,па нема,и треба да се оди приватно 4.000,па мораш и семејството мајка татко батко дада само тестови две плати.Леле хаос