Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Мене богами градинкава ме кошта едно пакетче пелени плус во месецот. Значи ја носиме во 8, ја зимаме во 2-2:30, а тие веќе две пелени и смениле. Си го знам детето дека не моча толку (20 месеци е), и освен ако не се искака (а кажуваат дека не какала) нема зошто да и менуваат по 2 пелени. Изгледа имаат рутина, како први тако други, па на сите деца им менуваат во исто време. Друга логика не гледам :^)

2. azelea

azelea Популарен член

Кај нас им ги потпишуваат пелените,и изгледа ги ставаат на купче сите,па кога ги пресоблекуваат им земат од пелените потпишани и секогаш кога ја менувам дома на пелената од градинка и е испишано нејзиното име

Kitten likes this.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Исто и тука кај нас. Не велам дека не крадат, туку непотребно два пати ја пресоблекуваат. Ете вчера маж ми ја нашол потпишана пелената вратена во шкавче. За прв пат :)

azelea likes this.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Нормално е според мене 2 пелени за толку саати.Па јас и дома дур сум ја чувала малата по две пелени минимум сум трошела за толку саати.Плус не е ни убаво дете да седи толку време со една пелена само.Во градинката кај што оди ќерка ми носев секогаш 3 пелени за 8 саати и секогаш беа искористени пелените ама детето секогаш суво,пресоблечено и со чисти алишта ми ја враќале.

mimi**** likes this.
  5. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Мојот во градинка седи од 8 до 14,00 часот и секогаш ставам 5 пелени ,но трошат 2-3 никогаш сите.
    Никогаш не сум помислувала дек можат да ми крадат пелени ,а и да ги зимаат може да ти скрие 1 пелена тоа се 20 пелени месечно.За 200 денари не си ја замарам главата и несакам да си створам лошо мислење за некој што ми чува дете.

Espadrila, Ekstaza and Cka like this.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Генерално така е, но мојава е таму само 6 саати, значи ја носиме пресоблечена со нова пелена, нели нормално, и уште два пати ја пресоблекуваат додека е таму. Си знам по тоа кога е дома, една пелена не ја полни за два-три саата, тоа сигурно. А и пелениве што ги користиме се супер, ептен упиваат и не се осеќа мокро.
    Па мора некад и да се уштеди, нели :lol:

7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Добро,секое дете си е различно ама мојата си беше мочла па 3 пелени трошеа за 8 саати со тоа што во 16 пелената беше сува.Почнаа да ми бараат и по 4,им носев ама никогаш не беше 4-тата искористена,ми ја оставаа во ранче.Е веќе кога пркна од 3 пелени секој ден по две користеа а третата во ранче си стоеше.
    За штедење ќе осетиш уште малку,како растат се помалку пелени се користат како дома така и во градинка :)

Kitten likes this.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Да да, веќе осеќам Иви, кога е дома трошиме три пелени за цел ден, плус си оди и на нокширче. Едино ме нервира што ми го одучија детето да кака на нокшир. Џабе им рековме, не ја ставаат на нокшир :|

ivi1987 likes this.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Мајки може ли да ми кажете на кој начин течеше прилагодувањето на вашите дечиња првите денови во градинка? Почнувајќи од карактерот на детето, односот кон другите деца, вработените, како и односот на вработените кон детето. Дали постоеше соработка помеѓу вас (родителите) и вработените?
    Ако некој сака да сподели би му била благодарна.

rose60 and referentka like this.
  10. referentka

referentka Moderator Staff Member

Еве јас ќе ти напишам детално.
    Првата недела по 30 минути остануваше и тоа ми рекоа да го носам после 9 сабајле за да можат да ги примат сите деца и да му обрнат внимание, да го ,,сплотат,, таму, плус да не гледа како некои од децата плачат, да не се дразни и тоа.
    Детето ми беше многу мало во тој период, само 7,5 месеци, така да неможам да речам дека имало ,,карактер,,...не разбираше , мало беше.
    Вработените се внимателни, навистина.
    Незнам каква политика водат градинките, но односот на вработените драстично е подобрен во одмос на понапред.
    На секое земање од градинка даваат отчет што јадело детето, дали спиело и дали си игра со децата, какви проблеми прави (еве кај мене малото си сака да си јаде и не трпело да чека за храна).
    Втората недела по саат и пол...и се така наголемуваа, во зависност како детето реагира.Ако плаче, тогаш предлагаат пред спиење да се зема за да не се трауматизира во почетокот.
    Од ден на ден воспитачките кажуваат дома што да применувам...на пр. ми посочија да почнам на нокшир да ја ставам...и навистина детево со 9 месеци ја знаеше финкцијата на нокширчето (не дека секој пат ќе кака, ама кога ќе ја ставам, не седи со саати, туку завршува работа и крај)
    Наредно беше да почнам од чаша да ја учам да пие...во прво време беше мокра , ама со тек на време се научи.
    Редовно ми кажуваат кои песнички ги учат т.е. им ги пеат, па дома играме ,,ринге, ринге,,....па ,,тапши, тапши,, (таа плеска и се клати...)

Ако друго нешто Те интересира, прашај

Mi-Ma, Espadrila, Ekstaza and 6 others like this.
  11. zuto

zuto Форумски идол

Уф, толку многу работи сакам да прашам, ама веќе го знам одговорот и нема логика да прашувам. Едноставно сите деца се различни и џабе ќе анализирам и ќе правам споредби. Тоа е тоа и што ме мачи. Ист третман за различни деца. Плачењето и траумите-сосем нормална работа. Ненормално е ако мислиш поинаку.
    Фала ти многу :)

Maceto123, Kaetana and referentka like this.
  12. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Еве и јас малку да те позамарам:) Во врска со храната,има многу намирници кои што не сме ги внеле,а таму ги даваат и ете сега во 8 ми месец ќе внесуваме дел по дел,бидејќи од 9 м тргнуваме.Јас дома и давам блендирано,а денес ми кажаа дека таму им пасираат,па ќе мора и тоа да се учиме.Дали ти им даваше пасирано дома или таму научиа да јадат и дали сите намирници кои им ги даваат таму претходно ги воведе дома.Фала ти однапред :*

13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Nie moravme od 7,5 meseci da go nosime maloto.Mnogu namirnici ne mi bea vovedeni.Prvo ja odnesov na pedijatar i se konsultirav kako da bide toa so voveduvanjeto, taa mi rece da ne brzam i da naponenam sto neman vovedeno.
    Na pr...kazav deka caj so med da ne i davaat,jas vo sise sok od doma i nosev.Posle godinka doma med ja probav malku po mslku i kazav i caj da i davaat.
    Vo gradinka mi rekoa da ne i blendiram ,da go ucam pasirano.
    Menito go sledev i se interesirav dali jadela supa od vareni teleski koski na primer...
    Za eden mesec se privikna,ama maloto i doma mnogu si jade duri i si bara samo.
    Jas licno sum zadovolna,a i nemavme izbor..zena doma nesakav.
    Sega eve posle 7 meseci odenje vo gradinka si go nauci redot i tamu.

14. ivana877

ivana877 Истакнат член

nie pocnavme na 8 meseci so 2 nedeli prilagoduvanje. prviot den 30 min, pa 1h, pa 2h.. koga pocnav na rabota ostanuvase do 15h.
    prvite dve nedeli bea horor, so placenje so zajduvanje so se.. mn bese tesko da se izdrzi..
    moj sovet e koga ke go ostavis deteto da si odis pobrzo i da ne sedis da go slusas kako place, a ucitelkite se iskusni i si znaat da se spravat.
    posle mesec-dva se navikna i veke nemase placki :)

Maceto123, azelea and referentka like this.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Јас го носам моето сега на "адаптација". Има едно девојче во групата кое буквално цело време седи на врата и плаче. Срце ми се кине. Уште кога ми кажаа дека со месеци е истата непроменета ситуација...

Пак ќе речам, моето мислење е дека на сите деца им треба различен пристап пред сѐ, а потоа и различно време на прилагодување.
    Според мене грешно е што сите ги третираат на ист начин и ја сметаат за нормална појавата на долготрајно и претерано плачење.
    Ако се погоди пристапот на прилагодување уште на старт според карактерот на детето, ќе се скрати и времето за адаптација.

Ekstaza, Kaetana, LaDyDoLl and 2 others like this.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Почнаа температури. Пред пола месец цела недела гореше од температура. Таман се среди, отоде во градинка 3 дена, некој чуден вирус со повраќање без температура. И тоа вечерта пред да патуваме...
    Неспиени цела вечер, се акавме по возови и аеродроми. Од аеродром, правец на преглед.

Од средата па сѐ до неделата детево беше само на доење и вода. Сѐ друго што ќе пробав да ѝ дадам го повраќаше...

Пред да патуваме, последните денови кога ја земав од градинка ја молев да си одиме дома.

Сега, не сакаше да се одвои од мене. Зарем едно патување толку ја смени? Ме фати жал..
    Кога ќе се врати од градинка нон стоп е на цицка.

Се мислам дали се заби? Можно ли е од тројки или четворки да биде до волку плачлива? Вчера цела ноќ не спиеше убаво, само со цице и со нас легната...

И уште една работа.. Пред да оди во градинка, мрсул не знаев што е. Сега.. Само бришам мрсули...

Ни препишаа и сируп за имунитет - на природна база, изопринозине. Дава некоја од вас? Ако да, како сте задоволни?

17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Кога решивме да го пуштиме во градинка, првин едно месец дена пред тоа, ако не и повеќе, нон стоп, секој ден му зборував за градинка, му објаснував што и како е таму и што да очекува.

Првиот ден кога отидовме јас барав да влезам внатре во просторија со него и бевме едно саат време заедно. Да се почуствува посигурно со мене, да ја запознаеме училница и децата и се. Од утредента сам остана, без солзи. Никогаш не плачел.
    Тргна на 2 и пол години, а претходно никогаш не се одвојил од нас ниту на 5 минути.

Ако можете да влезете внатре со детето првиот ден, верувам дека тоа многу помага, додека детето ги прави првите познанства со учителките, децата, просторијата, да ве има токму вас покрај него.

@zuto со лесно привикнувањето. Ете од моето искуство воопшто не мора да биде траума. И навистина се ретки, многу ретки деца кои со месеци не се прилагодуваат.
    Вистина е дека пристапот на воспитувачките е многу битен, ама исто и на родителот. Ако знаеш нешто што би му овозможило на син ти да се побргу ослободи, комуницирај им на воспитувачки.
    На пример, јас им кажав дека син ми сака да се гушка. И сега цела градинка веќе го гушка :D

Last edited: Mar 2, 2016
  18. azelea

azelea Популарен член

А замисли јас кога почнав да ја носам беше септември кога најголем дел почнуваат да одат во градинка,уште од надвор се слушаа сите плачат,хор што да ти кажувам,ги гледам се залепиле за вратата и плачат ли плачат,сите викаат по мама,и јас почнав да си плачам,негователката ми вика септември и октомври се такви сите плачат,а после се смируваат,јака им душа како издржуваат и тие,гледам ги гушкаат,им пеат,ама тие сироти никако да се смират:(

Ekstaza, Kaetana, Kitten and 3 others like this.
  19. azelea

azelea Популарен член

Е Каетана мила и кај мене така на два три пати ја фати вирус со температура ,ама среќа кратко траеше,мрсоли има одвреме навреме,еве сега да не ја подречам скоро цел месец е без мрсоли,ама матичната ми вика еее до мај ќе има.Во јануари кога ја фати коњуктивитот,па после тоа вирусот не одеше две недели може и после почна на оставање да плачи и се тегнела по татко и дека тој ја носи насабајле.Еве сега дали почна да разбира кога ја остава знае некогаш да заплаче,што не беше случај претходно,а и ист случај сме и ние во последно време,нервозна е,се лути ако нешто и земеш одма плачи,а и навечер знае да се буди со плачење и сака да ја земам со мене,и јас си го поврзувам со забите,па ќе видиме и на нас ни се 4-ки и 3-ки на ред:(
    Викаат дека првата година во градинка е таква со вируси,после демек ојачувале и немало толку да се разболуваат

Kaetana likes this.
  20. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Искрено Скај многу позитивен пост,ама со гушкањето ме изнасмеа,дека цела градинка го гушка,колку убава слика ми излезе пред очи :*

Ekstaza, Kaetana and Sky-butterfly like this.