излегоа протоколите за градинка..барем за градинките во кочани ми излезе на фб..би требало да бидат исти за сите градинки..има некои некои нелогичности ама ајде....ако детето е затоплено од икс причини а не поради болест..правец назад и тој ден нема на работа...и други нелогичности ама тоа е..
Може и родителите да се собереме па да напнеме да се потпише изјава дека ќе се почитуваат протоколите. Не само изјава од нас дека сами сме одговорни ако дојде до нешто несакано.
Состави изјава по твој терк или најди адвокат да ти ја напише, нека ја потпишат од градинка, па ќе си ја завериш на нотар. Ете валиден документ. Ако ние како родители мора да потпишеме дека сносуваме одговорност, нека потпишат и тие. Не сум правник, не знам дали оди вака процедурата, ама јас така би направила. Секако моето нема да оди во градинка, така се изјаснивме уште на почеток кога прашуваа, уште пред да го направат скринингот.
@kukla21 и @fana значи ние од дома што работиме, дискриминирани. Ќе ни трпат и децата и работата. Тоа е, се надевам приватните градинки нема да прават проблем.
Беше да го отпишеш? Јас нема каде да појдам. Градинкава е затворена. Убаво реков јас дека бараат потврда од работодавец.
Не бев, им пишав на фб страната и на меил и ми рекоа дека секој ден работат. Во која градинка сте вие?
Ние сме во Ѓорче. Плус тоа...градинката ми е до зграда. До пред некој ден доаѓаа секој ден. Сега нема никој. Прашав...уште не се отворени. А им кажав да ми се јават за досието.
Навистина ми е многу жал, но @Cka една страна поназад имаше пишано дека приватните градинки биле преполни сега со листа на чекање
Аха,е нашава е во Аеродром,така ми рекоа дека во централната работат секој ден,каде што им се и канцелариите.Види која ви е централна градинка ,а може и на одмор да се.
Сретнав и една од учителките....вика - Уште не се знае кога ќе отвориме. Криво ми е за малово. Едвај чекаше да има завршна приредба. Кога и да поминеме пред градинката, ми вика - Мамо, сакам во градинка. Јас им кажав ако не се отвори градинката до Јуни, да го отпишат. Не ги плаќаме сметките. Ослободени сме од општината.
Нема шанси да се согласат на тоа. Па и мислиш сите родители така гледаат на работите. Глупости. Демек работиш од дома и можеш деца да чуваш. За приватна веројатно ќе најдеш, ама зошто бе да даваш екстра пари. Ако некој нема?!
Може некој да го објави тука. И Германија е така. Ако трча мн и му измерат тт 38 мораш одма да го земеш. Ако кивне, се прокашла исто мораш да го земеш. Ако не кренеш на телефон не смее во градинка да оди ама нз точно колку време не смее. И по последното кивање мора да поминат 48 часа, значи ако кива во градинка автоматски тој ден и наредни два мора дома да седи.
Нели кивањето и течење нос не беше симптом? Ами ако кивне оти прашинка му влегло во носот? Алергија? Да не претеруваат малку? Ај температура признавам, кашлица... ама кивнување и поткашлување се нормална секојдневна појава кај секој човек.
Да, за жал така е Тешко за тие што немаат. Аман да избегам од државава, азил ќе барам! Еве училиштата нема да примаат деца таму, освен 1 одд кои морале да одат. Само градинките ќе примаат? Кај што не можеш да контролираш ставање прсти у уста? Идиотска држава. Дегени. Неспособни цел ебен јуни јули и август да донесат одлука! Ако не работат школите, не можеа да ги преадаптираат во градинки?! По 4 деца ќе беа у училница!!! Пуптија оглас минатат недела за 500 ебени џандари у МВр. Не можеа 500 воспитачки да вработат!? А идиотите у авионот не запечатија да не може да избегаме од тука! Не даваат тестови на мед персонал оти нема кој да работи!!! Со симптоми одат на работа кај болни луѓе!!! Со темп работат со пациенти! Ах, да преживееме и не сакам да чујам за ебенава проста Македонија. Ни пари не праќам!
Значи тие без потврда од дома ќе работат и дете истовремено треба да гледаат? Мислеа мислеа со месеци и што смислиле. Ова за кивањево го нема кај нас, ниту па мерење тт после трчање и слично. Темп. и кашлица само. Ели еднаш се накашла наутро и нејзе но и сестра и дома ги оставив. Најнормални мерки на претпазливост.
Да Дани ама тешко е за нас што во секое време може отказ да добиеме. Цела година кашлаат што се вика. Дете здраво право фит насмеано и да го чуваш дома зошто се прокашлало. И да не се прокашла пак во текот на денот не смееш да го носиш наредни два дена. Кој шеф ќе не трпи од 5 дена неделно само два работиме. Кога е навистина болно ок е ама кога не е ептен ми е нервозно.