Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    414
    Ние еве трет ден ние. Првите два некако поминавме, на оставање супер ама заплачувал по малце после кога видел дека ме нема. Ама денес срцево ми се скрши од што тажно плачеше и се галеше и ме молеше да го вратам дома. Сега не можам да работам, едвај чекам да помине времето па да одам да си го земам.

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    @ennaz,и јас бев така првите неколку дена,ја оставав ќерка ми на еден саат и ја зимав цела уплакана дури и јас плачев со неа,ама она почна во септември со 9 месеци и за две недели се среди,се навикна супер,јаде спие,сега дури сама подава раце насабајле кон негователката,не ме ни погледнува.Не се секирај мила ќе се навикне,треба време,секое детенце различно,а за облекување јас и облекувам тренерчиња само или хеланки да и е позгодно,фармерки не сум ја облекла

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Морам да напишам позитивно искуство со градинката.
    Детето кога го земам - чисто , со крам намачкано, рачињата светат...весело, разиграно
    Тоа посебноспокојна ме прави.
    Но вечера ете бев посебно изненадена.На ,,земање,, ми дадоа и пакетче.Кажав дека не сум платила и цела онака во прашалници да не е некаква греешка, ми одговараат дека тоа е подрок од градинката...
    Зарем и градинките подаруваат нешто ??..мислев дека тоа време одамна замина.
    Не е работава до пакетчево, разбирате ли што сакам да кажам ?..туку до вниманието кон моето дете !

На JuLleE, azelea, irenna и 3 други им се допаѓа ова.
  4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Da godinava gratis imaat paketcinja ama tvoeto izgleda e pogolemo na nasite utre ke im davaat. Abe gradunka e ova nego sto ;)
    Nesto ne mi se dopadna samo gi slikale bez paketce be nasive samo so dedo mraz :(
    @referentka kolkavo e tvoeto vo koja grupa a ako sakas i lp prati mi nemora javno

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Da da gratis se paketcinjata denes si plativme 300denara za prestava i paketce.vo bitola gradinka

6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Во која градинка сте? Кај нас во Аеродром,за сите градинки е бесплатно пакетчето,и ние вчера добивме

7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Во Карпош.
    Во Центар во градинките родителите си плаќале о 250 денари.
    Колку ги разбрав родителите, Градоначалникот во Карпош бил ,,виновникот,, што се бесплатни.
    Нас ни е прва Нова година и незнаев.

На karak и azelea им се допаѓа ова.
  8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Да,да во некои општини по 250 ден,што е многу,и нас ни е прва Нова година исто,само плативме за слика:)

На karak и referentka им се допаѓа ова.
  9. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.637
    I kaj nas vo kocani paketcinjata se bezpari,a vo ponedelnik ke gi slikaat sekoe posebno za cestitka i slikata sto ke ni ja dadat ke bide besplatna,a pak vo vtornik koga ke se slikaat so dedo mraz samo togas ke platime za taa slika i najverojatno za grupnata

10. enci

enci Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    42
    zdravo feminki.aj malku pomos.deneska treba da rabotime so decinja od 3-4 godini gi povtoruvame brojkite 1 i 2 niz igra.pa da dadete spored vas nekoja idea.Nova sum vo ova,odev kratko da obuka ama za pocetok malce mi treba pomos.fala vi odnapred

11. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    Кај нас во Пробиштип плакаме се живо што може со пари да се купи.

12. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    392
    Дали има некоја мајка искуство со градинка "13 Ноември - Парк"? Да сака да ми посочи како е, што е?!

13. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Ќе ви влетам како џокер во категоријата дете, ама уште малку и ние тука ќе се дружиме.
    Почнавме со градинка еве веќе втора недела и два дена по ред и на ручек останува.
    Го тераме редот и преку викенд како во градинка и дома. Станување рано, доручек и ручек во предвиденото време, исто и спиењето. За почеток сме супер, плаче само кога ја земаат воспитувачите.
    Ме интересира, каков ви е вас редот? Сега ја земам во 12 часот, после ручек и право во кревет. Ќе спие сигурно до 14 часот. Кога ќе стане да и дадам повторно ручек или ужинка?
    Двоумењето ми е од причина што незнам колку јадела, а и тоа што го јадела е боли глава... сигурно не јадела месо или жолчка колку што јас би и припремила. Во тањирот горе доле им ставаат повеќе чорбичка и лепче од манџичката.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Dali ima nekoja gradinka vo Bitola koja prima deca vo vikend?

15. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Понуди и ручек, доколку е гладна ќе јаде. Не веднаш, но после половина час веројатно ќе сака. Таму сигурно не ги молат да јадат, доколку не сакаат.

Последна измена: 26 јануари 2016
    На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Ke zboram veke vo ovaa tema I kako majka I kako vospituvac. Da @pilenka jas kako majka sakam na svoeto dete da mu dadam mandzicka I posle gradinka odnosno vo 15 mu davam rucek pa vo 18 uzinka posle 20 vecera.
    Kako e vo gradinkata vo koja se vrabotiv kolku I da nastojuvas da jadat Ne sakaat konkrerno imam 2-3 godisna grupa. Go prasuvas sakas riba sakas salata sakas kofte. Ako ti kaze ne ne mu davas. Inaku kolicinski po edna crpalka mandzicka mu se stava. Vo mojata grupa ete po mrzlivite deca si gi ranam ali nekoe ako kaze ne I e ne. Taka da ke si vidis po deteto a I prasaj si za da znaes dali da go forsiras

На referentka, azelea и pilenka им се допаѓа ова.
  17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Па обично тоа време кај 14 часот им даваат втора ужинка(барем кај нас),ама ти можеш да и дадеш ручек ако не си сигурна таму колку јаде,а после кога ќе почне да останува до покасно,твој избор што ќе и даваш.Еве јас на пр.кога ја зимам во 16 часот веќе и се јаде пак дека ужинката колку може да ги држи,па дома и давам уште една ужина дали со овошје ,дали со зеленчук или кисело млеко со лебче и после дури вечера,а може и од нашиот ручек,се рабира доколку одговара за неа.
    И како што кажа и @karak се согласувам во потполност ,си зависи и од детето колку јаде,еве мене негователките ми кажуваат дека ќерка ми стварно јадела за разлика од други деца,па кога имало отсутни и го давале и нивниот дел

На Maceto123, referentka и pilenka им се допаѓа ова.
  18. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Mozes da gi prasas vospituvackite kolku izedila i sto apnala.Sin mi od koga ke stane nikogas ne si ja jade uzinkata vo gradinka i sekogas ni ja prakaat za doma i najcesto po pat si ja jade.Si ideme doma i kaj 16 go nudam pak za jadenje,najcesto me odbiva i jade nesto strvulinki pa vecera kaj 18-19h . Jas sum si zadovolna od vospitackite sto sekogas iskreno mi kazuvaat kolku i sto jadel a i veke e 3 godini vo gradinka i znaat sto jade,sto ne,na primer mleko ne pie i ne go ni ponuduvaat tuku mu davaat caj ili sok,isto i mandarini i portokal ne saka,no jade jabolka pa go nudat toa.

На azelea и pilenka им се допаѓа ова.
  19. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мојата е 11 ипол месеци, мислам дека и е доволно ручек во 15 часот, па вечера во 19 часот, без ужинка и во 21 и 30 во кревет. :wasntme:

На referentka и azelea им се допаѓа ова.
  20. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    54
    Прв ден во градинка, ја оставив малата без проблем сега на зимање ке видиме како поминале. Мама е тажна детулето мое порасна :)

На pilenka, joy1, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.