Do sega se snaogavme sami bidejki mm raboti prva jas samo vtora 2 saati bese so edna prijatelka ili so dedo mu,od sega natamu bidejki imam ponuda za poubava rabota kade sto se raboti samo prva smena,ke mora da odi vo gradinka pocnavme da go nosime vcera i denes po malku da se navikne po saat vreme,uste ne jade tamu bidejki novo mu e normalno ama veke denes bil super se nadevam za brzo ke se adaptira...
Тигaрче зoштo пa јaс си мислев декa мaлиoт oди вo грaдинкa oд пooдaмнa,тaкa кaкo дa те читaв,aмa мoже и грешкa сум,кaкo и дa е сo леснo прилaгoдувaњетo
Мајки која е идеалната возраст за дете да се прати во градинка? Од ваше искуство и ваше мислење, на колку години најлесно се прилагодуваат и побезболно е тоа оставање на малите во нова средина и нови ликови! Мојата малечка има 21 месец и ја чува баба и кога јас сум на работа (4-5 часа дневно). Нема никаков проблем засега, мене ми е олеснително тоа што блиску живеам до старите па тие сами ја земаат и враќат дома, така да ослободена сум од секакви подготовки, транспортирање, трошоци, стресови и најважното психички сум спокојна кога знам дека малата е среќна кај баба и деде. Тоа се предностите за децата кои не одат во градинка. НО... од друга страна пак ме загрижува тоа што времето го минува со возрасни, а не со деца. Иако секојдневно се гледа со братучеди сепак и тие се по 6-7 години поголеми од неа, така да малата пак нема контакт со деца. За градинка размилував да ја пратам со полни 3,5 години (догодина) но се плашам дека на таа возраст веќе ќе биде научена на возрасни и потешко ќе се адпатира. Која е иделаната возраст? Дали децата кога се помали полесно свикнуваат на новата средина или на сите им треба време без разлика на возраста.
Мислењето погоре како јас да сум го напишала Јас цело време одлговлекувам одење во градинка, ама за некој месец кај и да е веќе нема да можам да одолговлекувам бидејќи мм притиска да оди (иста возраст се со твоето snegulka). Според мене треба да почне да оди кога ќе прозбори, за да ми кажува што-како, да се разбереме. Вака може да седи гладен, измочкан, да го тепа некое дете, јас никогаш нема да знам
Јас сакала - нејќела, приморана сум да ја носам малата во градинка. Од март сум на работа, нема кој да ја чува. Од први месецов почнав да ја носам на адаптација. Првите два дена бевме заедно по саат време, а трите дена сме по саат време од кој пола саат излегувам. Не плаче кога одам. Кога се враќам и кога ме гледа, доаѓа накај мене и ме бара да ја кренам.. Е тогаш не можам да ја спуштам ни за да ја облечам и да си одиме. Веројатно мисли дека ќе си одам пак. Но по 4-5 минути ако сме заедно, пак се двои и оди кај дечињата. Добро е во градинкава, вкупно се 8 дечиња и три воспитувачки. Засега само доручекот го имам видено. Ок е, лебче, намаз, патлиџан, краставица, морков... Е не е овошје со житарки, кокосово масло, маџун и чуда што ѝ ги правам дома, ама барем е здраво... Уште не знам ручеците какви се. Кажав што сакам да јаде а што не. Се надевам дека ќе го почитуваат тоа. Адаптацијата е бавна, трае три - четири недели. Од следната недела зголемуваме одвојување на 2-3 часа, па се до 4-5 до крај на неделата. Мислам дека адаптацијава ми треба и мене колку што ѝ треба на малата, дури и повеќе. Не ми е лесно. Веројатно е нормално сето ова, ама некако не можам а да не се запрашам дали сите поминале низ ова, или јас сум нешто посебно сензитивна. Сѐ си мислам дека нема да ми е гледано детето како што сакаме и како што го гледавме досега. И наеднаш два дена во неделата ми се премалку... Верувам дека ќе помине ова чувство. Се надевам дека ќе помине.
@Kaetana, во истата ситуација сум и јас. Морам да го носам син ми иако не сакам (барем додека не прозбори). Ама што да правам? Исто се замарам како и ти, дали ќе го гледаат добро. Како дома сигурно не може, тоа е повеќе од јасно, ама да нема некои немили настани барем. Син ми е многу врзан за мене и тоа ми ствара јадови. Освен јас и татко му, не дозволува друг да му се обрати, а не па да му се доближи и да го допре. Сака деца ама никогаш не си игра со нив. Ги гледа, им се радува, купува финти и учи, ама секогаш сам си наоѓа своја занимација/игра. Е, сега, поинаков е кога сум јас во негово присуство и кога не сум. Кога мене ме нема е поопуштен и посоцијален. Понекогаш си мислам и подобро за него да тргне во градинка оти вака сѐ подив станува со околината. Ама досега ме изненадил со многу работи како наеднаш се променил и ги прифатил промените, па се надевам и со градинкава ќе биде така. Еве и ние чекаме да ни се јават кога да почнеме да го носиме, рекоа од февруари ќе биде.
@Kaetana вo кoјa грaдинкa е oвa,мнoгу мaлку децa,дa не е привaтнa грaдинкa? Искренo и јaс немaв избoр,мoрaв дa јa пуштaм oд 9месеци,немaме ни бaби ни дедoвци oвде.Адaптaцијaтa ни трaеше две недели декa мoрaв дa тргнaм нa рaбoтa,нa пoчетoк плaчеше нa oстaвaње,нo пoсле се среди тoa и сегa сaмa пoдaвa рaце кoн вoспитaчките и aе рaдувa нa децaтa,незнaм aмa мoјaвa е мнoгу леснa зa прилaгoдувaње,сaкa друштвo и кoгa е сo децa и вoзрaсни oнa oди кaј сите ги гушкa,ги бaкнувa.Зa грaдинкaтa мoжaм дa кaжaм дo сегa сум зaдoвoлнa,не е кaкo дoмa,aмa вoглaвнo јa гледaaт кoлку мoжaт дo тoлку децa,пресoблеченa е,јaделa и си спиелa,си игрaлa и aкo имa прoблем некoј ми кaжувaaт,менитo е oк,не е лoшo имaт oвoшје,зеленчук и месo зa ручек,пaлентa,тaрaнa,жoлчкa,јoгурт,сoк цеден и тaкви ствaри
@azelea да, во приватна градинка е... во странство. Понеделник и вторник имаат маскенбал. Денес сум трчала по костим. Мини маус фустанче и бубамара додатоци за следниот ден. Се надевам дека ќе ѝ е интересно. За зборувањето и мене ми е проблем. Ако нешто не ѝбсе допаѓа не знам дали ќе може да ми каже... А плус се секирам што сега не ги разбира воспитувачките... Но една од нив е од Хрватска, па се надевам дека тоа е плус...
Извини вака да те прашам во врска за градинката.Ние сме 7+ и за два месеци треба да тргнеме во градинка на 9+, па ме интересира за менито.Бидејќи на 9+ немаме пробано многу продукти како грав,зелка,белка,кравјо млеко,цитрусни овошја и ред други,дали и тие ги даваат од таа возраст,дали треба да ги воведам до тогаш,а несакам бидејќи постепено воведувам намирници,или има одредено мени за 9+.Вода како пијат,си носиш шишенце или чаша или во секоја градинка е различно.На почеток по колку време ја оставаше? Многу прашања Фала ти
@Maceto123 случајно сум тука, па да ти кажам како е кај нас.... Адаптацијата и кај нас е бавна (не толку како кај приватните) односно една недела по саат, саат ипол, потоа по четири саати и последната недела со спиење. И јас како тебе немав воведено некои работи, иако мојата тргна на единаесет месеци. Немав воведено ниту грав, ниту зелка, а ни цитруси .... Но, мислам дека менијата на секоја градинка различни. Во градинката на ќерка ми менито во јасли е речиси исто како и со поголемите групи, со многу мали промени. Во јасли се јаде и грав, зелка, кравјо млеко и цело јајце Но, јас напоменав што смее, а што несмее да јаде моето дете, а гравот и зелката со тешко срце ги прифатив. Се мислам дека нема менија 7+, 8+ итн
Ние во градинка тргнавме со 7,5 месеци и адаптацијата траеше 1,5 месец. Ништо и немав воведено, мала беше. Ама морав да го пуштам во градинка бидејќи сакав да бидам присуна во периодот на адаптеција и ако нешто тргнеше како што нетреба да имаме време да најдеме модус. Но... Малото како тргна во градинка почна се да си јаде.Дома ни додева и се прави мангуп , одбива храна, ама таму се си јаде (се гледа по неа колку е напредната и отежната). Прво со неверување дека ете воспитачките ме лажат дека јаде, ама ја следев состојбата на малото и видов дека е се во ред. Менито излага на месечна база, знам што јаде денес. Крв се испитува еднаш месечно (ради превенција...) До сега се е во ред. Малото се социјализира, мноооогу е друштвена, научи да оди во тоалет во нокшир/адапер. Воспитачките се за секоја пофалба. Во јасли се јаде грав. Се јаде и растурена сарма. Е сеа да бидам реална, за 1500 денари никој детето не ти го пастри и храни и гледа.
Мачето,кај мене кога тргна на 9 месеци беше септември и немаше во менито грав и зелка,даваат како им е сезона,еве сега последниов месец гледам имат зелка,а грав барем во нашата градинка во јаслите немаат.И мојата немаше пробано кравјо млеко,ама дека стават само во кашичките и пудинзите што им ги прават се помирив дека само така ќе проба и немав што да правам,белка незнам дали им дават,мислам дека тараната е од таа без јајца,а само жолчка им дават.На почеток остануваше по еден саат,па на два зголемивме,па после некој ден и со преспивање и така си се навикна,вода и ставам во шишенце од дома секој ден во ранчето,па таму на почеток и даваа од него,сега мислам дека ја учат од чаша да пие.Обично тие деца што тргаат рано во градинка им се советува да пробаат од намирниците што им ги даваат во градинка,отиди си во градинката и менито е обично истакнато на врата,па види што им се дава.Незнам дали имам некое мени сочувано во телефонот,ќе ви го прикачам да видете отприлика
Zapisan e srcko od septemvri ama deka mal pocna odese 2,3 dena pa bolen taka do oktomvri nekade sredina 3 dena vo gradinka 2 nedeli doma,i od oktomvri navamu ne odese samo mestoto go cuvavme bidejki nonstop bese bolen se snaogavme nie sami sega pocna deka veke e pogolem godina i pol e skoro, pa da vidime kako ke reagira veke edna nedela terame dobar e masala...
@Kaetana зошто јас бев убедена дека живееш во Мк? А каде си ако не е тајна? Он топик, ние утре се враќаме во градинка после месец и пол пауза, борење со вируси и вакцини. Ме радува што барем таму си има ред за јадење, дома многу ми забушава.
@Kitten точно си била убедена. Само што се преселивме во Германија. Он топик, денес ја оставив три саати. Кога дојдов ми се израдува. Не плачела, ептен пред да дојдам, ама ѝ беше време за спиење. Уште во количка заспа. Адаптацијата оди добро сега за сега. Гледам дека има доверба во главната воспитувачка, оди накај неа кога ѝ подава раце. Глупо ќе звучи, знам, но на моменти се мислам дека и премногу добро се адаптира.. Зарем ич не ѝ фалам? Ама штом го помислам тоа си велам, ќути, поарно вака отколку да плаче по мене само за да си го задоволам моето мајчинско его.
@Kaetana незнаев, со среќа мила За малата биди среќна што се адаптира брзо, и јас така потресена секој ден после носење/враќање од градинка му вртев на маж ми да проверам дали јадела, спиела, плачела...Кога видов дека детево мака нема, се опуштив и јас конечно.
Ехе и јас мислев дека си во МК,ама ви сте летнале од тука .Баш убаво што се адаптира брзо и мојата беше така,сега ги подава рацете сама кон воспитачките,дури им вика чао и пољубац им дава
Јас 4 ставам,некогаш само три се употребени,некогаш 2,или сите,зависи колку мочкала или какала.Ова ми е бројка ако останува цел ден,а ако помалку часа,помалку и памперс.Инаку мојата е 14 месеци
Sin mi e 17 meseci posto e vo period na adaptacija seuste ostanuva samo po 3- 4h saati.mu stavam dve peleni koga ke pocne poveke vreme planiram po 4,5 inaku da ednas staviv 3 i site gi zemaa,go zemav po 2 saati toa bese prvite denovi,imavme roditelski minatata nedela i roditelite se bunea za pelenite vrabotenite kazaa deka ima neodogovrni roditeli sto gi pustaat decata bez peleni ili so edna pelena zatoa zemale od nasite...